Tennisforskaren Fredrik Johansson och professor Eva Skillgate, som arbetar på Sophiahemmet, har fått utmärkelsen ”Best international paper” för en av sina artiklar om Smash-studien. Det är ansedda amerikanska tidskriften Sports Health, med en internationell läsekrets, som en gång om året delar ut priset i olika kategorier.
– Jag fick beskedet i ett mejl och jag blev så klart väldigt förvånad och glad. Jag var helt ovetande om detta. Det är en väldigt fin utmärkelse i en stenhård konkurrens, säger Fredrik Johansson.

Den stora Smash-studien, som gjordes med Karolinska Institutet och Sophiahemmet i Stockholm som bas, är hittills publicerad i fyra artiklar och det är en av de artiklarna som är föremål för priset: ”Training load and shoulder injuries”.
– Jag tror att vi uppmärksammas för den unika omfattningen där vi har med 301 spelare, unga individer som tävlar på en relativt hög nivå. Ofta gör man ett tvärsnitt som tar avstamp i exempelvis hur folk mår just nu. Den här studien har varit framåtriktad där datainsamlingen från spelarna startat från dag 0 och framåt under 52 veckor för att ta reda på vilka faktorer som påverkar skada eller inte. Parametrarna som kanske avgjorde priset är med stor sannolikhet studiedesignen, den statistiska bearbetningen samt kopplingen med min kliniska erfarenhet från tennisvärlden.

Fredrik Johansson vill passa på att tacka de medverkande i studien.
– Jag vill rikta mitt tack till Tennissverige, Svenska Tennisförbundet med regionerna, coacherna och inte minst alla spelare som varit flitiga med att fylla i enkäterna. Utan deras hjälp hade det inte blivit någon artikel och ingen artikel inget pris… Även om priset är riktat till mig och Eva (Skillgate) så är det ett pris till svensk tennis. Vår högkvalitativa framåtriktade forskning är nu välciterad internationellt och har satt svensk tennis och Sophiahemmet på kartan.