I en intervju med Dagens Industri ger Christer Hult – Tournament Director för Nordea Open – sin syn på sommarens tennistävling i Båstad.
– Vi har fattat beslut om att genomföra evenemangen oavsett om det går att ha publik eller inte. Vi har ritat upp en rad olika scenarier och hur smittskyddssäkringen ska fungera. Det finns en osäkerhet i hela samhället och vi är i mars månad nu. Mycket som kan förändras fram till juli. Vi förbereder oss helt enkelt för det värsta scenariot och även med förhoppningen att restriktionerna kommer att släppas upp, säger han till tidningen.

Varje spelare i herrtävlingen får ta med sig max två personer, vilket innebär att det under herrveckan kan handla om upp emot 80 personer. Under damveckan är det färre spelare.
En av planerna som nämns är att spelarna hålls isolerade i kongressdelen på Båstad Tennisstadion där det finns bland annat matsal och kök. När det gäller en eventuell publik jobbar arrangörerna för fler insläpp till arenan och begränsning av delar av läktarsektionerna.

Magnus Norman efter segern i Båstad 1997. Foto: Bildbyrån

Samtidigt kan arrangören Arena Båstad presentera en ny sportchef för herrveckan. Det handlar om förre tennisproffset Magnus Norman som var världstvåa som bäst och som vann tolv ATP-titlar och var i final i Franska Öppna 2000.
Magnus Norman – vars favoritunderlag var grus – vann i Båstad både 1997 och 2000.
– Första titeln 1997 är det överlägset bästa minnet eftersom det var min första ATP-seger och på hemmaplan inför släkt och vänner – unik känsla, säger Magnus som till vardags jobbar på akademin Good to Great.
– För min egen del vore det så klart en dröm att få dit Stan Wawrinka som jag har coachat. Han har en av världens snyggaste enhandsbackhand.

En spelare som är klar för Nordea Open de närmaste tre åren är stjärnskottet, 19 -årige italienaren Lorenzo Musetti som nyligen tog sig in som yngste spelare på topp-100-listan i världen.

Sofia Arvidsson har spelat många turneringar i Båstad. Foto: Bildbyrån.

Sofia Arvidsson håller sedan tidigare i damtävlingen och har som vanligt ett tufft jobb eftersom den spelas samtidigt som Wimbledons andra vecka.
– Vi har två wildcard att dela ut till två topp 50-spelare. Fokus ligger annars mycket på svenska spelare där vi har fyra wildcard. Jag hoppas förstås på Rebecca Peterson, Mirjam Björklund samt Caijsa Hennemann och kanske även danska Clara Tauson, som vann sin första WTA-titel nyligen. Det vore kul om hon kunde komma, säger Sofia till Dagens Industri.

Nordea Open spelas 5 till 18 juli. Redan på söndagen – den 4 juli – sker invigningen av Sverigefinalen i Elite Hotels Next Generation på centercourten. Tävlingen där landets bästa juniorer gör upp pågår 3-8 juli där merparten av matcherna spelas på Drivan i Båstad. Det är första gången i historien som det blir samverkande inslag mellan WTA-veckan och Sverigefinalen. Finalerna i Elite Hotels Next Generation spelas för övrigt på nedre banorna vid stadion.