Elitmötet i Stockholm närmar sig och vi hör med ännu en av deltagarna – Good to Great – där förre proffsspelaren Nicklas Kulti är en av de drivande krafterna.
– Elitmötet är bra för vi behöver mer samarbete. Vi är ett litet land och vi måste ställa frågan hur vi kan samarbeta på ett bättre sätt. Det sprutar inte mängder av talanger men de vi har måste vi skapa förutsättningar för att lyckas. Tennis är en av de svåraste sporterna som finns och konkurrensen är mördande. När det går lite motigt finns det många profeter som ropar om den rätta vägen. Det är en fara och därför måste vi släppa på prestigen och sätta spelaren i centrum, säger Nicklas Kulti.

I samtalet ovan pratar Nicklas om akademin GTG i Danderyd.
– Alla spelare har olika förutsättningar. Det kan vara fysiskt, kulturellt, ekonomiskt… och då gäller det att vi är duktiga på att anpassa oss och ha fingertoppskänsla när vi coachar spelare. Det krävs erfarenhet att veta när är det läge att pusha på träning och när är det läge att hålla tillbaka. Vem som helst kan stå och gapa och skrika och säga att man ska jobba eller göra fler timmar på tennisbanan eller i gymmet. Det svåra är att utgå från hur spelaren är byggd och vilka spelarens styrkor är och hur ska den spela för att få så mycket effekt och bli så bra som möjligt. 

Hur ser du på svensk elittennis i stort?
– Jag tycker det ser bättre ut om man tittar på de yngre åldrarna. Med det sagt går det att göra otroligt mycket mer. Tittar man i det stora hela har vi samma mål, att utveckla och få tillbaka svensk tennis både på tjej- och killsidan. Därför måste vi utgå från spelaren och där tror jag att tennisförbundet kan vara tydligare med hur vi ska jobba. Vi har det tufft i svensk tennis och då tycker jag man borde peka lite tydligare, menar Nicklas Kulti.

Hör mer i inslaget ovan.