Det är dags för Lisa Zaar att återvända till USA för hennes sista år på college. Hon lämnar bakom sig en härlig svensk sommar där hon fick sköna kvitton på tennisbanan inför framtiden. Lisa Zaar packar väskan för ett fjärde och sista år på Pepperdine University i Malibu utanför Los Angeles. Innan hon sätter sig på flyget över Atlanten till den lilla pärlan på andra sidan, vid Stilla Havet, är det dags att summera det som hänt både på och utanför tennisbanorna.
– Sommaren har varit bra! Det är alltid jättekul att komma hem till Sverige och träffa familj och vänner. Jag har betat av mina smultronställen och badställen. Däremot har jag inte sett Hammarby i år. Det är derby på söndag, men då sitter jag på planet till USA. Det är väl enda minuset i sommar, att jag missat ”Bajen”.

”Ett av mina go-to-platser i Stockholm. Detta var under tävlingen i Danderyd. Jag tog med min amerikanska dubbelpartner och min norska kompis som också spelade”, säger Lisa Zaar. Foto: Privat

Då och då följer 22-åringen från söder om Stockholm, favoritlaget i fotboll via stream, men tidsskillnaden på nio timmar brukar stöka till det.
– Jag försöker också se en del tennis, i alla fall de stora tävlingarna som US Open som ju är i rätt tidszon. Annars följer jag mycket via resultat och försöker ha koll på de svenska spelarna och kompisar. Vi stöttar varandra.

Lisa Zaar konstaterar att sommaren inte blev sämre av de fina resultaten på ITF-touren på sistone. Det har varit rolig läsning i resultatapparna den senaste tiden. Det har blivit två semifinaler i två ”25:or” i rad.
– Det är jag nöjd med, men samtidigt är jag alltid hungrig för mer. Jag hade gärna gått hela vägen. Med tanke på att jag inte spelat några tävlingar innan jag kom hem till Sverige så är jag nöjd.

I Portugal fick hon sex matcher på kort tid i och med att hon kvalade in.
– Jag har tränat hårt, så kroppen klarade det också. Det kändes inte jättekonstigt att spela sex matcher. Det är också ett lite annat upplägg på college med många matcher i rad.

Senaste tävlingen på Good to Greats tennisakademi $25 000 i Danderyd blev det alltså ännu en semifinal. Det blev, efter en oviss tretimmarsmatch, förlust mot tyskan Mona Barthel med 6-2, 6-7(6), 5-7.
– Det var så kul att spela på hemmaplan och framför allt i Stockholm. Jag hade bra stöd från familj och vänner på plats. Det var överhuvud taget mycket folk som kom och hejade och det är alltid kul att spela sådana matcher. Det var lite synd att jag och Caijsa (Hennemann) fick möta varandra redan i första omgången. Det var en tuff match (Lisa vann 6-3, 7-5)!, säger Lisa och fortsätter:
– Jag tycker att jag spelade bra hela vägen även om jag hade en lång fyratimmarsmatch och små marginaler i andra omgången. Jag är nöjd med spelet hela veckan. Jag försökte ha kul och njuta och kände att jag blev bara bättre för varje match. Mona spelade bra i semifinalen och var duktig i de viktiga lägena.

Lisa Zaar nådde dubbelfinal i Danderyd tillsammans med Ashley Layeh.

Med ITF-tävlingar och annat i kalendern har det varit svårt att planera in Sommartouren. En tävling var hon med i och det var i YSB Open i Ystad (där hon också spelade ITF-tävlingen) – och det blev en titel i hennes enda sommartourtävling. Semifinalen mot Louise Brunskog pågick i 2,44 timmar innan hon kunde vinna med 6-4, 6-4.
I finalen väntade Jacqueline Cabaj Awad och där blev det också vinst 6-3, 4-6, 6-2 efter nästan tre timmars spel.
– Jag och ”Jackie” hade en bra tresetare. Det är kul med sommartouren där man kan få spela många matcher. Det är perfekt att få några extra matcher över en helg och bra att få bra matcher när man är hemma. Jag hade inte haft många timmar på gruset innan Ystad, så den tävlingen kom perfekt inför Båstad.

