Som vi berättade i slutet av förra året är Ullevi TK-spelaren Caijsa Hennemann en av talangerna som Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) väljer att satsa extra på med avstamp mot sommarspelen i Paris 2024 och Los Angeles 2028.
Nu är det klart hur Caijsa vill använda möjligheten som medlen ger. Från och med 1 maj startar ett samarbete med tränaren Mattias Arvidsson, som parallellt fortsätter som Fed Cup-kapten och ansvarig för damer och flickor 18.
– Ullevi TK kommer fortfarande vara med i min satsning som de alltid har varit och jag kommer fortsätta även på Good to Great. SOK:s satsning innebär att jag nu kan ha en tränare som följer mig både i den dagliga träningen men även på tävlingar. Mattias var en av tränarna som var högt på min lista och jag vet att även Ullevi tycker att han är rätt person att resa med mig. Han visar ett otroligt engagemang och vill att jag ska utvecklas och nå målen lika mycket som jag själv vill. Då får man motivation till att träna ännu hårdare, säger 19-åringen.

Mattias Arvidsson jobbar sedan tidigare som förbundskapten på halvtid. Däremot kräver det nya uppdraget att han avslutar sin nuvarande halvidstjänst på Helsingborgs TK.
– Det känns så klart speciellt att sluta efter över 16 år i HTK. De har trott på mig och gett mig många möjligheter under de här åren och utvecklat mig till den jag är idag. Jag kommer sakna alla kollegor, spelare och föräldrar. Samtidigt behöver alla kanske en paus och göra något annat i livet och det här är en möjlighet jag ser mycket fram emot, säger Mattias och fortsätter:
– Det som gör det här uppdraget intressant är att Caijsa redan är proffsig i allt hon gör. Hon har en väldigt bra förmåga att sy ihop matcher och hitta lösningar på saker och ting. Hon har redan en bra bas att stå på med kontroll och säkerhet, men hon behöver mer styrka och att få lite mer tryck i allt hon gör.

Det är bland annat EM-silvret som 16-åring och som 18-åring samt en kvartsfinal i juniortävlingen i Franska Öppna som ligger till grund för SOK:s satsning på Caijsa. Nu är tanken att hon ska ta nästa steg. Mikael Ymer är sedan ett par år tillbaka med i Olympiska kommitténs talangprogram. Tidigare har spelare som Rebecca Peterson och Elias Ymer fått stödet.
– Vi är jätteglada att Olympiska kommittén tror på Caijsa lika mycket som vi gör. Stödet som svenska spelare fått tidigare har varit ovärderligt i deras satsningar, kommenterar Niklas Fjeldstad, landslagsansvarig.

I coronatider ägnar Caijsa Hennemann dagarna åt träning och (online)studier. I slutet av året är hon klar på ekonomiprogrammet och det blir därefter satsning på tennisen fullt ut.
– Det här skräddarsydda stödet betyder jättemycket för mig. Till en början kommer vi träna tillsammans här i Sverige men sedan kommer Mattias åka med mig ut på de internationella tävlingarna. I sommar hoppas jag spela sommartouren i väntan på att det blir klartecken i Europa. Man får ta vara på de matcher man får, säger Caijsa Hennemann.

Mattias Arvidsson:
– Våra vägar har korsats på landslagsaktiviteter och i Fed Cup och det har alltid känts bra oavsett om vi varit en mindre eller större grupp. Hon är en av våra framtidsspelare och det känns roligt att hon vände sig till mig när den här möjligheten kom, säger Mattias och tillägger:
– Jag tycker överhuvudtaget att tjejerna skapat en riktigt bra stämning tillsammans när vi träffats på landslagssamlingarna. Svensk damtennis är på gång och det finns många intressanta spelare med Rebecca (Peterson) i spetsen och med Mirjam (Björklund) och fler som kommer.

Vad innebär coronaläget nu när arbetet snart börjar med Caijsa?
– Det känns väldigt konstigt nu för alla inom tennisen. Jag har sett fram emot en sommar med tävlingar och samlingar i Norrköping, Varberg, Ystad och Båstad. Vi måste se den här perioden som en bra tid att kunna träna mycket och bygga upp sig som spelare vecka för vecka. Det är chanser man måste ta vara på nu.

Läs också: Caijsa Hennemann med i Olympisk satsning