I vår genomgång av grupperna inför Elitserien powered by MATCHi har turen kommit till herrarnas grupp B där vi hittar GLTK, SM-finalisten Lidingö TK, Salk, Upsala TK och nykomlingen Örebro TK. 

I samband med ITF-tävlingen i Ystad i somras träffade vi Upsala TK-duon Fabian Hänsch Mauritzson och Markus Bohlin som bland annat tyckte till om det nya upplägget som sjösattes inför förra säsongen.
– Den största fördelen med det nya upplägget är att collegespelarna hinner hem så att man kan spela elitserien, tycker Markus, som går på college i USA.
– Jag hade gärna mött alla lag som man fick göra tidigare, men ett jätteplus är att det nu ligger under en tid så alla collegespelare kan komma hem och spela, för nu är det väldigt många och bra spelare som är iväg, säger Fabian, som har sin bas i Barcelona.

Filip Söderqvist och Adrian Lüddeckens är nya i Uppsalalagets trupp, samtidigt har laget blivit av med Jeiden Saidizand som gått över till Salk.
Fabian Hänsch Mauritzson och Markus Bohlin tror på sitt Upsala TK i årets upplaga av elitserien powered by MATCHi. Båda ser fram ”återträffen” med laget och spel i elitserien.
– Lagandan med spelare man växt upp med är en fantastisk upplevelse. Men även att få de här matcherna i både singel och dubbel som elitserien ger, att se var man står mot de allra bästa i Sverige men även mot de utländska spelarna, säger Fabian.
– Vi har GLTK i gruppen och det har väl alltid varit en liten rolig rivalitet. Salk är också alltid kul att möta. Man vet ju aldrig riktigt vilka spelare de kommer med. Jag minns att det var roliga matcher förra året när jag fick möta Mirza Basic. Det är kul att möta lite mer erfarna spelare, säger Markus.

2022-års upplaga av GLTK.

Upsala TK möter GLTK i premiären den 15 december. GLTK har alltid tillhört landets högsta tennisserie och har nio SM-guld i bagaget. I år är göteborgarna försiktigt optimistiska när det gäller förväntningarna på egna laget. Ludvig Hede och David Norfeldt är två av de nya i truppen som bland annat innehåller rutinerade Markus Eriksson, Christian Samuelsson och Nicklas Timfjord. Den senare har 26 elitseriesäsonger i ryggen(!!). Samtidigt har laget tappat Oliver Johansson och John Hallquist Lithén till Påvelunds TBK.
– Vi ska börja med att säkra kontraktet, sedan kan vi skrälla och slåss om höga placeringar och fina valörer. Vi ska se till att hålla oss skadefria. I mångt och mycket så har vi en gammal trupp men samtidigt en enorm rutin och lagspelare ut i fingerspetsarna, säger lagansvarige Jesper Brunström som håller Solna TK som guldfavorit.

2020 debuterade Lidingö TK i elitserien. 2022 spelade klubben sin första SM-final någonsin. För att rekapitulera lite – från det som hände under slutspelet i Malmö för ett år sedan – så tog Lidingö TK ledningen med 2-0 i semifinalen mot Salk, som dock kvitterade till 2-2 i matcher. Finalplatsen skulle avgöras i matchtiebreak i en avgörande dubbel där Jakob Amilon och Fred Simonsson vann med 12–10 efter att ha räddat matchboll mot Mirza Basic och Nikola Slavic.
Även i finalen mot Solna TK var ställningen 2–2 efter ”full tid” och ett avgörande matchtiebreak i dubbel tog vid. Solnas Antoine Escoffier och Karl Friberg gick fram till 8–4 mot Simon Freund och Johannes Ingildsen. Men Lidingöduon jagade ikapp – och förbi. Båda lagen missade varsin matchboll innan Solna till slut kunde säkra segern med 12–10.

Simon Freund, Eric Ahrén Moonga och övriga i Lidingö TK hoppas på mycket jubel även i år. Foto: Johan Lilja

Flera av lagen i årets elitserie tippar att Lidingö TK åter ta sig till final och skulle det ske blir det i så fall på hemmaplan då finalspelet på dam- och herrsidan spelas på Lidingö 20-22 december. Läs Fred Simonssons tankar inför elitserien i den här artikeln
Coach Johan Landsberg har en rutinerad trupp till förfogande. Här finns sedan tidigare Simon Freund, Fred Simonsson, Eric Moonga, Jakob Amilon och Johannes Ingildsen och numera också Gustav Hansson, amerikanen Morgan Mays och William Kållberg. Däremot har Albert Saar lämnat för KLTK. 

När det kommer till förväntningar säger Johan Landsberg:
– SM-guld! För att det ska lyckas blir lagsammanhållningen viktig där alla ledare, spelare hjälper, stöttar och kämpar för laget.

Salks slutspelslag 2022 där det blev en tredjeplats.

Salk har precis som GLTK alltid varit ett elitserielag och som vanligt har klubben ett intressant lag på pappret där dock Mikael Ymer inte längre är med, men här finns till exempel Elias Ymer, Mirza Basic och Nikola Slavic och så nyförvärvet Jonathan Mridha. Även Jeiden Zaidizand är ny i den breda truppen med en mix av äldre och yngre.
Milos Sekulic är ansvarig tillsammans med Andre Rizzoli.
– Vi ska ta oss till slutspel och för att det ska lyckas måste vi hålla oss friska, säger Milos som har sitt tips klart:
– Lidingö TK får stor fördel av hemmaplan i slutspelet och får hållas som favorit.

Delar av Örebros TK:s lag 2022.

Salk åker till Örebro i premiären den 15 december. Örebro TK är nya i elitserien och var upp en vända 2018. Målsättningen är dock högt ställd.
– Vi vill spela på Lidingö två gånger, det vill säga nå slutspel, säger Eric Johansson som tillsammans med Emil Broniewicz (även spelare) ansvarar för A-laget. 

I truppen – som i princip är intakt sedan förra året –  finns spelare som Antonin Bolardt och Joel Gamerov.
– För att vi ska lyckas vill det till att våra spelare spelar på topp och fungerar som ett lag, säger Eric Johansson som tippar att guldet hamnar hos Fair Play TK.