Mirjam Björklund är hemma efter en längre tävlingsresa i USA. Senast hon spelade i Sverige var i Ystad för cirka ett år sedan.
På fredagen var hon tillbaka i tävling med delvis grusade planer.
– Jag ställde upp i Näsbypark sommartour för att få någon match innan Jönköping startar. Tyvärr fick jag bryta matchen på grund av en tillfällig skada. Jag räknar med att det blir tufft att ställa upp i Jönköping, men om jag åker dit är det för att jag tror att jag kan vinna hela tävlingen, säger Mirjam Björklund.

Den 22-åriga SALK-aren – rankad 329:a på WTA – vann sin första match och hade precis förlorat första set i tiebreak mot Julita Saner (Upsala TK) när skadan var framme.
Ställer Mirjam ändå upp i Jönköping ($25 000) med start på tisdag nästa vecka är hon seedad tia i tävlingen.
– Det är ett starkt startfält. De tjejerna som är med är duktiga, även de i kvalet. Det är som Rafael Nadal sa häromdagen, att man inte ska kan tro att något ska gå enkelt för då får man det jobbigt. Jag räknar med att det blir väldigt tufft om jag nu kan ställa upp, sen får man se om man kan visa att man kan vinna.

Den 8 januari i år skrev vi om Mirjam Björklund som blev första svenska damspelare ut på den internationella tennisscenen 2021 när hon spelade kval i WTA-tävlingen i Abu Dhabi. Under våren har hon valt att spela flera tävlingar i USA.
– Det var en ny upplevelse att starta upp efter så lång period utan tävlingar. Det har inte varit så mycket flow i kalendern, utan sönderryckt med karantän och annat. Tennismässigt känner jag att jag börjar komma in i det bättre och hitta min form lagom till sommaren och grussäsongen. 

Grus har faktiskt kommit att bli favoritunderlaget för Mirjam.
– Ja, faktiskt! Jag spelade inte så mycket grus när jag var yngre. Nu på senare tid så har mina bästa resultat kommit på gruset, så det har blivit favoriten nu.

Hon har varit i USA sedan i mars där hon inledde med kvalspel till Miami Open och Charleston.
– Skillnaden nu är att jag spelat mycket mer WTA-tävlingar än tidigare och mött fler högre rankade spelare. Jag har chansat på att komma in i de större tävlingarna och även om inte resultaten kommit så är det en nyckel att spela de tävlingarna för att ta nästa steg. Skillnaden är inte så stor mellan de som är rankade 80-90 och ner till 300. Om man spelar mot bättre spelare ofta, så vänjer man sig vid spelet på den nivå jag vill vara. Det kommer löna sig till slut tror jag. 

Miami gav Mirjam mycket erfarenhet. Utöver kvalmatchen som hon tyvärr förlorade så fick hon värdefull sparring.
– Jag träffade Barbora Krejcikova (finalist i pågående Franska Öppna) på flygplatsen i Miami och frågade om vi skulle träna ihop. Man får ta sina chanser. Jag tränade även med Karolina Pliskova i Miami. Att få träna servereturer mot henne gav mig väldigt mycket. Jag tog faktiskt set mot henne på träningen. Det är väldigt motiverande att röra sig bland de bästa. Jag är en sådan person som tar kontakt och gärna tränar med de bästa. Man blir lite kompisar, även om man är konkurrenter på banan. 

I 100 000-dollarstävlingen i Bonita Springs slog Mirjam ut 73-rankade Arina Rodionova från Australien. I åttondelsfinalen mot 84-rankade Madison Brengle föll hon i två set.
– Den tävlingen var höjdpunkten i USA. Jag slog tre tjejer som var högre rankade än jag. Jag spelade bra i alla matcher och det var lite förvånande.

Varför?
– Jag hade stukat foten och fick ge upp veckan innan och hade inte tränat på åtta dagar. Sen gick jag rakt in och spelade bra tennis. Jag hade tränat på i åtta månader så de åtta dagarna spelade inte så stor roll. Det tog nog mer bort förväntningarna. 

I sista tävlingen före hemresan från USA avancerade hon till åttondelsfinal i Pelham ($25 000). Det stod 6-0, 4-6 och 0-3 när hon tvingades bryta.
– Jag kände mig inte helt bra på morgonen. När jag vunnit första set så fortsatte jag, men hon steppade upp och det krävdes fajt i tredje set. Det kändes inte bra att pusha kroppen mer. Det var synd, för jag hade verkligen kommit i bra form. 

Jonas Björkman är fortsatt coach till Mirjam, vilket hon trivs väldigt bra med.
– Ja, jag kör vidare med ”chefen”. Vi har tränat både på Riksby och i Saltis där han bor. Det känns bra att träna på det röda gruset igen. Det är lite tyngre än det gröna, men jag är mer van vid det röda. 

125:an i Båstad i juli är förstås höjdpunkten tävlingsmässigt i sommar där hon fått ett av totalt sex wild cards.
– Jag är jättetacksam att jag fått wild card till Båstad. Det ska bli superkul och jag har längtat sedan 2019 att få spela där igen.

Även pojkvännen Denis Shapovalov (rankad 14) är klar för Båstad. Det gör att Mirjam stannar i Båstad båda tennisveckorna.
– Det är jätteroligt för publiken, för mig och alla att han och hans team bestämt sig för att spela där. Han brukar spela bra i Sverige när han är i Stockholm och han älskar Båstad även om han inte spelat där tidigare. Han var där 2019 när jag spelade.

Först väntar dock Jönköping där hon alltså fortfarande hoppas kunna vara med. Fyra andra svenskor har fått wild cards till huvudtävlingen; Jacqueline Cabaj Awad, Caijsa Hennemann, Julita Saner och Fanny Östlund.
– Det är väldigt roligt att så många tjejer är med.  Vi behöver de här tävlingarna på hemmaplan, det är väldigt underskattat. Ibland behöver man wild cards för att få chansen att vara med i de större tävlingarna, säger Mirjam Björklund.