Den 11 november fyllde Mora Tennisklubb 100 år (grattis!). Tidigare i år, under sommaren, besökte Linus Eriksson klubben för SvTF:s räkning i vår poddserie om landsortsklubbarna.
Klubben har knappt hundra medlemmar och förfogar över två inomhusbanor och två utebanor på andra sidan älven.
I programmet pratar styrelsemedlemmen Hanna Nooni – som också jobbar på RF SISU i Dalarna – om ”näringskedjan” i svensk tennis där alla klubbar, små som stora, fyller en viktig funktion för tennisen i stort.

Den här hösten sattes Tennis på Studs och Paratennisen igång – viktiga inslag menar Hanna.
– Vi vill göra något för alla målgrupper, fler aktiviteter från minitennis, juniorer och hela vägen upp. Vi är ingen elitklubb, utan mer en breddklubb där vi vill att alla ska få träna och lyckas. 

Hanna Nooni – som är gäst i programmet – tillhörde själv toppskiktet i svensk damtennis i början 2000-talet. Här på bild med Sofia Arvidsson i samband med Nordic Light Open 2005. Foto: Bildbyrån

Mora är en förhållandevis liten ort, men föreningslivet är desto större med ishockey, innebandy och längdskidor som de stora idrotterna.
– Men det handlar inte om att konkurrera, för barnen här är oftast med i flera olika föreningar, säger Hanna i avsnittet nedan.

Vasaloppet är något som engagerar hela orten och bygden. Tennisklubben ställer till exempel upp med att överlåta banorna där det årligen rullas ut mattor och anläggs omklädningsrum för åkarna. Medlemmarna i Mora TK ställer liksom övriga föreningar upp med att fixa blåbärssoppa, städa, dela ut medaljer – allt som behövs under de två tävlingsveckorna på vintern.
– Det är inget tvång, men vi ser gärna att man som medlem hjälper till. Vi får en slant för det och det gör att vi kan hålla nere kostnaderna.

Klubbarna i poddserien:
1. Ljungvalla TK
2. Stora Rörs TK
3. Eds TK
4. Lilla Edets TK
5. Eksjö TF
6. Borlänge TK
7. Mora TK
8. IK Heros TK
9. Lindesbergs TK
10. Tibro TK
11. Norrfällsvikens TK