I Tokyo i sommar hade sverigeettan i rullstolstennis – Stefan Olsson – blivit den enda svenska tennisspelare som har medverkat i fem olympiader eller Paralympics. Nu är det rekordet i stor fara. Ger han karriären ett år till? Det senaste beskedet ställer frågan på sin spets. 

– Just nu känns det lite upp och ner, även om jag förstår och tycker att det är rätt beslut som fattats ur ett hälsoperspektiv. För egen del är det förstås trist, för det här skulle vara mitt sista år. Nu får jag fundera på hur jag ska göra. Det här kom så plötsligt, för det har varit lite olika budskap kring OS och Paralympics, säger Falu TK-spelaren.

Tillsammans med Peter Wikström vann Stefan Olsson guld i dubbel vid Paralympics i London 2012 och silver i Peking 2008. Stefan var med även 2004 och 2016 och står på fyra mästerskap – lika många som Peter Wikström.
– Jag och min familj har en längre tid pratat om att det här blir sista säsongen som professionell tennisspelare. Tävlingsinstinkten fanns inte alltid där förra året och jag känner att jag börjar bli färdig. Det är inte lika kul att tävla och framför allt att resa. Höjdpunkten och finalen på min karriär skulle bli i Tokyo, för att avsluta med US Open och Masters i november. Nu får vi se.

Peter Vikström och Stefan Olsson jublar efter det bärgade guldet vid OS i London 2012. Foto: Bildbyrån

Beskedet kom häromdagen. OS och Paralympics skjuts upp till nästa sommar. Frågan är om Stefan Olsson orkar ladda om för en 16:e säsong på proffsnivå.
– Jag vet ärligt talat inte. Jag kommer träna på och följa planen så gott det går, men jag måste fatta ett beslut om det blir en satsning till nästa år, säger Stefan och lägger ut texten:
– Man har ändå gjort detta professionellt i 15 år och så länge trodde jag inte jag skulle hålla på när jag en dag började. Det är väl ett tecken på min kärlek till tennis. Jag brinner för tennisen och älskar den ut i fingertopparna. Det är just tävlingsmänniskan jag inte känner igen hos mig själv längre.

Stefan har varit med i två tävlingar i år innan coronalarmet kom. Han har spelat i Holland och i England där han vann i den senare turneringen.
Förra veckan skulle han ha tävlat i USA och den här veckan hade han varit med på kvalet till Lag-VM, som är rullstolstennisens Davis Cup.
– Som det ser ut kommer jag missa ett tiotal turneringar i vår och sommar om detta fortsätter, däribland Wimbledon och Roland Garros. Jag hoppas ju att det släpper och vi får börja spela, så kanske man kan tagga till igen. 

Rullstolstennis har varit officiell sport i Paralympics sedan 1992 och där är alltså Stefan Olsson och Peter Wikström bäst i klassen av svenska rullstolstennisspelare.
I OS 2016 blev Leander Paes den första tennisspelaren att delta i sju raka olympiska spel. Venus Williams är den enda kvinnliga stående tennisspelare som vunnit medalj i fyra olika OS, hon har spelat totalt fem OS. Fem herrspelare har gjort fyra OS, däribland Roger Federer.

Stefan Olsson under kvartsfinalen i singel i Paralympics i London. Foto: Bildbyrån

Stefan Olsson har fortfarande chansen att skriva in sig i historieböckerna. Den närmaste tiden får utvisa hur det blir.
När det gäller corona känner inte Stefan till något fall bland sina närmaste eller tenniskollegor.
– Nej, varken bland de jag känner på touren eller någon annan jag känner har drabbats. Själv försöker jag leva så normalt som möjligt, med skillnaden att jag tvättar händerna ofta och att jag tänker på om jag måste åka iväg. Jag har inte isolerat mig direkt, man behöver inte det i Dalarna med så gles befolkning, säger Stefan och skrattar till mitt i allt elände.

Två andra tennisspelare hade chansen att kvala in till Paralympics i Tokyo. Det är Rebecka Sternisa Bellander (Oskarshamns TK) och Hampus Linder Olofsson (Växjö TS). De får nu vänta ytterligare ett år på sin chans.
– För deras skull tror jag det här är jättebra. De får ett extra år att träna upp sig ännu mer för att kunna ge allt. Jag ser det bara som en fördel. De är yngre och har framtiden för sig. De har världens chans nu att visa att de tillhör den yppersta eliten, säger Stefan Olsson.

Fotnot. Stefan Olsson var faktiskt med i kälkhockeylandslaget under vinter-paralympics i Sochi 2014 och har därmed medverkat i fem Paralympics. 

Lyssna vad förbundskapten för rullstolslandslagen Niclas Rodhborn säger i en intervju med P4 Gotland här!

Se också information med anledning av corona här!