Båstad ja. För andra gången fick Lisa ett wild card till huvudtävlingen i Nordea Open. Det blev dock förlust i första omgången mot Elina Avanesyan 1-6, 2-6.
– Jag hade bara spelat två tävlingar på grus, så jag hade gärna haft bättre förberedelser och varit på gruset längre. Det var jättekul att få chansen igen. Man lär sig mycket av att spela i Båstad.  Det ger en extra motivation för målet jag vill nå. Det är en bra möjlighet att spela på en högre nivå, att få insikten vad som krävs för att spela på den nivån. Det kan vara svårt att se på tv för man får inte samma uppfattning som när han man själv står där på banan och ska slå tillbaka den där returen eller krossbollen. Det är väldigt kul att få känna på det.

Lisa Zaar kryddade den svenska sommaren med spel i Nordea Open. “Det ger en extra motivation för målet jag vill nå”, säger hon. Foto: Christoffer Borg Mattisson / Bildbyrån

Att Lisa Zaar har tagit kliv tennismässigt råder det ingen tvekan om och det är något hon känner inom sig.
– Jag håller med, det blir bättre och bättre. Det är skönt att få utdelning efter hårt arbete och hård träning. Jag har kört hårt hela tiden i USA, men även när jag varit hemma. Det är kul och skönt att få resultaten med sig och att själv kunna känna att jag är bättre.

Lisa Zaar tillhör numera moderklubben Enskede LTK igen. Det är där hon tränat under sommaren. Resan började ju där en gång i tiden, i Enskede Rackethall, innan hon som 15-åring tog steget över till KLTK.
– Precis som den gången kände jag nu att jag behövde ett miljöombyte, även om Enskede är känd miljö för mig. Jag hade väldigt bra år i KLTK och har bra kontakt med Richard (Billing) och Magnus (Ennerberg). Nu kände jag att jag vill testa något ”nytt” och nya spelare att spela med. Jag bor fem minuter på cykel från Eneskede Rackethall. Jag har haft en bra sommar där med bra stöd från tränare. Det är ju en rackethall med flera sporter så man känner stödet från hela den hallen. Det är verkligen hemmaplan.

Regerande svenska mästarna Enskede LTK får alltså ett förstklassigt nyförvärv inför Elitserien (powered by MATCHi). Lisa Zaar ser mycket fram emot att komma hem och slåss för klubben och ser positivt på det nya spelformatet.
– Att spela elitserien ingår i planen. Med nya systemet går det inte att använda lika många utländska spelare längre. Jag tror att vi får ihop ett bra lag. Det kommer bli lite taktik hur man tar ut spelarna till singlarna och dubbeln, vad man vill satsa sitt krut på. Jag är helt klart positiv. Det blir kul att se vad som händer, inte bara i Enskede utan i serien över lag.

Lisa ser fram emot sitt sista år med universitetslaget. Foto: Lisa Zaars instagramkonto

Först väntar som sagt ännu en termin ”hemma” i Malibu i USA. Efter vinsten i sin conference i våras – och kvartsfinal i NCAA-slutspelet – siktar hennes Pepperdine på att gå hela vägen.
– Både jag och Linus Carlsson Halldin (KLTK) känner oss taggade inför spel med våra lag här. Vi håller den svenska fanan högt. Herrlaget hade problem med skador och hade högre målsättningar än hur det slutade i år, men de blir bättre och bättre. Det blir kul med två lag som satsar hårt.

Lisa Zaar ser lika mycket fram emot sitt fjärde år på college, som det som väntar efteråt.
– Jag visste inte vad jag tänkt innan jag reste inför mitt första år, men det är och har varit kul att tillhöra ett lag och hänga med spelare hela tiden. Tennisen är mycket en ensamsport annars. Jag har otrolig uppbackning och resurser med fys, kost och allt det där. Det har gått sjukt snabbt, jag är inne på mitt fjärde år nu. Tiden har bara runnit iväg. Det är jättekul, så det ska bli kul att komma tillbaka och köra det racet. Jag kommer sakna Sverige och Stockholm, sommartid i alla fall. I Malibu är vi ganska bortskämda med vädret.

Skolmässigt då?
– Det har funkat bra. I början var det en omställning att göra allt på engelska i ett nytt system. Men jag gillar att gå i skolan. Det är skönt med ”On Off”, att få fokusera på tennisen och sedan släppa den helt för skolan. Det är viktigt att tänka på något annat också. Nu känner jag mig väldigt romantiserande om skolan, det blir väl annat när man sitter där med slutprovet, säger Lisa med ett skratt innan hon avslutar:
– Efter det här året är tanken att jag ska ge tennisen en chans. Planen är att köra fullt ut och satsa på min tennis. Jag har en utbildning i bagaget och det kan ingen ta ifrån mig.