Skadorna och sjukdomarna till trots – i helgen vann Måns Dahlberg Nationals med sitt University of Virginia – det finaste man kan vinna som collegespelare i USA.

Det har gått ett dygn sedan Måns Dahlberg och hans lagkamrater i Virginia fick lyfta den efterlängtade trofén som ett kvitto på att man är bästa tennislaget i USA. Finalspelet ägde rum i Florida.
– Finalerna och de tre sista matcherna i Orlando var extremt roliga och hög nivå. Det var grymt bra energi på publiken och alla spelare i finalen. Det var en extremt fin upplevelse, säger Måns och fortsätter:
– Många föräldrar, gamla spelare och personer från universitetet kom ut och supportade och firade med oss efteråt, vilket var skitskoj. 

Måns hade inte hunnit spela klart sin match när hans lagkamrater säkrade segern mot Ohio med 4-0. Klassen på spelare är hög i de bästa lagen i universitetstennisen. Måns motståndare på sjättesingeln var rankad tia i världen som junior och har slagit Ben Shelton i Orange Bowl i 18-årsklassen.
I semifinalen vann Virginia mot Texas med 4-0 där Måns Dahlberg vann sin match. I kvartsfinalen vann laget mot Kentucky och Måns vann med 7-6 i avgörande vilket innebar att laget säkrade segern med 4-2.

Att en svensk spelare vinner universitetsmästerskapen i USA – Nationals – händer inte så ofta. Senast var för sex år sedan då Carl Söderlund vann (tog examen för två år sedan) – också med Virginia. Lisa Zaar var i final med Pepperdine för två år sedan och innan dess var trion Daniel Andersson, Mattias Höglund och Mats Norin i final år 2000.

Det var i vintras som Måns Dahlberg, Påvelunds TBK, åkte över för att påbörja sina studier. Sjukdomen, som vi skrivit om här, försenade resan med ett halvår. Nu är 20-åringen tillbaka med besked efter att ha byggt upp sig och ökat träningsdosen.
Måns tränare Andres Pedroso sa efter matchen häromdagen: “Måns har varit med om mycket motgångar, så han är definitivt ´battle-tested´. Vi gläds så med honom när han får vinna en stor match, för han är sådan en fantastisk tävlingsspelare. Han får aldrig panik, han tror på sitt spel och har en klar bild av hur han vill spela. Han är en träningsmaskin och besatt av kondition, så han orkar extra mycket mot vem som helst“, lät de fina vitsorden från tränaren om Måns.

Att Måns Dahlberg slutligen åkte över, om än lite senare, är inget han ångrar idag.
– Terminen har varit bra, en del skola och mycket tennis. Det är mycket som har varit nytt eftersom jag kom nu i januari, men laget har varit extremt skönt att ha på sin sida och jag har redan kommit väldigt nära alla i laget vilket känns grymt. Jag har haft matcher här i USA nästan varje helg. Det har varit intensivt och en del resande, kombinerat med studierna, har gjort att man alltid har haft händerna fulla, säger Måns.

Måns är den ende svensken i laget. Däremot har han mött svenska spelare i någon enstaka match under säsongen.
– Nä, vi har inga svenskar i laget, men jag har mött Isac Strömberg, John Hallquist Lithén och Nikola Slavic från Ole Miss (University of Mississippi) vid något tillfälle. Annars har det inte varit några andra svenskar som jag stött på faktiskt. 

Nu ser han fram emot den svenska sommaren.
– Det blir några tävlingar hemma, men jag satsar mest på att få lite vila, plugga och träna upp mig inför nästa termin i USA. 

När hans tränare på hemmaplan, Mats Willenhag, nåddes av nyheten om titeln i USA, sa han:
– Ibland gläds man extra mycket för ungdomar man har eller har haft.

Bilder i artikeln: @uvamenstennis