Flera svenska spelare har redan årsdebuterat på ITF-touren. Först ut på ATP-scenen blev André Göransson som sent på fredagskvällen svensk tid spelade första omgången i 250-tävlingen Delray Beach i Florida.
André spelade tillsammans med Cristian Garin. De fick dock se sig besegrade mot amerikanska dubbelparet Mackenzie McDonald och Tommy Paul med 4-6, 7-6(4), 4-10.
– Det var väldigt nära. Det var kul att spela match igen, men det var en tung förlust, säger han till tennis.se efter matchen. 

Cristian Garin. Foto: Bildbyrån

Cristian Garin är 22:a i världen i singel och är förstaseedad i singelturneringen i Delray Beach. Chilenaren är en gammal bekant till André –  därav den nykomponerade och temporära dubbelkonstellationen.
– Vi har känt varandra sedan mitt första år på college. Han tränade en del på Berkeley, året innan han fick sitt stora lyft. Vi har inte spelat ihop tidigare, men vi har mötts i match en gång. Att vi spelade ihop passade bra med hans planering eftersom han skulle spela singelturneringen.

André Göransson är 89:a i världen och tvåa bland svenska dubbelspelare på herrsidan efter Robert Lindstedt (#87).
Senaste tävlingsmatchen spelade han i november och efter två månader utan tävling är han alltså på banan igen.
– Tiden fram till nu har jag spenderat i San Diego där jag haft min tränare och spelat med några andra spelare. Det är ganska öppet nu i södra Kalifornien och bra träningsmöjligheter.

André Göransson ser fram emot många tävlingar 2021. Foto: Bildbyrån

Om du skulle beskriva 2020 med några ord – hur låter det då?
– Exhalterande blandat med tomhet. Rastlöshet, frustration och osäkerhet men också acceptans och hopp. Det var ett väldigt konstigt år, så det är många olika känslor.

Som Mirjam Björklund berättade i fredagens artikel på tennis.se är säkerheten på träningsanläggningar och arenor fortsatt stor. André känner sig också trygg när han spelar.
– Man blir testad första dagen man kommer dit och därefter görs tester var fjärde dag. Efter första testet är man på rummet i 24 timmar tills testresultatet kommer. Man åker mellan träningen och hotellet, får behandling och gör sitt jobb bara. Man får inte lämna hotellet utöver träning eller match. 

Hur är din status?
– Jag har tränat på bra och känner mig redo för att starta igång säsongen. Det ska bli roligt och riktigt spännande att spela matcher igen. Jag trivs bra med att träna mycket, men man tränar mot ett mål – för chansen att prestera när det är match.

Apropå mål… vad är ditt mål 2021?
– Att jag ska försöka vara ödmjuk inför resultaten. Mitt mål är mer att spela ett helt år utan covid-19 och att få vara ute på touren igen som ett vanligt år. Vi får se vilka tävlingar som kommer spelas, men jag har ett fullt kalenderår som mål.