För tre veckor sedan hoppade Daniel Svensson på ett jobb som passade som handen i handsken. Hans nya roll blir att ta hand om tävlingsjuniorerna i Norrköpings Tennisklubb.

Daniel Svensson är smålänningen som tre år gammal ville göra som sin storebror: Spela tennis i Växjö TS. Det skulle visa sig vara ett rätt val, för Daniel tog snabbt stora steg och var topp 10 i landet bland killar födda 1996. Några av de jämnåriga toppspelarna under juniortiden var Elias Ymer, Daniel Windahl och Simon Freund.
– I Växjö har jag haft tränare som Calle Pihlblad och Torbjörn Thestrup. Samtidigt som jag satsade på min egen tennis där så var klubben i behov av timtränare. Jag var runt 14-15 år och hoppade in som tränare tills jag var 18 år och flyttade till Stockholm. Jag kände att jag ville satsa mer på min egen tennis och började träna med Yerko Müller i Södertälje PTK. 

Vid den tiden var Daniel 19 år och vann under samma år både Vinter- och Sommartour-racet. Han spelade på futuretouren och var rankad runt 1000 på ATP.
– När Yerko behövde tränare så började jag jobba lite igen. Jag behövde pengar, för det är tufft att bo i Stockholm, betala hyran och annat, när man inte drar in pengar på tävlingarna. Genom Yerko fick jag jobbet som chefstränare i Trosa TK och jag la ner min egen tennissatsning i det skedet.
Ett tag stod jag på banan 30-35 timmar varje vecka och tränade själv fyra-fem timmar. Vissa dagar kunde det bli tolv timmar om dagen och jag insåg att jag fick lägga ner egna karriären.

Vad är det bästa med tränarrollen?
– Att få dela med sig av de erfarenheter man har skaffat sig. Det är kul. 

Vad är du för en slags tränare skulle du säga?
– Jag tycker det är viktigt att alla har kul och att inte tennisen är påtvingad hemifrån. Som tränare är jag drivande på banan och pushar mycket. Det är viktigt att ha en bra kontakt med spelarna så utanför träningen är jag gärna kompis med spelarna. Det är en tuff sport där man är lite ensam, till skillnad från lagsporterna.

Att gå från att vara timtränare i Södertälje till chefstränare i Trosa var en omställning för Daniel Svensson. Klubben har runt 200 spelare i träningsverksamheten.
– Det var en utmaning! Jag fick göra saker som jag aldrig tidigare gjort. Vi hade ingen klubbchef, så jag fick ta de sysslorna också. Jag hann samla på mig väldigt mycket erfarenhet under de fyra åren. 

Daniel berättar att han varit sugen på att byta arbetsmiljö ett tag. Han tittade efter lediga jobb i Stockholm, men också i området kring Linköping där flickvännen bor. Nu bor de tillsammans där.
– Jag fick kontakt med Fredrik (Petersson Klimmek) som är klubbchef i Norrköping och fick en bra uppfattning om honom. När jag fick chansen att ta hand om klubbens tävlingsspelare på heltid, så var det ingen tvekan. I Trosa hade jag alla grupper, men inte så mycket tävlingsspelare. Nu blir det fullt fokus på det och det är superintressant. Detta är jobbet jag väntat på. Det ska bli kul att åka iväg på tävlingar som SM och Båstadtennis. Vi har rätt duktiga spelare mellan 8 och 14 år. De som är lite äldre har gått till andra klubbar i närheten, men kanske vi kan locka tillbaka dem, hoppas Daniel. 

Vad kände du till om klubben innan du började?
– Jag har spelat rätt många tävlingar där, både inne och ute. Jag vann ett SM-guld utomhus för 18-åringar i Norrköping. Jag har även spelat sommartouren här många gånger. I övrigt hade jag ingen kännedom om klubben. 

Att det bara är tränarrollen som gäller framöver är en sanning med modifikation. Daniel spelade med MIK Tennis, som han tillhör, i elitserien förra året och var bland annat med och slog blivande mästarna Solna TK i sista grundseriematchen – en vinst som räddade laget kvar i elitserien.
– Det är svårt att hinna med och träna för egen del, men jag siktar på elitseriespel i höst igen.

Vad har du för tips till den som vill bli tränare?
– Jag hade turen att springa in i allting, men det handlar om att visa intresse. Jag gjorde det när Yerko behövde hjälp i Södertälje och det var väl det som fick upp ögonen för honom att rekommendera mig till ett heltidsjobb i Trosa TK. Man kommer långt genom att visa intresse och engagemang. 

Till sist den mest aktuella snackisen: Vem vinner Roland Garros?
– Jag hoppas Novak Djokovic, men tror Carlos Alcaraz. Det är tuffare att komma med ett tips på damsidan, så jag passar på den. 

FAKTA: Daniel Svensson
Ålder: 27 år
Bor: Linköping
Familj: Bor med sambo (två bonusbarn)
Klubbar som tränare: Växjö TS, Trosa, Södertälje PTK och Norrköpings TK
Bästa tennisminne: Första ATP-poängen eller när man spelade Next Gen Cup i Båstad med inmarschen och att se stjärnorna spela i Swedish Open (Nordea Open)
Drivkraft: Att se spelare utvecklas

Tidigare delar i serien: