Många svenska tränare har gjort sig ett namn internationellt, som exempelvis Magnus Norman, Fredrik ”Fidde” Rosengren, Thomas Högstedt, Magnus Tideman, Jonas Björkman, Stefan Edberg med flera. Det finns också de som är mer anonyma och kanske vill hålla låg profil. Trots att Rebecca Peterson är sverigeetta och för tillfället 44:a i världen, så håller sig pappa Mart Peterson i skuggan.

Mart, nye tränarkollegan Thomas Högstedt och Rebecca Peterson är på väg från Nya Zeeland till Australien. Först är det spel i Hobart International som gäller innan det är dags för Grand Slam-turneringen i Melbourne.
Det blir lite tid över i samband med resorna och just den här resan ägnar Mart Peterson åt en intervju med tennis.se. 

Vem är Mart Peterson? Vi vet att han är pappa till vår bästa spelare på damsidan och att han varit det ända sedan det började hemma Järfälla.
Det är fortfarande basen i tillvaron mellan alla resor över jordklotet.
– Jag började jobba som tränare i Järfälla TS 1991. Rebeccas åtta år äldre storasyster Berit hängde ofta med mig till tennishallen och trivdes väldigt bra där. När hon började tävla spenderade vi varje helg i någon tennishall. Hon tillhörde de bästa juniorerna i Sverige upp till 14 års ålder. Tyvärr blev det paus i tennisen för henne på grund av skada. När vi åkte till olika turneringar hängde Rebecca alltid med. Det blev naturligt för henne att hålla på med tennis, berättar Mart. 

När förstod du att Rebecca skulle bli framgångsrik spelare?
– Det var sista året som junior. Vi bestämde att spela fler ITF-tävlingar och under hösten vann hon två titlar i dåvarande 10K i Stockholm och efter det ytterligare två 25K i Mexiko och var i sin tredje semifinal. Hon vann 24 matcher i rad. Då kände jag att Rebecca kunde gå långt med sin tennis.

Att vara pappa och tränare till sitt barn oavsett idrott har sina sidor. Mart Peterson har enbart goda erfarenheter av samarbetet med dottern.
– Det har varit väldigt fördelaktigt att vara pappa och tränare samtidigt, under förutsättningen att vi har kommit bra överens och kunnat kommunicera. Vi har alltid kunnat träna ihop och haft tydlig plan från början på vilket sätt hon ska spela.

Mart Peterson är inte uppväxt i någon tennisfamilj. Ingen av föräldrarna höll på med någon idrott. Mart började dock spela tennis tidigt hemma i Estland där han föddes och växte upp.
– Jag har fått min tennisutbildning där som spelare. Jag blev inte spelare på ATP-nivå, men kunde spela mycket tennis inom dåvarande Sovjetunionens murar. Som junior kom jag som underårig på tredje plats i Sovjetiska Juniormästerskapet. Jag var rankad tvåa bland herrarna i Estland och var Topp 30 i Sovjet, säger Mart och tillägger:
– Eftersom jag själv har spelat tennis så blev det naturligt att jag började jobba som tennistränare.

Vad har du för egenskaper som gör dig till en bra tränare/ledare?
– Det är svårt att svara på den frågan. Jag tror att jag har haft ganska bra känsla av hur man tränar i olika åldrar. Jag har lärt mig mycket av våra egna och även andras misstag och framgångar.

Det var i Järfälla allt började för Rebecca Peterson. Mart minns de första åren med klubbtennisen med glädje.
– Järfälla Tennis har betytt väldigt mycket för mig och Rebecca. Det var som en stor familj. Det var kul att komma till tennishallen.

Det är spelarna som får rubrikerna och det stora utrymmet i rapporteringen från världstennisen. Sällan lyfts tränarna fram om det inte är en profil, tidigare elitspelare eller en extremt framgångsrik coach. 
Mart Peterson har inga problem med att det är spelarna som står i fokus.
– Jag tycker spelarna ska få mycket utrymme i media. Jag har alltid varit i bakgrunden och inte sökt uppmärksamhet. Det är många som inte vet att jag kan hålla i ett tennisracket. Men det är inte många som har gjort en sådan resa som jag har gjort med Rebecca och det är jag väldigt stolt över.

