Hej tennisvänner

Nu är det inte långt kvar av 2022 och det är som alltid så här års dags för reflektion och tillbakablick på ett händelserikt tennisår. Jag är speciellt tacksam över att pandemin har lagt sig och att vi tillsammans med våra regioner och klubbar kommit igång ­ordentligt med att driva Game Change 2030.

Tillsammans har vi inom Svensk Tennis bland annat:

  • Instiftat en spelarfond med syftet att stötta ­lovande spelare i sina satsningar. Tre miljoner kronor utgör startkapital i fonden.
  • Kommit igång med det nya konceptet Elit­serien powered by MATCHi. Förändringen innebär bland annat att man skapat ett större mer samlat event, ökat prispengarna och skapat ett nytt format med ett gemensamt slutspel för herrar och damer.
  • Skapat förutsättningar för mer direktsänd ­tennis. Ett av våra mål är att tennis på alla nivåer ska sändas under hela året. Det har vi gjort genom vår egen playkanal Tennis.se/play. Vi är dess­utom extra glada att SVT sände både Davis Cup och Stockholm Open, något som fått massor med positiv respons.
  • Lanserat de två första utbildningsstegen för tränare: Bastränarutbildningen och Multi SkillZ Tennis. Under 2022 har vi genom detta ökat ­antalet utbildningsdagar med hela 40 procent.
  • Sjösatt vår nya satsning 40 lika för ett mer jämställt svensk tennis.
  • Under året fördelat inte mindre än tio miljoner i direkta stöd till klubbarna för att vi ska ­kunna vidareutveckla barn- och ungdomsverksamheterna och få extra kraft i uppstarten efter pandemin.
  • Arbetat hårt på att få in fler starka partners som ger oss möjlighet att utföra både pågående och framtida satsningar. Vi riktar därför ett extra stort tack till våra nya samarbetspartners, bland annat Ford och MATCHi som tillsammans med Elite Hotels är våra huvudpartners.
  • Sist men inte minst fördjupat samarbetet mellan våra Nordiska tennisförbund som vi bland annat bjöd in till ett Nordiskt möte under Stockholm Open. Vi har framför allt samverkat och tagit en stark position i påverkansarbetet med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Vi har ett bra momentum inom svensk tennis just nu men vi är samtidigt ödmjuka och hoppfulla inför alla utmaningar vi står inför. Jag är glad och tacksam för att jag varje dag får möjligheten att arbeta med så många goda, kunniga krafter inom svensk tennis.

Vårt herrlandslag fortsätter att hävda sig på ­allra högsta nivå. Efter andra raka framträdandet i Davis Cup Finals är Sverige nummer 13 på nations­rankingen. Sverigeettan Mikael Ymer har under året stått för flera tunga segrar, både individuellt och i landslagsdressen.
Mirjam Björklund debuterade på Grand Slam-scenen och har liksom Caijsa Hennemann klättrat starkt på världsrankingen. Vi hoppas att Rebecca Peterson, som hade ett utmanande 2022, kommer tillbaka starkt nästa år.
På juniorsidan kvalificerade sig William Rejchtman Vinciguerra för Tennis Europes mastersslutspel för 16-åringar – och gick hela vägen till final! Det är också glädjande att se att flertalet juniorer går mot att kvalificera sig för spel i junior-Grand Slams nästa år.
I sommarens lag-VM i rullstolstennis skrev Stefan ­Olsson sitt sista kapitel på världstennisscenen. Vi är oerhört glada att han fortsätter bidra till svensk ­tennis utveckling som ledare.

Sen kan man inte låta bli att reflektera över att det håller på att ske ett generationsskifte i topp­tennisen i världen där våra nordiska grannar bidrar starkt. Tennisen har utvecklats enormt genom åren. ­Dagens världsspelare har en helt annan spelstil än förr och den mentala aspekten av spelet har blivit allt ­viktigare.
Som del i mitt internationella engagemang har jag förmånen att arbeta i Internationella tennisförbundets (ITF) Sports Science and Medicine Commission. Den drivs av ITF tillsammans med de fyra Grand Slam-turneringarna, WTA och ATP. Vi fokuserar bland annat på den mentala hälsan hos våra spelare. Det är ett ämne som det kanske talats lite för lite om, men som är mer aktuellt än någonsin, inte minst genom bl.a. Robin Söderlings nyligen lanserade bok ”Sluten”.
Under US Open hade vi ett tvådagarsseminarium om mental hälsa hos våra spelare. Där tog vi fram konkreta program för hur vi ska arbeta med dessa utmaningar som nu rullas ut internationellt. Jag ser fram emot att driva frågan vidare, både nationellt och internationellt.

Till sist vill jag tillsammans med övriga i styrelsen ­tacka alla Er som spelar, jobbar, följer och främjar svensk tennis. Vi önskar Er alla en riktigt skön julledighet.
Vi ser fram emot ett spännande 2023 och jag hoppas att vi ses i Kungl. Tennishallen 3-4 februari när vårt Davis Cup-lag kvalar för att nå slutspelet igen!

Tack för förtroendet och Ditt stora engagemang för svensk tennis!

God jul och gott nytt år!
Åsa Hedin, ordförande, Svenska Tennisförbundet