För tre veckor sedan nominerade kapten Mattias Arvidsson den preliminära truppen till Fed Cup-spelet i Luxemburg. Nu står det dock klart att Sverige får klara sig utan Rebecca Peterson och Caijsa Hennemann.

Mattias Arvidsson.

– Rebecca har haft problem med ett virus i kroppen de senaste månaderna och behöver bli helt frisk innan hon börjar träna igen. Hon är inte redo för att spela Fed Cup. Det är mycket tråkigt att inte kunna hjälpa laget den här gången, säger Rebecca genom sin pappa och tränare Mart Peterson.

Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson hade med både Rebecca Peterson och Caijsa Hennemann i den preliminära truppen, men vet att allt kan hända innan det är dags för match.
– Det är väldigt tråkigt att Rebecca tvingas tacka nej på grund av hälsoskäl. Samtidigt kommer det fler matcher och vi vill ha med henne i många år framöver. Hon tyckte det var väldigt roligt när vi spelade senast i Polen och är hon bara frisk räknar vi med henne framöver, säger Mattias Arvidsson och fortsätter:
– Caijsa Hennemann har haft strul med en handled och vi har bestämt att vi inte stressar med den skadan. Hon får ta den tid hon behöver. Istället åker hon förhoppningsvis med på den resa som tennisförbundet arrangerar i slutet av februari till Grekland.

Fanny Östlund.

Nya i truppen är debutanterna Fanny Östlund och Julia Lövqvist.
– Fanny var ett ganska enkelt val. Hon vann titlar i både singel och dubbel under 2019 och vann också en hel del matcher på 25 000-nivån. Hon tog kliv 2019 och förtjänar verkligen en plats. I henne får vi inte bara en bra spelare utan en väldigt bra person och lagspelare.

Fanny Östlund – som spelar för Upsala TK och fyller 23 år i år – ser mycket fram emot äventyret.
– Att få spela Fed Cup har varit en dröm sedan jag var liten. Jag blev så klart jätteglad när jag fick förfrågan. Det känns mäktigt att få förtroendet att representera Sverige, säger Fanny.

Klubbkompisen Julia Lövqvist, som fyller 17 år i år, fick alltså sista platsen.
– Jag fattade först inte att detta var sant Jag blev väldigt glad och är jättetacksam för chansen. Jag ser fram emot detta och längtar tills jag ska få åka till Luxemburg, säger Julia.

Julia Lövqvist blir yngst i truppen som förutom Fanny Östlund består av Johanna Larsson, Mirjam Björklund och Cornelia Lister.

Julia Lövqvist.

– Julia har varit duktig på alla de landslagsaktiviteter vi haft. Hon har tagit för sig bra senaste året och slagit många bra spelare med bättre ranking. Jag tror väldigt mycket på henne och det är en spelare som troligen kommer spela Fed Cup många år framöver. Den här gången blir det mer av att se och lära, säger Fed Cup-kaptenen och tillägger:
– Jag ger gärna de yngre som visar framfötterna chansen och hoppas att många av de andra yngre tjejerna ser att med hårt jobb så finns det chanser att komma med.

Nu är också lottningen klar när de gäller matcherna i Luxemburg.
Det svenska laget inleder mot hemmanationen på onsdagen och möter Serbien på fredagen.
– Vi kommer få två träningsdagar där nere och kommer komma redo inför matchen mot Luxemburg. Det är en tuff match mot ett lag som har hemmaplan, men ambitionen är att sätta oss i ett bra läge inför matchen mot Serbien på fredagen. Serbien är favoriter i gruppen, men jag tror samtidigt att det kan bli en jämn grupp. Ranking betyder inte så mycket i Fed Cup för det blir ett annorlunda spel och nerv i den här tävlingen, avslutar Mattias Arvidsson.

Så spelas matcherna i Sveriges grupp:

Onsdag 5 februari start 16.00

Centercourt      Sverige – Luxemburg
Bana 1               Turkiet – Slovenien

Torsdag 6 februari start 16.00  

Centercourt      Serbien – Luxemburg
Bana 1               Polen – Slovenien

Fredag 7 februari start 14.00   

Centercourt    Serbien – Sverige
Bana 1             Polen – Turkiet

Lördag 8 februari start 10.00  

Finalspel

Läs också: Sveriges motståndare i Fed Cup