Vem har du som förebild bland andra idrottsledare?
– Det finns ju väldigt många bra ledare, men en som sticker ut lite extra är Pia Sundhage. Det är imponerande hur hon får alla att dra åt samma håll.

Sedan en tid tillbaka har Team Peterson tagit in extern hjälp och man vände sig till den internationellt kände tränaren Thomas Högstedt som tidigare varit coach för bland annat Maria Sharapova och Caroline Wozniacki. Han är också med på resan på andra sidan jordklotet.
– I Järfälla har vi jobbat ihop många år med Bosse Eriksson. Syftet med Thomas Högstedt är att lära sig nya saker och förhoppningsvis ta ett nytt kliv framåt. Första perioden tillsammans har varit lärorik och det har hänt mycket nytt. Det har varit väldigt bra och vi börjat lära känna varandra.

Vad blir skillnaden för dig nu?
– För mig är det väldigt mycket nytt. Från uppbyggnadsperioden har Thomas hållit i taktpinnen med träningen som vi har velat. Jag är med på alla träningar och resor, men har en annan roll än tidigare.

Gillar du resorna?
– Långa flygresor är inte så roliga, men är man på plats är det spännande.

Vilka tennisställen är roligast att komma till under tävlingsåret?
– Alla Grand Slam och Båstad.

Båstad är speciellt för de flesta av de svenska spelarna, så även för Rebecca som knappt 15 år gammal fick ett wild card till kvalet i WTA-turneringen. I sommar är tanken att Rebecca ska spela WTA125-tävlingen i den skånska tennismetropolen, men det beror förstås på hur det går i Wimbledon som ligger före i kalendern.
– Båstad har alltid en speciell plats i hjärtat. Det finns många fina minnen med Båstadtennis, Kalle Anka Cup och Swedish Open, säger Mart.

Rebecca slutade som nummer 55 i världen 2018. 2019 blev ännu bättre för Team Peterson. Det var året då Rebecca vann sina två första WTA-titlar (i Kina), vilket bidrog till att hon nådde sin högsta ranking någonsin (43).
Vad talar för att 2020 blir lika framgångsrikt och kanske ännu bättre?
– Rebecca är väldigt bestämd på vad hon vill göra, är tuff på banan och ödmjuk utanför. Vi har tagit hjälp av Thomas som har stor erfarenhet, gjort många tekniska förändringar och vi tror stenhårt på det. Det gör vi för att det ska bli ännu bättre år än 2019.

Vilka mål har ni tillsammans satt upp för 2020?
– Vi har satt upp många olika mål på olika plan. Ett av dem är OS och kriga för medalj.

Rebecca Peterson inledde säsongen i Auckland på Nya Zeeland där det tyvärr blev förlust mot 64-rankade slovenskan Tamara Zidansek. Nu väntar ännu en WTA-turnering i Hobart i Australien innan det är dags för Grand Slam-turneringen i Melbourne.
Det var med blandade känslor Mart Peterson flög in över Australien.
– Det är en ofattbart stor tragedi för landet och människorna här. Vi får hoppas att det går att få läget under kontroll så fort som möjligt. På de ställen vi varit på så har det inte påverkat tennisen så mycket, säger Mart och fortsätter:
– Australian Open är speciell med tanke på att många spelare kommer från träningsperioden och inte riktigt vet riktigt var de ligger till med spelnivån. Det brukar bli många skrällar. Vi tränar på som vanligt och försöker ge allt vi har. Spelnivån är väldigt jämn bland damerna. Om Rebecca kan göra bra resultat på större tävlingar kommer hon klättra på rankinglistan.

Marts tre höjdare som Rebeccas tränare
1) Vinst i Kalle Anka Cup (nuvarande Next Generation Sverigefinalen) i 13-årsklassen i Båstad.
Hon tappade bara ett game under hela tävlingen.
2) När hon nådde tredje omgången i US Open förra året.
3) De två WTA-titlarna.