Såväl Lag som Individuella VM i Portugal är över och det är dags att summera de svenska insatserna. I Individuella VM, som spelades förra veckan, blev det stor svensk succé.
Maria Seger, Näsbyparks TK, vann guld i mixed med Anders Rosén, Varbergs TK och brons i dubbel med Jenny Tielman van Nunen, Linköpings TK.
Medaljregnet över de svenska spelarna slutade inte där. Peter Jetzel, Strömstads TK, vann silver i singel och brons i dubbel och Magdalena Sekkenes, Salk, vann brons i mixed.

Fyra svenska veteranlag var veckan före i farten i den portugisiska solen. Bäst lyckades H60-laget som spelade sig till en femteplats. I sista matchen mot USA – där femteplatsen stod på spel – lyckades Sverige vinna den avgörande dubbeln i matchtiebreak.

I laget spelade, förutom Sturén, Peter Jetzel, Stefan Vanemo och Johan Christenson.

Sveriges H 60-lag blev 5:a efter att ha slagit USA i den avgörande dubbeln i supertiebreak. I matchen före besegrades Tyskland, också den i avgörande dubbeln i två raka set.
– Tyvärr så förlorade vi i onsdags efter en nervkittlande dust mot Storbritannien. Även den matchen avgjordes i ett matchtiebreak i den avgörande dubbeln. Vinst där och vi hade krigat för medaljerna. Det var trots allt en fantastisk insats då vi inte var seedade och besegrade andraseedade Spanien i gruppspelet vilket tog oss till slutspel, säger kapten Johan Sturén.

Damer 60 bestod av Anna-Carin Månsson Sofie Björling, Sofi Rehme (kapten) och Ann-Sofie Sternås.

Damer 60 föll mot Tyskland med 1-2 , men var samtidigt det enda laget som vann en match mot tyskarna. Andra dagen blev det en snöplig 1-2-förlust mot Uruguay efter förlust i matchtiebreak.
Laget avslutade snyggt, berättar kapten Sofi Rehme.
– På onsdagen spelade vi placeringsmatch mot Danmark och vann med 3-0, på torsdagen vann vi också med 3-0 mot Mexiko och på fredagen blev det en ny vinst med 3-0 mot Irland i matchen om 13:e platsen.

Damer 55: Maria Seger, Stina Mosvold (kapten), Jenny Tielman van Nunen
 och Magdalena Sekkenes
.

Damer 55 vann tre av sina fyra matcher. Tyvärr blev det förlust i premiärmatchen mot Italien med 1-2. Därefter spelade tjejerna till sig en nionde plats efter tre raka 3-0-vinster mot England, Australien och Kanada.
– Vi känner att vi borde ha varit i topp 8-slutspelet om man inte drog ur en hatt, vem av tvåorna i gruppspelet ska gå vidare till kvarten, säger kapten Stina Mosvold och fortsätter:
– Vi hade ett mycket starkt lag och gjorde allt vi kunde för att uppnå bästa resultat. Det var en fantastisk lagkänsla hela veckan med otrolig glädje, lugn, styrka, och kamratskap på och utanför banan. Tennis är en livstidssport och vi är mycket tacksamma att vi fick chansen att representera Sverige i Portugal, säger Stina.

Herrar 55: Patrik Alemo, Fredrik Perman (lagkapten), Peter Rejler och Jan Hedman.

Även Herrar 55 kan stoltsera med en niondeplats i VM där laget kämpade med de yttre förutsättningarna, berättar kapten Fredrik Perman.
– Utöver motstånd på banan, ställdes vi inför jobbiga väderförhållanden med temperaturer som nådde mellan 28-35 grader. Dessa förhållanden utgjorde en extra utmaning som vi hanterade bra.

Laget ställdes inför en serie utmanande matcher där det tyvärr blev förlust i första matchen.
– Gruppspelet visade sig vara krävande när vi först mötte Belgien i en ”gruppfinal” och sedan lite enklare motstånd mot Estland. Vår första match resulterade i en förlust mot Belgien med 1-2, vilket var en tuff början och innebar att vi inte fick spela slutspel om platserna 1-8. Vi lyckades dock återhämta oss och vann mot Estland med 3-0, vilket placerade oss som grupptvåa och tog oss vidare till spel om platserna 9-16.

Det blev vinst mot Mexiko med 2-1 och seger även mot värdnationen Portugal med 3-0.
– Vår sista utmaning var att möta skickliga Spanien, och vi lyckades knipa en meriterande seger med 2-1. Våra spelare kämpade hårt på banan och bidrog alla med fina individuella resultat, säger Fredrik Perman och avslutar:
– Sammanfattningsvis ser jag som lagkapten tillbaka på Lag-VM i Lissabon med blandade känslor, med tanke på inledningsmatchen mot Belgien, men vi kämpade oss fram och lyckades säkra en 9:e plats i turneringen, vilket är godkänt. Jag vill passa på att tacka alla i lag Herrar 55 för fin sammanhållning och bra laginsats.