I samband med Svenska Tennisförbundets årsmöte den 24 april utsågs avgående styrelseledamoten Kenneth Bergbom till hedersledamot. Kenneth har stått för betydande ideella gärningar för Svenska Tennisförbundet under cirka 30 år.
När beskedet om att han blivit hedersledamot sjunkit in på riktigt, säger Kenneth:
– Det betyder jättemycket! Jag blev stolt och glad eftersom jag ägnat många år till ideellt arbete och försökt hjälpa till där jag har kunnat. Därför är det så otroligt roligt att bli uppmärksammad.

Kenneth, som tillvardags är klubbchef i Näsbyparks TK, anlitades av Svenska Tennisförbundet redan för 30 år sedan.
– Det började med att jag kom in i Fed Cup-kommittén, som det hette då. Jag sågs av en del som ”tjejtränare” eftersom flera av tjejerna jag tränade fick framgångar. Jag log lite åt det, för jag har tränat tjejer och killar på samma sätt och ser ingen skillnad. Jag har alltid haft en passion att utveckla spelare oavsett kön. Jag blev senare ordförande i kommittén.

Kenneth har också varit med i Herr- och damkommittén och varit ledamot i förbundsstyrelsen i ett dussin år fram till årsmötet i april där han tackade nej till omval.
– Det som ligger mig personligt varmt om hjärtat när det gäller styrelsearbetet har varit att leda arbetsgruppen för nya tävlingsformer. Det ledde till obligatoriskt poolspel för tioåringar och A-, B och C-klasser för klasserna över.
Det tycker jag är något som gjort skillnad. Även om jag suttit i förbundsstyrelse så har jag haft klubbperspektivet.

Även om Kenneth Bergbom nu lämnat styrelsen, så kommer intresset och engagemanget för svensk tennis vara fortsatt stort.
Det är särskilt en sak han pekar på som kommer vara av stor vikt i det fortsatta arbetet.
– Jag har under alla mina år försökt slå ett slag för det ideella ledarskapet. I vår klubb, Näsbyparks TK, är det enormt. Vi är uppåt hundra medlemmar på städdagar och många föräldrar och andra medlemmar ställer upp när vi arrangerar tävlingar och annat. För vår del har det inneburit att tränarna har kunnat koncentrera sig på det de är bäst på, att träna våra aktiva, säger Kenneth och avslutar:
– Tränarna är oftast de som de flesta medlemmar i en klubb kommer mest i kontakt med. Det är viktigt att dessa tränare får ha full fokus på träningen. Tar man ifrån de sina centrala uppgifter, så blir tennisträningen och det sportsliga lidande. Utveckla det ideella ledarskapet så att tränarna kan vara tränare och inte syssla med uppgifter som inte är kopplade till sporten.

Läs också: