Initiativet Tennishjärta är igång där vi visar olika exempel på personer som har hjärta för tennis, men också att tennis är bra för hjärtat.
Martin Funevall i Trollhättans TK och hans kompisgäng är ett lysande exempel på tennishjärta och att tennis är en sport som skapar glädje.

Varje år åker de sex kompisarna i sällskapet, som de kallar “Mash”, till en tennisanläggning någonstans i världen.
Det häftigaste stället hittills är Darling Tennis Center i Las Vegas, enligt Martin Funevall.
– Det började först som en rolig grej på somrarna. Vi träffades i Grebbestad i norra Bohuslän och hade en heldag med både tennis och mat. Från början är vi gamla kollegor, men vi sågs allt mindre då alla bor utspridda i landet och hade fullt upp med sitt. Att träffas och möta varandra på nya tennisbanor en gång om året har gett oss ökad vänskap.

Foto: Privat

Tennisresorna följer ett speciellt mönster. Det är nämligen fjolårets vinnare som bestämmer var nästa resa ska gå.
– Ingen förutom den regerande mästaren vet var resan går. Man ska infinna sig på en angiven plats, ett specifikt datum och klockslag. Det blir ofta en långweekend. Senast stod jag i Norge på en flygplats och fick veta först en timme innan var flyget skulle gå. Då blev det Mallorca. Värst var nog överraskningen till Los Angeles då flygplanet gick sönder innan avfärd. Det blev övernattning på Arlanda och spänd väntan innan vi äntligen kom iväg dagen därpå.

Vilka är lirarna i gänget då? Martin Funevall och kompisen Henrik bor i västra Sverige och tillhör Trollhättans TK respektive Uddevalla TK. Ove, Tomas, Anders och Stefan bor i östra delarna av landet och har Edsviken TK, Uppsala TK och Mälarhöjden TK som hemmaklubbar.
– Vi tränar en gång i veckan, det är i alla fall det vi säger till varandra. Jag tror dock att de andra tränar mer än så säger Martin och skrattar.
– På vår första resa var budgeten satt till max 5 000 kronor per person inklusive flyg och boende. Vi kom till Marbella och spelade på centercourten på klassiska Puente Romano. Det var en upplevelse och vi fick blodad tand. Före resan hade vi även tagit fram en klädkollektion med vår MASH-logo på och instiftat ett vandringspris. Det blev all in direkt.

Martin Funevall vann förra året och har bestämt årets resmål. Foto: Privat

Så… vilka är de bästa tennisbanorna och platserna hittills?
– Jag älskar personligen att spela på grus. Lägger man in ”value for money” toppar nog Club del Sol i Fuengirola i Malaga så här långt. Det är inget märkvärdigt, men en fin och välskött tennisklubb. Ägaren har en passion och fantastiskt hög servicenivå. Varje gång vi hade spelat klart för dagen dukades det upp kall dryck, snacks och många glada hejja-rop, säger Martin och fortsätter:
– Bästa hardcourt-anläggning har varit Las Vegas och Darling Tennis Center. En gigantisk anläggning med 23 tennisbanor. Vi åkte i maj, spelade tennismatcherna i ökenhetta men det vägdes upp då vi fick se en av Aviciis sista livespelningar på Encore Beach Club.

Hur blir det med årets tennisresa?
– Det är fortfarande hemligt. Jag är den enda som vet, mina vänner har gissat platser sedan 2019. Det enda de vet är att det är samling i Jönköping den 27 augusti klockan 14 för vidare färd. Det är kanske dags att avslöja för dem nu… Det blir Båstad!

Med initiativet Tennishjärta vill vi inspirera till rörelse och visa att tennis är en rolig, utvecklande och hälsofrämjande idrott för alla – läs mer här!