Fred Simonsson har varit KLTK-are sedan han var 14-15 år. Han var under flera år dubbelspelare i det svenska Davis Cup-laget. 2019 la han racket på hyllan och rörde det inte på nio månader. Suget kom tillbaka och sedan 2020 tillhör han Lidingö TK som han representerat i elitserien.
Någon uttalad nysatsning har det dock inte varit tal om – förrän i år.
– Det var väl i månadsskiftet juli-augusti som jag kände att jag ville satsa fullt ut igen. Jag har spelat rätt mycket tennis, framför allt med mina vänner i KLTK och i Lidingö TK, under de senaste tre åren. Tidigare i år var jag inne i en fas då jag spelade extra mycket och då kände jag också hur mycket bättre jag blev. Jag känner att jag har mer att ge, det är fantastiskt kul att slå på bollen, träna och må bra av det. Man får passa på innan man blir alldeles för gammal, säger Fred och fortsätter:
– Jag har saknat matchsituationerna. Det kände jag under elitserien med Lidingö och även när jag varit med Hellerup, det danska laget jag tillhör. Det är kul att leva tennislivet på riktigt igen med allt från förarbetet inför tävlingarna och matcherna.

Fred har haft ett civilt arbete, men nysatsningen på tennisen är på heltid.
– Jag fick en fråga om att kombinera jobb med tennis, men det blir långa dagar om man ska satsa. Jag är i hallen klockan 8 och med gym och träningar är jag hemma framåt 17-18 på kvällen. Det blir varken tid eller energi över till så mycket annat.

Tillsammans med danske klubbkompisen Johannes Ingildsen blev det en dubbeltitel i en 25 000-dollarstävling i Lissabon. Det var dock ett sällsynt inslag på dubbelbanan, för i övrigt har det varit singel som gällt det här året.
– Jag har inte haft möjligheten att komma in i dubbeltävlingarna, därför var det kul när vi vann i Portugal.

Fred Simonsson under SM-slutspelet i Malmö. Foto: Johan Lilja

Senaste huvudlottningen som Fred Simonsson varit med i är när han kvalade in till ITF-tävlingen i Falun ($25 000). Där väntade Leo Borg (Djursholms TK) i första omgången.
– Vi känner varandra väldigt väl och introducerades för varandra tidigt med tanke på våra farsor (Hans Simonsson och Björn Borg). Det blev lite pirrigt när pappa kom och sa till mig att jag skulle möta Leo i första omgången. Jag såg dock bara möjligheter och att det skulle bli en superkul match. Jag hade spelat bra före den tävlingen och även i kvalet i Falun.

Leo Borg vann till slut med 7-6(5), 4-6, 6-2.
– Det var en väldigt bra match som avgjordes på enstaka bollar. Det blev också ett kvitto på att jag tagit rätt beslut att satsa vidare. Då hade jag bara hållit igång i sex veckor och det gick väldigt snabbt uppåt. Nu handlar det om att ta nästa steg och att utvecklas fysiskt och spela så mycket tennis som är möjligt även om jag drabbades av en skada för två veckor sedan. Matchandet i Falun blev nog en chockstart för kroppen. Jag tar den här tiden till att hitta tillbaka till motoriken, styrkan och orken. Man är inte 22 år längre och det är andra förutsättningar. Men jag tycker det är superkul att utmana mig själv.

Till sin hjälp när det kommer till det fysiska har han Martin Taipale och Ali Ghelem.
– Farsan hjälper mig på banan, annars sköter jag det mesta själv. De på Kungliga är snälla som låter mig träna hur mycket jag vill även där. Jag har kört en del med Albert Saar, Jonathan Backman och Sebastian Eriksson. Annars är det Lidingö där jag spelar en hel del med Eric Ahrén Moonga. Man får vara lite flexibel när man är tennisspelare i Stockholm, det handlar om att klippa och klistra varje vecka.

Johan Landsberg och Fred Simonsson under slutspelet 2022. Foto: Johan Lilja

Elitserien powered by MATCHi närmar sig. Det är snart bara en månad kvar till gruppspelet startar. Finalspelet spelas som bekant i Lidingö Tennishall i år.
– Det ska bli fantastiskt kul. Lidingö är verkligen en klubb som brinner och har stora ambitioner att etablera sig i svensk tennis. Det är fantastiskt att medlemmarna och barnen får en möjlighet att se bra tennis så nära. Det är nyttigt att fler klubbar vill anordna tävlingar för att sprida intresset och engagemanget. 

Fred gör entré i finalen förra året. Foto: Johan Lilja

Som SM-finalist förra året tippas Lidingö TK av många att vara med och tampas om guldet på herrsidan i år. Fred Simonsson håller med om att laget har styrkan att vara där igen.
– Absolut! Det var starkt att ta oss till slutspel förra året. Vi slog Salk i semifinalen med tre bollar i avgörande matchtiebreak. Sen hade vi matchboll i finalen mot Solna TK. Jag har aldrig varit med om en sådan dramatik tidigare. Det är superkul att testa det här spelsättet med ett avgörande matchtiebreak, det är roligare än att det ska avgöras på game- eller setskillnad. Det ska vara nervigt och små marginaler. Det är som övertid i ishockey, säger Fred och fortsätter:
– Vi går absolut för en finalplats för att slåss om guldet. Vi i laget är väldigt bra vänner allihopa, kemin är fantastiskt viktig i det här sammanhanget. Vi brinner för varamdra och att få göra det på hemmaplan är pricken över i:et. Bara vetskapen om att slutspelet går på Lidingö gör att vi är än mer taggade i gruppspelet.

Han har sina tankar klara när det kommer till att tippa var SM-guldet hamnar på herrsidan 2023.
– Salk toppar sitt lag med Jonathan Mridha och Elias Ymer. Det är alltid tufft att möta dem i gruppspelet. GLTK är alltid starka hemma och har ständigt ett ess i rockärmen. Fair Play TK är alltid bra och Påvelund ser farliga ut om alla juniorerna spelar bra. Solna TK får man inte glömma. De har Karl Friberg och om Oscar Otte och Antoine Escoffier blir de så klart farliga.

Hur spenderar du den närmaste tiden fram till elitserien?
– Jag hoppas på spel i en tävling i Grekland. Jag satsar nog på några vintertourtävlingar men i övrigt handlar det om att bygga upp upp kroppen innan elitserien.