Lisa Zaar satte sig på planet från Arlanda till London på tisdagen. Uppdraget: Att debutera i Billie Jean King Cup-sammanhang.
– Jag är jättetaggad! För egen del ska det bli kul att få representera Sverige med chans att ta oss vidare. Tjejerna kämpade hårt i Turkiet och det ska vi fortsätta med, säger 23-åringen från Enskede.

I London hägrar som bekant Play Off-match mot Storbritannien. Redan på tisdagskvällen körde kapten Johanna Larsson och Jonas Svensson ett pass med tjejerna och nu har man ytterligare tre dagar på sig att förbereda sig innan det är dags på lördag och söndag.
Lisa Zaar är i bra form. Ett kvitto på det är att hon tillsammans med Caijsa Hennemann vann dubbeltiteln i Stockholm Ladies i Näsbypark i lördags.
– Det var kul spela på hemmaplan i Stockholm där jag är född och uppvuxen. Det var också kul att spela i en helt ny tennishall. Det är roligt att den klubben fick göra ett sådant fint arrangemang med tanke på det tråkiga som hände med den gamla hallen, säger Lisa och fortsätter:
– Om vi tar det tennismässiga så hade jag ju gärna gått hela vägen i singeln. Nu blev det en kvartsfinal, men så är det ibland. Daria, som jag mötte, spelade bra. Det var väldigt kul att jag och Caijsa kunde avsluta med en vinst i dubbel, vår första titel tillsammans.

Kanske stärkte hon där och då aktierna inför Billie Jean King Cup i London.
– Hehe… man vill alltid göra bra ifrån sig. I slutändan tar Johanna ut ett lag och jag är redo för allting och kommer göra mitt bästa oavsett.

Lisa Zaar under Stockholm Ladies i Näsbypark. Foto: Kent Åkesson

Lisa och Caijsa vann finalen mot ukrainskorna Daria Yesypchuk och Daria Lopatetska med 5-7, 6-1, 10-6.
– Först och främst har vi båda bra energi och stöttar varandra under hela matcherna, oavsett ställning. Det är nog vår största styrka. Vi kompletterar varandra spelmässigt där Caijsa är stadig på baslinjen och där jag gillar att vara framme på nät. Mycket av framgången under den veckan kommer från den positiva energin. Dubbel är verkligen en momentumgren.

Lisa har flyttat hem till Stockholm igen efter ett fyra år långt collegeäventyr i USA. En av höjdpunkterna den här hösten och vintern stavas elitserien.
– Det ska bli jättekul! Det blir min debut i elitserien så för mig kommer det vara speciellt. Det ska bli kul att spela hemma och borta och möta de andra svenska lagen och se vilka spelare de kommer med. Det hade varit fint att vara med och spela hem ett fjärde guld till Enskede LTK. Jag hoppas kunna bidra till det.

Enskede LTK är klubben hon är uppväxt i. Som 15-åring gick hon till KLTK, men sedan förra året är hon tillbaka i moderklubben där hon började spela som femåring. Det är också här hon håller till, till vardags när hon nu flyttat hem.
– Jag är tacksam för det stödet jag får i Enskede. Det är verkligen min klubb, inte bara för en elitserievecka. Jag känner alla här och sen får vi tillskott ifrån av andra spelare. Jag är mycket taggad för elitserien. Jag tycker att vi känns riktigt starka, som alla år, jag tror på oss. Samtidigt finns det nog inga lätta matcher. Alla lag känns starka.

Lisa Zaar och Kajsa Rinaldo Persson (Ystads TK) under första träningspasset i matcharenan.

Just nu är det dock fullt fokus på det som händer i Copper Box Arena i London i helgen. Förutom Lisa är även 17-åriga Bella Bergkvist Larsson (Helsingborgs TK) med i sammanhanget för första gången. Hon ersätter skadade Rebecca Peterson.
– Jag gillar att spela i lag! Det har jag gjort i fyra år på college, så jag har erfarenhet av hur det funkar. Jag vet hur mycket det kan hjälpa att vara ett lag även utanför banan. Jag ska göra så gott jag kan, både på och utanför, och vara en bra lagspelare och peppa, stötta och bidra med bra energi. Är det bra stämning och alla mår bra, så spelar man oftast också bra, säger Lisa.

Landskampen mot Storbritannien – som sänds i SVT – inleds klockan 15 på lördag med två singelmatcher. På söndagen, med start klockan 13, spelas två singlar följt av en dubbelmatch.
Segraren i mötet är klara för 2024 års Billie Jean King Cup Qualifiers. Det innebär en direkt avgörande landskamp med en plats i slutspelet av tennisens lag-VM – Billie Jean King Cup Finals – i potten.
– Det ska bli kul möta bra motstånd. Jag tror att vi har chansen. Varje gång man går ut på banan kan man vinna. Jag ser en kul men tuff utmaning framför mig. Så är det hela tiden och det är det roliga med tennis, att ta sig an uppgifter.

Vad är ett måste när du packar väskan för en tennisresa?
– Just i England måste man ha adapter. Jag hade ingen senast och då blev det jobbigt. I övrigt har jag alltid skospray, ett deo för att hålla skorna fräscha, så det är ett bra tips.

Lisa har tillsammans med Caijsa Hennemann startat podden Mitt och ditt huvud. Det är dock högst oklart om det blir någon tid för inspelning i London.
– Det får vi se, det är sekundärt men nu är vi på samma ställe så kanske vi får till det. Vi blev förresten stoppade i tullen på väg hit, då mikrofonerna gav utslag.

I helgen är det Lisa och Caijsa och övriga svenskor som ska stoppa britterna – med sina tennisracket. 

Sändningstider SVT

11 november
15.00-20.00, SVT Play
15.00-17.50, SVT1/Play

12 november
13.00-20.00, SVT Play
13.15-13.55, SVT1/Play
13.55-14.30, SVT2/Play