Sverigetvåan Elias Ymer, SALK, och Sverigetrean Markus Eriksson. GLTK känner varandra väl efter åren i Davis Cup och andra sammanhang.
När de möttes i finalen av YSB Sommartour på lördagen var det faktiskt första gången de spelade mot varandra i tävlingssammanhang.
– Jag hade egentligen inte några speciella tankar inför finalen. Jag och ”Mackan” pratade före matchen och vi var båda rätt så lugna, säger Elias som kom till Ystad i tisdags.
– Jag trivs jättebra i Ystad. Det är en jättefin och välarrangerad tävling som Lars (Ekdahl) och Ystads TK arrangerat här. De gör ett grymt jobb, säger Elias.

Det här är första sommartourtävlingen för Elias Ymer och anledningen till att han kom till spel är förstås att de internationella tävlingarna satts på paus.
Efter operationen av armbågen och sex veckors vila efter problem med foten i Australien har det vara blivit en match i år innan corona satte stopp för allt spel i mars.
– När jag återhämtat mig och var tillbaka så satte corona stopp för alla tävlingar. Därför var Ystad en bra första tävling för mig nu. Det är jättebra att jag fick några matcher.

Som förstaseedad var Elias Ymer direktkvalificerad för poolspelet enligt det nya coronaanpassade matchformatet. Där blev det seger mot Filip Bergevi och Dragos Madaras i raka set (och walk over mot Jonathan Mridha).
Efter att ha sett delar av damfinalen tillsammans med Markus Eriksson var det dags att mötas öga mot öga i den profilstarkaste sommartourtävlingen någonsin.

Elias Ymer vann en sommartourtävling för första gången i karriären. Foto: Mattias Arvidsson

Elias bröt fram till 2-1 i första set och spelade sedan säkert hela matchen. Han vann första set med 6-1 och hade 5-1 när spelet bröts för regn.
När matchen återupptogs inomhus kunde han defilera och därefter ta emot prischecken.
– Nu ska jag träna på ett tag till. När man är hemma hela tiden så får man bra struktur på träningarna. Det har varit mycket fys och tennis, en bra uppbyggnadsperiod.

I veckan som kommer är det fokus på en annan sak som inte handlar så mycket om tennis.
– Ja, på torsdag har jag uppkörning så nu hoppas jag på att äntligen få körkortet.

Karl Friberg, Solna TK, vann matchen om tredje pris mot Dragos Madaras, Fair PLay TK, med 6-0, 6-4. 

Resultat fredag 19 juni
Herrsingel:
Elias Ymer–Dragos Madaras 6–4, 7–5
Filip Bergevi–Jonathan Mridha 7–6(8), 7–6(2)
Markus Eriksson–Simon Freund 7–6(2), 6–2
Karl Friberg–Christian Samuelsson 6–1, 6–3
Elias Ymer–Jonathan Mrida walk over
Dragos Madaras–Filip Bergevi 1–6, 7–5, 10–7
Simon Freund–Christian Samuelsson 6–4, 7–6(3)
Markus Eriksson–Karl Friberg 7–6(3), 6–1

Resultat lördag 20 juni
Match om 3:e pris: Karl Friberg–Dragos Madaras 6-0, 6-4
Final: Elias Ymer–Markus Eriksson 6-1, 6-1

Läs också om Kajsa Rinaldo Persson som vann damturneringen

Lottningar och resultat