Turen har kommit till Eksjö Tennisförening i vår serie ”Landsortsklubben”. I programmet möter Linus Eriksson ordförande Anders Skäär och styrelsekollegan Peter Titus. De kämpar man för att få unga nya aktiva i klubben. För trots två inomhushallar (där man samsas med andra idrotter), två nylagda hardcourtbanor utomhus (invigdes på Tennisens dag 19 augusti) och ett välbeställt klubbkonto, så har föreningen bara runt 50 medlemmar.
– Det handlar om att få folk att förstå att det är härligt att vara med i en förening. Det kanske handlar om rädsla att man måste vara med och hjälpa till om man är medlem, men det är ingen som tvingar någon att hjälpa till, säger duon i poddavsnittet nedan.

 

Nu jobbar klubben aktivt för att vända trenden och få de unga i trakten att hitta till tennisen igen, bland annat genom skolbesök.
– Vi byggde upp föreningen från ingenting i början av 1990-talet. Här fanns inget underlag och stora lån på banken. Snart hade vi 80 ungdomar och ett dussin tränare och 2012 fick vi en utmärkelse av Smålands Tennisförbund för den klubb med bäst utveckling.

För cirka 15 år sedan fanns tio ideella tränare som höll igång runt 80 aktiva ungdomar. Klubben hade fem ungdomslag i seriespel. De unga försvann dock från tennisen, liksom föräldrarna och även tränarna då det inte fanns något underlag.
Sedan en tid tillbaka har Eksjö TF ett samarbete med tennisklubbarna i Aneby, Nässjö, Tranås, Bodafors och Vetlanda.
– Det är små klubbar i mindre kommuner och alla brottas vi med svårigheten att hitta ekonomi i att anställa tränare. Varken Nässjö, Bodafors eller Aneby har en egen tennishall, så från och med den här hösten tränar de klubbarna hos oss. Och tack vare samarbetet har vi gemensamt kunna anställa en tränare (Leif Holmberg). 

Problemet i Eksjö – en kommun med drygt 15 00 invånare – är också att det inte finns sponsrande företag, enligt Anders och Peter.
– Vi har jättesvårt att hitta sponsorer. Vi har ett regemente, ett lasarett, en tingsrätt… Det finns ingen arbetarkultur eller knappt företag som kan sponsra och de som finns tror nog inte på att sponsra då det inte finns någon vinnarkultur i stan. Vi hade någon som kastade spjut på 1940-talet och för 40 år sedan höll damlaget i basket på att ta sig upp i högsta serien. I övrigt har vi inget elitlag eller någon stjärna härifrån. Det sitter så djupt i folks självbild här. Vi skulle behöva någon som blev en stjärna eller ett framgångsrikt lag som kan visa vägen. 

Klubbarna i poddserien:
1. Ljungvalla TK
2. Stora Rörs TK
3. Eds TK
4. Lilla Edets TK
5. Eksjö TF
6. Borlänge TK
7. Mora TK
8. IK Heros TK
9. Lindesbergs TK
10. Tibro TK
11. Norrfällsvikens TK