Funderar du på att bli domare eller tränare? I dag (1 juni) lanseras två utbildningsnyheter: Introduktionsutbildning för funktionärer och Introduktion för blivande tränare, som båda är digitala.

Introduktionsutbildning för funktionärer ersätter tidigare linjedomar- och klubbdomarutbildningen som därmed upphör som kursplan. Utbildningen kräver inga förkunskaper och vänder sig till den som vill få grundläggande teoretiska kunskaper som ger god grund för att ta första steget som huvuddomare och linjedomare. Efter genomförd praktik har deltagaren möjlighet att arbeta som domare vid nationella tävlingar. Rekommenderad yngsta ålder är 13 år. Under 2023 subventioneras hela utbildningsavgiften av SvTF.

Det kostnadsfria materialet Introduktion för blivande tränare är framtaget för att inspirera blivande tränare till ett spännande och viktigt uppdrag. Det krävs inga förkunskaper och målgruppen är personer som är intresserade av tränarrollen. Introduktionen ger deltagaren en bra grund att stå på inför bastränarutbildningen, som är det första steget i SvTF:s utbildningsprogram för tränare.

Materialet finns nu tillgängligt på Tennis.se och kan genomföras både på egen hand och i handledarledd grupp. Klubbar som vill arrangera en introduktionsträff för att inspirera sina blivande tränare kan ansöka om återstartsstöd till och med 15 juni. Arrangerande klubb erhåller ett stöd på 5 000 kr.

Är du tränare och vill ta nästa steg?

För tre veckor sedan sjösattes det andra steget i utbildningsprogrammet för tränare: SvTF Klubbtränarutbildning, som ersätter den tidigare utbildningen TGU 2. Utbildningen omfattas av både digitala och praktiska kurstillfällen mellan augusti och december 2023. Därtill kommer deltagarna också genomföra hemuppgifter via en utbildningswebb. Kursstart är 22 augusti och anmälan stänger 6 juni.