Måns Dahlberg är tillbaka där han hör hemma – på tennisbanan. I en längre intervju med tennis.se pratar 19-åringen från Påvelunds TBK bland annat om sjudomen som han nu är kvitt och om tankarna kring tennisen under den långa perioden. 

Det är söndagen den 30 oktober. Kalmar TK arrangerar vintertourtävlingen CA Fastigheter Cup. Arslan Temirhanov är förstaseedad i herrklassen, men det är att annat namn från Påvelunds TBK som sticker ut i lottningen. Måns Dahlberg är tillbaka efter ett knappt år utan att ha spelat en tennismatch. Det är dags för en efterlängtad comeback.

Det är januari. Måns Dahlberg var rankad nummer 15 bland världens juniorer och tennislivet lekte för den idag 19-årige göteborgaren. Han hade hunnit med två futuretävlingar och spelade juniortävlingarna i Franska Öppna, Wimbledon och US Open under fjolåret.
Som junior har han en handfull titlar på ITF-touren och så där i början på året skulle en spännande resa som senior ta sin början.

En dag vaknade jag upp och insåg att kudden och resten av sängen var täckt av blod

Han hade precis kommit tillbaka efter en handledsoperation och kommit igång med träningarna i slutet av januari.
– Då, i början av februari, började jag få näsblod vid oväntade tillfällen och jag fick utslag på kroppen. Jag körde på med träningarna, men efter en vecka blev det allt värre. Jag fick mer och mer extrema utslag och mängder med näsblod. En dag vaknade jag upp och insåg att kudden och resten av sängen var täckt av blod. 

Ett samtal till tränaren Mats Willenhag senare så var Måns i trygga händer på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Då hade jag ju ingen aning om vad det var, mer än att det inte var normalt. Jag brukar aldrig ha näsblod, men nu hade det hänt flera gånger på en vecka. Personalen på sjukhuset tog många tester och funderade över olika diagnoser. De uteslöt ganska snart inre blödningar och kom fram till att det handlade om ITP. 

Måns Dahlberg i sitt esse i Bangkok dagarna innan tävlingen bröts i kvartsfinalerna på grund av Coronautbrottet och inga Grand Slam som Måns var kvalificerad för blev av 2020.

ITP är Primär immunologisk trombocytopen purpura. Vi ber Måns själv förklara vad sjukdomen handlar om.
– Det innebär att kroppens immunförsvar producerar extremt lite röda blodkroppar. Det kändes ändå bättre att få veta det, än många andra alternativ som man funderat över. Jag fick testa olika mediciner, sprutor och behandlingar ända fram till i början av juni utan att det gav någon effekt. Då kom läkarna fram till att lösningen blev att operera bort mjälten som hjälper till att filtrera blodet. Det var sista utvägen, men mjälten är något man klarar sig utan. Nu tar jag regelbundna vaccinationer för att komplettera det mjälten hjälper till med. Jag mådde lite dåligt efter att de skurit upp magen, men jag har inte haft några problem i övrigt efter det. Tidigare har jag använt kortison och annat men nu äter jag inga tabletter alls. Nu mår jag som vanligt igen. 

Från en vardag som handlade om daglig tennisträning till att inte röra på sig alls under ett halvår. Det är lätt att förstå frustrationen i en ung mans kropp över konstant vila och där målen var utstakade.
– Det var så klart en stor skillnad. Jag låg i soffan och såg många serier och tittade mycket på tennis. Det är inte den vardagen jag var van vid. Det var lite jobbigt att gå på tabletter och åka in och ut på sjukhuset hela tiden. Jag var tröttare än vanligt. Jag är ju van vid att känna mig vältränad och superfrisk. Det var ändå skönt att kunna vara hemma. Det var bara första veckan jag var inlagd. 

Det har varit en tuff väg och det har tagit ett tag att anpassa sig

Mest frustation kände han när sommaren gjorde sitt intåg och solens strålar tittade in genom fönstret. Snart kunde han dock börja röra på sig och en tripp till Båstad och Nordea Open var första utflykten på länge.
Ett halvår utan fysisk aktivitet sätter dock sina spår för en elitidrottare som är van vid ständig träning.
– Det har varit en tuff väg och det har tagit ett tag att anpassa sig. Flåset och fysiken är väl inte där ännu, men kroppen har anpassat sig relativt bra. Magen är helt läkt så det är mer att jag känner mig mer otränad än vanligt. 

Det blev träning även direkt efter operationerna, men Måns har inte kunnat spela tvåhandsbackhand sedan dess. Till vänster: Mats Willenhag.

