Marina Yudanov och Simon Freund segrade i Mälarhöjdens Ik Tennis Sommartour. 

Marina Yudanov, GLTK, slog till i säsongens andra sommartourtävling. Hon vann damklassen utan setförlust.
– Jag är mest nöjd med att jag oftast kunde ta rätt beslut och behålla känslan inom mig att jag alltid visste varför olika saker hände i matchen, typ momentumsvängar och så. Rent spelmässigt är det bara att tacka min slice för allt den gör för mig, säger Marina.

Efter segrar mot kvalspelarna Lisen Rinman, Smedslättens LTK och Lea Forste Dinell, SALK ställdes Marina mot tredjeseedade Olivia Malm, Helsingborgs TK som vann senaste sommartourtävlingen. Det blev seger med 6-4, 6-1 för förstaseedade Marina.
I finalen väntade Tilde Jagare, Fair Play TK som efter ett lyckat kval tagit sig hela vägen utan att förlora ett set. I semifinalen slog hon fjärdeseedade hemmaspelaren Ida Johansson, MIK Tennis med 7-6, 6-3.
I finalen blev det dock för tufft mot mer rutinerade Marina Yudanov som kunde vinna med 6-3, 6-3.
– Finalen var mer händelserik än vad siffrorna visar. Det svängde en del inom seten, men där jag ändå kunde dra det längsta strået i slutet i de två-tre sista gamen. Det var kul att se hon var mer förberedd på mitt spelsätt än resten av tjejerna i tävlingen, då blev det mer kamp, säger Marina. 

Det kom två större skurar som satte stopp för spel utomhus under stora delar av lördagen, berättar Srdan ”Sigge” Mladenovic, sportchef i arrangerande MIK Tennis. Spelet på grusbanorna kom dock igång igen runt 17-tiden på lördagen. 

Simon Freund och Måns Dahlberg efter finalen. Foto: MIK Tennis

Simon Freund, Lidingö TK, har kommit igång ordentligt i år. I den här tävlingen höll det dock på att bli stopp i semifinalen. Efter 2-0-vinsterna mot Arslan Temirhanov, SALK och Tsegai Gebremeskel, Smedslättens LTK väntade Christoffer Solberg, Näsbyparks TK i semifinalen. Solberg är i form, vilken han visade med finalplatsen i senaste sommartourtävlingen i Långtora.
Simon Freund vann den jämna matchen med 7-6, 6-7, 6-4.
– Semifinalen var otroligt tuff och det var väldigt små marginaler. Christoffer är riktigt bra och har ju ett väldigt tungt spel, speciellt på gruset där han rör sig bra. Det blev en väldigt lång match som tog på krafterna. Jag lyckades serva väldigt bra i avgörandet setet och fick med mig ett tidigt break. Just serven var avgörande, för Christoffer var starkare än mig när vi fick spel på bollen, säger Simon Freund.

Andraseedade Måns Dahlberg, Påvelunds TBK hade en liknande väg till finalen. Efter två 2-0-segrar blev det vinst i tre set mot Michael Minasyan, Danderyds TK. När det vankades final på söndagen var Simon Freund numret större.
– Jag är väldigt nöjd med mitt spel hela matchen igenom. Jag fick en väldigt bra start och sedan rann det bara på i första set. Måns är en riktigt duktig spelare. Han kom ut och var het i andra set. Jag var illa ute i starten men lyckades jobba mig in i matchen och fick med mig lite tajta och viktiga bollar, säger Simon.

Vad tar du med dig från tävlingen?
– De första veckorna på grussäsongen är alltid knepiga. Det är lite annorlunda spel, speciellt i Sverige där vi ofta har lite tunga grusbanor. Nu hade det regnat mycket också. Jag är speciellt nöjd med att serven funkade bra, speciellt när det behövdes som bäst i både semifinalen och finalen. Jag mötte två väldigt starka spelare när det blev längre dueller. Mitt spel blev dock bara bättre ju längre tävlingen gick, så jag har väldigt svårt att klaga. Jag är väldigt nöjd.

Nu väntar hård träning en vecka.
– Det spelas två futuretävlingar i Finland nu. Första veckan är på hardcourt, men jag åker över andra veckan och spelar grustävlingen. Sen blir det troligtvis Näsbyparks Sommartour följt av en veckas träning och sedan är planen att åka iväg och spela lite över sommaren, säger Simon.

Marina Yudanovs pusslande fortsätter. Hon försöker kombinera jobb med sin tennis.
– Min tävlingskalender är i princip obefintlig eftersom det inte går ihop med ett heltidsjobb. Jag kanske spelar någon mer tävling som går på en helg, men det är rätt krävande att försöka hålla någon nivå på tennisen just nu. När jag får min semester, då kanske jag kör ett par veckors race på några av Sveriges bästa smultronställen.

Segrare på Sommartouren 2021
Långtora Sommartour (Enköping): Olivia Malm, Helsingborgs TK och Lucas Renard, MIK Tennis
Mälarhöjdens Ik Tennis Sommartour: Marina Yudanov, GLTK och Simon Freund, Lidingö TK