Nya BJKC-kaptenen Johanna Larsson har tagit ut sin första landslagstrupp, till gruppspelet i Europa Afrika zongrupp 1 i Turkiet i april. 

Johanna Larsson har nominerat följande spelare till gruppspelet i Turkiet 10-15 april: Rebecca Peterson, Caijsa Hennemann, Kajsa Rinaldo Persson och Jacqueline Cabaj Awad. 

Flera av svenskorna har visat fina resultat på touren på sistone. Rebecca Peterson blev klar för åttondelsfinalen i Indian Wells på söndagskvällen. Tidigare på dagen vann Caijsa Hennemann årets första singeltitel på ITF-touren.
– Rebecca (Peterson) är vår bästa spelare just nu och det betyder så klart jättemycket att hon är med. Hon har kämpat på många timmar i bakgrunden, ett hårt jobb med pappa Mart som inte alla ser. Det är jätteroligt att det betalar sig nu, säger Johanna.

Rebecca Peterson blir ankare i det svenska landslag som spelar i Billie Jean King Cup-gruppspel i Turkiet 10-15 april. På bilden: Johanna Larsson och Rebecca Peterson i dubbelmatch mot Estland för fyra år sedan. Foto: Bildbyrån

Rebecca Peterson säger så här om det kommande landslagsäventyret.
– Jag har tackat ja till BJKC. Det är alltid en ära att få representera Sverige i både lag och individuella sammanhang. Det finns många speciella minnen som jag alltid kommer att bära med mig från just dessa lagmatcher och förhoppningsvis samlar jag på mig ytterligare. Det är något speciellt med lag då det sker ytterst sällan under året. Dessutom superkul att Johanna har tagit rollen som kapten då hon är väldigt saknad på touren, men jag tror att hon kan tillföra mycket positiva saker till laget. Med det sagt även påpeka att ”Matte” (Mattias Arvidsson) gjorde ett fantastiskt jobb, säger Rebecca Peterson. 

Sverigetvåan Mirjam Björklund saknas i truppen. Johanna Larsson har tagit ut fyra spelare, men har plats för en femte och därmed är dörren på glänt för Mirjam om hon skulle hoppa på BJKC-tåget den närmaste tiden.
– Jag har haft ett bra samtal med Mirjam. Hon har preliminärt tackat nej i ett första skede, då hon vill ge sig själv chansen att samla på sig de poäng som krävs för att spela Wimbledon och andra tävlingar hon har siktet inställt på. Får hon de resultat hon önskar finns det stor chans att hon är med i laget. Som kapten vill jag så klart spela med bästa laget.


Johanna Larsson om övriga spelare i laget:
– Kajsa Rinaldo Persson har spelat bra under en längre tid och är taggad att spela. Hon har höga målsättningar med sin tennis. Caijsa Hennemann (bilden)  var ankare förra gången och nu är hon ett år rikare av erfarenheter. Hon har kanske inte spelat så många matcher som hon önskat. Den senaste veckans spel visar att hon säkert kommer i bra form. ”Jackie” (Jacqueline Cabaj Awad) har haft ett uppehåll, men är på gång att tävla igen. Det ska bli kul att se henne de närmaste veckorna. Det är en person som alltid sprider glädje i en grupp och det är en spelare som man som kapten gärna vill ha med.

Om Mirjam Björklund ansluter återstår alltså att se och Johanna Larsson vill inte spekulera i om det blir en femte spelare om Mirjams nej blir definitivt.
– Det är dessa fyra spelare som gäller tills vidare, sedan får vi se när vi närmar oss spel. Jag tycker att det är en jättebra trupp som kan göra bra resultat om vi jobbar som ett lag.

Jonas Svensson (landslagskapten junior) åker med som tränare och Clare Pedersen från Helsingborg blir fysio i laget.
– Det känns bra! Jonas har fina erfarenheter då han var med förra gången och han har ju också sex år med Davis Cup-laget. Han har ett otroligt bra öga när det gäller att scouta spelare och motstånd. Det blir en bra person för tjejerna att jobba med under veckan, säger Johanna Larsson. 

Lottningen är ännu inte gjord men lagen som Sverige kan få möta är Bulgarien, Kroatien, Danmark, Egypten, Ungern, Lettland, Nederländerna, Norge, Serbien och hemmanationen Turkiet.

Sveriges lag: spelare, ålder, klubbtillhörighet, världsranking (singel/dubbel)

Rebecca Peterson, 27, Salk, (103/194)
Caijsa Hennemann, 21, KLTK (342/200)
Kajsa Rinaldo Persson, 25, Ystads TK (397/965)
Jacqueline Cabaj Awad, 27, Fair Play TK (501/280)