Mikael Ymer är för första gången klar för tredje omgången i en Grand Slam.
22-åringen vände och vann torsdagens match mot spanska stortalangen Carlos Alcaraz med 3–1 i set.

Sverigeettan inledde Australian Open med en av karriärens största segrar när han i fem set besegrade 26-seedade Hubert Hurkacz.

Han följde upp med att slå ut 141-rankade Grand Slam-debutanten Carlos Alcaraz. 17-åringen, som kallats för Rafael Nadals arvtagare, tog förra veckan en tung skalp mot 15-rankade David Goffin i förturneringen i Melbourne.

Efter en trevande start, förlust 2–6 i första set, reste sig Ymer. Efterföljande 6–4, 6–4, 7–6(5) innebar säkrad biljett till tredje omgången.
– Jag är väldigt glad, jag hade en bra mentalitet och även fysiskt känner jag min bra. Spelet kan bli bättre, jag jobbar med det. Totalt sett är jag väldigt nöjd med min match, säger Ymer på presskonferensen efter matchen.
– Det är svårt att möta en ny och ung spelare. Jag har själv varit där. Han gjorde det svårt för mig och följde sin plan oavsett vad det stod i matchen. Han är väldigt konsekvent i sitt spel.

Första svensk sedan Söderling: “Stort”

Ymer har tidigare som bäst nått andra omgången i Grand Slam-sammanhang, i Melbourne 2020 och Paris 2019. Det är första gången på tio år (Robin Söderling i Wimbledon 2011) som en svensk herrsingelspelare är framme i tredje omgången.
– Det är stort! Jag försöker att inte ta saker för givet. Jag hade förra årets tävling i Melbourne i minnet. Man får nya chanser och den tog jag i dag. Nu ska jag njuta av detta och sedan ladda om.

Om sitt spel säger Ymer:
– Jag har inte så varit nöjd med hur jag spelat den senaste tiden och hade inte så stort självförtroende när tävlingen började. Nu har jag krigat mig till två vinster, så jag är väldigt glad.

Att storebror Elias Ymer också är på plats i Melbourne har stor betydelse för Mikael.
– Det är alltid kul oavsett var vi är att få vara på samma tävling. Förhoppningsvis blir det oftare framöver. Jag har bara min fystränare här under matcherna, så det är skönt med Elias och hans tränare som stöttar också.

Möter världssexan Tsitsipas

På presskonferensen fick Mikael Ymer frågor om hur det var att under två veckor träna ihop med jämngamla världssexan Stefanos Tsitsipas – spelaren som väntar i nästa match.
– Det var inspirerande och perfekt förberedelse för mig. Vi hade roligt ihop med bra träningar och vi var ute och åt lunch ihop. Vi spenderade en del tid ihop för några år sedan, säger Mikael som inte ville säga något om sin kommande motståndare då matchen mellan Tsitsipas och Kokkinakis fortfarande pågick.

Spelarna möttes förra året i ATP-tävlingen i Marseille då grekiske Tsitsipas vann 6–1, 6–3. Tredje omgången spelas på lördag.