Henrik Hobik var en av spelarna i det svenska laget som tävlade för Sverige i VM H50-laget i Lissabon 4-9 augusti. För tennis.se skriver han om matcherna och upplevelserna på och utanför grusbanorna i Portugal. 

VM H5O Lissabon, Portugal 4-9 september 2019. Laget bestod av Jan Apell, Martin Persson, Fredrik Perman och Henrik Hobik.

Efter det att lottningen var avklarad meddelade vår kapten Martin (Persson) att vi hamnade i en grupp med Kanada och Turkiet, så det blev Kanada i första lagmatchen på söndagen.

Vi ställde upp med Martin på singel 2, som fick inleda landskampen då formatet är att man börjar med Singel 2, därefter Singel 1, för att sedan avsluta med dubbelmatchen.

Martin visade vilken stabil och skicklig spelare han är och vann övertygande sin singel med 6-2, 6-2. Därefter spelade Jan sin match mot Kanadas nr 1 och vann lika klart med 6-2,6-1. Fredrik/Henrik vann den avslutande dubbeln med 6-4,6-3. Vi hade därmed skaffat oss ett bra utgångsläge i gruppspelet.

Dag 2 var spelledigt och vi passade på att träna på en annan anläggning samt spanade in matchen mellan Turkiet, vår nästa motståndare, och Kanada.

Dag 3 mot Turkiet där Henrik fick förtroendet att inleda på andra singeln. Det blev ganska snabbt 6-0 6-0 efter en prickfri insats! Därefter spelade Fredrik lika övertygande i sin singel. Vinst med 6-2 6-1 och gruppsegern var ett faktum. Jan/Martin städade sedan av dubbeln med en 6-1 6-0 seger.

Dag 4 Kvartsfinal mot Tyskland och nu kändes det som allvaret började. En stor tennis nation med massor av bra spelare så vi var spända men samtidigt väldigt fokuserade på matchen.  Martin inledde landskapen mot Mathias Huning som är en storservande 198 cm stor spelare som kan skapa problem för många. Martin spelade fokuserat och med sitt goda returspel så fick han många poäng i spel och kunde då utmanövrera sin motståndare till 6-1,6-4. Sedan fick Jan möta Tysklands nr1 (även på Tysklandsrankingen) Marc Pradel. Jan visade vilken storspelare han är och kunde finna den rätta taktiken och vinna med 6-1,6-4. Semifinal var ett faktum. Tyskland lämnade WO i dubbeln mot Henrik/Fredrik.

På kvällen så var det spelarbankett på Botaniska Trädgården i centrala Lissabon som var väldigt trevligt med bra mat och underhållning.

Dag 5 Semifinal mot favoriten Spanien som liksom Sverige hade övertygat stort fram till semifinalerna.

”Många kommenterade att detta var mästerskapets bästa match”

Första matchen Martin mot Spanien nr2, där spanjoren startade i stor stil och styrde spelet till en ledning av 4-1 då Martin olyckligt föll på det hala gruset och skadade sig så att han var tvungen att bryta matchen. Jan fick då inta banan mot Fransisco Clavet som säkert många känner igen med en högsta ATP ranking av 18 och imponerande 8 ATP titlar. Både Jan och Fransisco spelade bländande och många kommenterade att detta var mästerskapets bästa match. Clavet lyckades med minsta marginal vinna med 6-3, 4-6, 6-4 där Jan ledde med 4-3 i skiljeset. Spanien vann även dubbel matchen mot Fredrik/Henrik 6-2,6-1. Spanien var lite starkare och det visade man också sedan i finalen mot Italien som man vann klart efter singlarna.

Dag 6 Bronsmatch mot Frankrike och bara att försöka ladda om!

Henrik fick inleda mot Frankrikes nr 2 och tappade ganska snabbt första set med 6-1. Trots bättre spel från Henrik kunde fransmannen ta ledningen med 4-2 i andra set. Sedan kom den stora vändningen! Henrik tog fyra raka games och därmed andra set med 6-4. I tredje set fortsatte Henrik att styra matchen och gick fram till en 5-2 ledning.
Men missad matchboll och plötsligt hade fransmannen smygit sig tillbaka in i matchen. Vid 5-4 hade Henrik två breakbollar emot sig innan han knöt ihop säcken med en bra första serve. Stort jubel på läktaren och nu kände vi vittring på en bronsmedalj!

”Sverige avslutade magnifikt… …serva hem setet, matchen och bronset!”

Fredrik fick möta Jack Moers, Frankrikes nr 1, som hade imponerat stort hela veckan och kanske inte hade någon överman i turneringen. Moers spelade snabbt och varierat. Fredrik försökte allt möjligt spelmässigt men fick ge sig med 1-6 2-6 efter bra spel. Dubbelmatchen skulle nu avgöra vem som skulle ta medaljen. Jan/Fredrik inledde felfritt och inspirerat. Första set till Sverige med 6-1 och fransmännen var knappt med i matchen. Andra set blev mycket jämnare men Sverige avslutade magnifikt genom att bryta fransmännen blankt vid 4-4 för att sedan serva hem setet, matchen och bronset! 6-1 6-4 och glädjescenerna kunde börja med efterföljande prisutdelning och intervju med ITF tennis!

Kommentarer:

Jan Apell: ”Kul och inspirerande att spela matcher igen efter att ha hållit uppe med tävlingstennis i många år. Alltid lite extra inspirerande att vara i en lagmiljö. Vi har haft en grym vecka med bra team spirit. Det kunde ha gått hela vägen men tycker vi får vara nöjda med en bronsmedalj”.

Martin Persson: ”Det har varit en fantastisk vecka med härlig sammanhållning! Man kan inte säga att det har varit speciellt svårt att vara kapten för det här laget. Förlusten mot Spanien var inte så mycket att säga om, de hade två extremt starka singelspelare. Så skönt att vi kunde avsluta med att besegra Frankrike och vinna brons i ett VM med tuff konkurrens”.

Fredrik Perman: “Ytterligare ett bra VM av H50. Glad att jag och Apell avslutade med en avgörande dubbelvinst mot Frankrike som säkrade tredjeplatsen. Nu visade vi att förra årets guld inte var en tillfällighet”.

Henrik Hobik: ”Så otroligt glad att jag kunde bidra med vändningen i min viktigaste match i karriären som hjälpte laget till brons medaljen. Samtidigt passa på att tacka alla i laget för den goda lagkänslan som vi hade över hela turneringen”.

Fr v: Johan Christensson, Karlstads TK, Anders Fransson (spelande kapten), Växjö TS, Henrik Blomberg, Ullevi TK och Per Dahlström, SALK.

Noterbart är att…

…H55-laget (bilden ovan) vann sin grupp efter segrar mot Argentina, Rumänien och Turkiet. Därefter blev det sensationell seger mot Australien innan det svenska laget förlorade mot förstaseedade Spanien i semifinal. I bronsmatchen blev det tyvärr förlust mot Österrike.

Anders Fransson föll mot Christian Greuter i semifinalen. Tysken vann sedan också vann finalen.

…Anders Fransson, Växjö TS, även vann brons i individuella VM i +55 i Portugal efter fem segrar. I semifinalen tog det stopp mot Christian Greuter, Tyskland 6-7, 3-6, där Anders hade ledningen 5-4 och 30-15… Växjöspelaren spelade totalt tolv matcher på 13 dagar i Lag-VM och individuella VM.

…Jan Hedman tog sig till semifinal i mixedklassen (i par med Simone Vasconcellos-Calves, Brasilien) i individuella VM (+50) i Portugal.

Mer info om Lag-VM i Portugal här!