Mikael Ymer mot Stefanos Tsitsipas! Ett häftigt möte väntar alla svenska tennisälskare i tredje omgången i Australian Open. “Det blir en svår utmaning för han är i riktigt bra form och spelar bra tennis” säger den grekiske världssexan inför mötet.

Några timmar efter Mikael Ymers avancemang till tredje omgången i Australian Open slog Stefanos Tsitsipas in matchbollen efter en svettig femsetare mot hemmaspelaren Thanasi Kokkinakis.
På den efterföljande presskonferensen sa världssexan så här om sin kommande motståndare – Mikael  Ymer:
– Han har en väldigt unik, annorlunda spelstil än de flesta spelare. Han gillar att spela i högt tempo och har ett riktigt stabilt baslinjespel.

Spelarna känner varandra väl och har tränat ihop tidigare. De har mötts i tävling en gång – inomhus i Marseille 2020. Då vann Tsitsipas i två set.
De sparrade ihop i två veckor inför Australian Open och umgicks både på och vid sidan av banan.
– Vi spelade mycket tillsammans under karantänen. Vi känner varandra väl och är i samma ålder. Han har två bra vinster med sig in i den här matchen och verkar vara i god form, säger Stefanos Tsitsipas.

Stefanos Tsitsipas har en 4,5 timmar lång match i benen inför mötet med Mikael Ymer. Här gratuleras han av hemmahoppet Thanasi Kokkinakis. Foto: Bildbyrån

Stefanos Tsitsipas – som är en månad äldre än Mikael – vann komfortabelt sin första match mot 66-rankade fransmannen Gilles Simon med 6-1, 6-2, 6-1. I andra omgången krävdes fem set och 4,5 timmar för att slå Thanasi Kokkinakis som hade ett bra stöd i ryggen från hemmapubliken. Matchen slutade med seger för 22-åringen från Grekland med 6-7(5), 6-4, 6-1, 6-7(5), 6-4.

Mikael Ymer, rankad 95:a på ATP, vann öppningsmatchen mot 30-rankade Hubert Hurkacz från Polen med 3-6, 6-3, 3-6, 7-5, 6-3. Mot 17-årige jättelöftet, kvalspelaren Carlos Alcaraz (rankad 141), blev det seger med 2-6, 6-4, 6-4, 7-6(5).
– Det är stort! Jag försöker att inte ta saker för givet. Jag hade förra årets tävling i Melbourne i minnet. Man får nya chanser och den tog jag i dag. Nu ska jag njuta av detta och sedan ladda om, sa Mikael efter matchen.

Inte sedan 2011 – då Robin Söderling tog sig till tredje omgången i Wimbledon (förlust mot Bernard Tomic) – har en svensk herrspelare tagit sig lika långt i singel i en Grand Slam-turnering.
På presskonferensen fick Stefanos Tsitsipas frågan om hur han ser på att en svensk spelare tagit sig så här långt i en Grand Slam, sett till Sveriges fina tennishistorik.
– De hade många bra spelare. Mikael är ett underbarn, han har slagit bra spelare och det är fantastiskt att se honom i tredje omgången i en Grand Slam, säger Stefanos och tillägger:
– Jag tror att det hjälper att vi spelade ihop under karantänen. Jag har en aning om hur han spelar och kan hitta på. Jag är ganska säker på att det är samma sak för honom. Det blir en svår utmaning för han är i riktigt bra form och spelar bra tennis. Han är en kämpe och jag måste kämpa ännu hårdare än honom.

Första matchen spelas klockan 02.00 och Mikael Ymers match mot Stefanos Tsitsipas är match nummer tre vilket innebär att den startar framåt lördag morgon/förmiddag. Vinnaren ställs mot segraren i matchen mellan ryske Karen Khachanov (20 i världen) och Matteo Berrettini från Italien (10). Khachanov tränas för övrigt av Fredrik ”Fidde” Rosengren.