På måndagen drar den första av två svenska damtävlingar på $15 000-nivå igång i Djursholm. Den här helgen har Svenska Tennisförbundet arrangerat årets tredje läger för damspelarna på hemmaplan. Tidigare har landslagsansvarige Mattias Arvidsson hållit i förberedande läger i Pixbo och Ystad.

– Vi har tränat i Djursholm fram till söndag morgon. Vi bor, äter och tränar på Good to Great på eftermiddagarna. Det känns som ett bra upplägg, säger Mattias Arvidsson.

Totalt är nio spelare med och ledarna, landslagscoach Maria Strandlund Tomsvik, Ystads TK-tränaren Alexander Olsson och Mattias Arvidsson.

Fanny Östlund, som har sin bas hos Upsala TK, har varit med på de tidigare lägren och spelat de svenska turneringarna i Pixbo, Varberg, Ystad och Swedish Open i Båstad.
– Det är perfekt att vara på hemmaplan, man kan bo hemma och det är lättare för tränarna att vara med. Det är jättebra med svenska tävlingar så att många får chansen att spela och kunna plocka poäng på hemmaplan. Det betyder jättemycket, säger Fanny som stortrivs på landslagslägren.
– Jag har en jättebra hemmabas och när jag tävlar på hemmaplan kan jag också ha med tränarna. När vi blandat det med förbundsläger så har det varit en jättebra kombination. Vi var ett grymt gäng i Turkiet med bra tränare och spelare och man fick jättemycket stöd av allihopa. Vi kände oss verkligen som ett lag och det hjälper jättemycket i tennis.

Årets startade med skada, men så snart Fanny blivit frisk och spelklar har framgångarna kommit med bland annat en singeltitel i Kairo och en final i Tunisien.
På måndag kommer hon ha karriärens högsta ranking.
– Jag har kunnat spela på från februari med många tävlingar och jag har kunnat träna utan att vara skadad. Det har hjälpt otroligt mycket. Jag har spelat smart och följt min spelplan och jag har känt mig självsäker på banan. Det har gett mig många vinster.

På måndagen startar alltså $15 000-tävlingen i Djursholm, som följs av ännu en i Näsbypark. Julia Lövqvist har en framgångsrik säsong bakom sig med bland annat JSM-guld (F16) i Båstad och två semifinaler på ITF-touren.
Hon var också med på senaste lägret i Antalya i Turkiet.
– Det är jättekul att träffa alla tjejer igen för att förbereda oss tillsammans inför kommande turneringar. Det betyder så klart jättemycket för alla här att vi har internationella tävlingar på hemmaplan. Jag tycker det är jättekul att spela i Stockholm och jag ser mycket fram emot det, säger Julia Lövqvist som också har Upsala TK som hemmaklubb.

För GLTK-spelaren Vanessa Widell-Ersöz är det första gången på landslagsläger. Hon vann SM utomhus i Båstad och fick ett wild card till tävlingen i Djursholm.
– Det är jätteroligt att få möjligheten att vara med och spela huvudtävlingen. Det är ett tufft startfält, men jag ser fram emot det. Att få vara med och spela med alla duktiga svenska tjejer och förbereda sig inför tävlingen är kul och bra för mig, säger Vanessa.

Det här blir årets sista matchförberedande landslagsläger för de svensk tjejerna. Mattias Arvidsson säger så här om årets aktiviteter:
– Många spelare har under året fått chansen att visa upp sig och det har varit bra möjligheter för dem. Vi är väldigt nöjda med upplägget, inte minst sett till lagsammanhållningen och det arbete som vi gjort tillsammans. Vi känner också att vi fått bra effekt på tävlingsresultaten efter lägren, att spelarna varit redo.

Mer info om tävlingen i Djursholm här!