När sjukdomen blev ett faktum bestämde sig Måns tidigt för att skjuta på det planerade collegeäventyret i USA. Tanken var att han skulle resa till University of Virginia i augusti.
– Tanken nu är att jag åker i januari. Jag var över för tre veckor sedan i ett par dagar för att kolla läget och träffade spelare och coacher. Jag har pratat en del med Carl Söderlund som precis gått där. Carl var på GTG när jag tränade där för ett år sedan. Han var extremt nöjd och hade bara gott att säga om universitetet.

Varför föll valet på college?
– Det är en bra väg att gå för mig tror jag, att få den utbildningen med träning och allt. Jag kommer fortfarande tävla som vanligt på somrarna.

Gillar du att plugga?
– Nä, det vet jag inte. Det är det nog inte många som gör. Jag har inga problem med det så jag ser bara fram emot att vara en del av skolan.

Med så lång tid utan tennis är frågan vilka tankar Måns burit på och om synen på tennisen förändrats. Han funderar lite, men kommer snabbt fram till ett svar:
– Det är klart att man haft gott om tid att tänka det senaste halvåret. Jag har nog blivit mer lugn i tankarna kring min tenniskarriär och vad den möjligtvis kan leda mig. Kanske att mina mål blivit lite mildare och att man uppskattar stunden lite mer. Drivet finns där absolut, där har det inte förändrats någonting.

Det jag saknat mest är kanske inte matcherna, utan rutinen i vardagen

Måns Dahlberg är tacksam för all stöttning han fått under konvalescensen med allt från föräldrarna, kompisarna, tränaren Mats Willenhag och övriga i Påvelunds TBK till tränare på GTG.
– Man är van vid att vara iväg 20 veckor om året och tävla och umgås med tennisfolk, inte att ligga hemma, känna mig trött dygnet runt och inte kunna röra på mig som jag vill. Det jag saknat mest är kanske inte matcherna, utan rutinen i vardagen. Att kliva upp och gå till träningen. 

Så var det äntligen dags för tävlingscomeback. I vintertourtävlingen i Kalmar började det trevande mot kvalspelaren Melvin Kumar från Upsala TK – en match som Måns vann med 6-4, 4-6, 6-0.
– Vi var några från klubben som åkte dit. Det var lite annorlunda att gå ut för match mot träningarna med Mats hemma i Påvelund. Det blir lite andra nerver och jag kände adrenalinet igen. Jag blev lite mer andfådd än vanligt. 

Det blev en titel direkt i Måns comeback.

I kvartsfinalen vann Måns mot Olle Noltorp, Fair Play TK, med 7-5, 6-2. I semifinalen väntade klubbkompisen och tävlingens förstaseedade Arslan Temirhanov. Det blev vinst med 6-4, 5-7, 7-5.
– Den matchen var tuff och det tog energi till finalen mot Robin Thour, säger Måns som vann finalen med 6-4, 6-1.
– Det var låg energi både från mig och Robin. Jag tycker att jag spelade bättre och bättre för varje timme på banan under veckan. Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig även om det känts bra på träningarna de senaste veckorna. Det var j-kligt skönt att vinna, säger Måns som är uppe i totalt en handfull vintertourtitlar i karriären.

Måns kommer direkt från en behandling av ryggen när den här intervjun görs. Ryggproblemet som gjorde sig påmint i slutet av förra veckan gör att han får hoppa över vintertourtävlingen i Ystad den här veckan.
– Nu har jag varit hemma och tränat mycket och det ska jag göra fram till elitserien börjar. Jag kommer nog spela några tävlingar på vintertouren också. Jag tror inte det är någon idé att ge mig ut och spela futures eftersom jag åker till USA i januari.

Jag tror att vi har bra chanser att ta oss vidare från gruppen

Måns har spelat i Påvelunds TBK i hela sitt liv. Därför är längtan stod att få spela i elitserien för första gången med moderklubben.
– Det ska bli väldigt skoj. Jag har spelat i A-laget i fyra-fem säsonger nu, ända sedan tiden i division 4. Vi har ett bra gäng med spelare och ledare och vi har bara blivit bättre för varje säsong. Vårt nyförvärv Henrik Bladelius spelade med oss för något år sedan, så jag känner honom bra och Arslan Temirhanov är inne på sitt andra år, säger Måns som vann samtliga sina 14 matcher i division 1 förra säsongen.

Hur långt kan Påvelunds TBK gå i nya Elitserien powered by MATCHi? Laget ingår i samma grupp som Fair Play TK, Tabergsdalens TBK, Upsala TK och Salk.
– Det är svårt att säga hur det ska gå. Fair Play TK och Solna TK är favoriter, men jag tror att vi har bra chanser att ta oss vidare från gruppen. Det känns som det är lättare att skrälla med det nya formatet. Jag gillar formatet även om det är lite ihoptryckt. Det kan nog bli ett bra evenemang.