På nytt tennisjobb: Beatrice Cedermark

Tidigare elitspelaren Beatrice Cedermark har tagit plats i SvTF:s styrelse. ”Jag blev väldigt smickrad när jag fick frågan. Jag trodde att jag var för ung”, säger 30-åringen. 



Rubriken på den här artikelserien är ”På nytt tennisjobb”. Något egentligt jobb handlar det dock inte om, utan ett uppdrag som Beatrice Cedermark tackat ja till.
– Jag blev väldigt smickrad när jag fick frågan av valberedningen. Det var kanske inte vad jag förväntat mig. Jag trodde att jag var för ung för att komma i fråga. Samtidigt har jag suttit i Salks styrelse under fyra år, fram till för ett par år sedan, så lite har jag lärt mig av styrelsearbete, säger hon.

Det var i samband med Svenska Tennisförbundets årsmöte i Baldershallen i Sundsvall den 23 april som Beatrice Cedermark valdes in som ny ledamot. Och det var aldrig någon tvekan, berättar hon.
– När man får chansen så tar man den. Det är faktiskt något jag funderat på och har velat göra. Att få vara en del av svensk tennis igen och samtidigt vara med och påverka, betyder mycket då tennisen är en stor passion hos mig och en stor del av min identitet. Det är kul att få ge tillbaka lite av allt det jag fått genom tennisen.

Beatrice Cedermark har förstås ett brett kontaktnät i svensk tennis efter sina år som elitspelare. Hon känner många av de nu aktiva och även tränare runt om i klubbarna.
– De flesta av de jag spelade med är fortfarande med i ”gamet”, säger hon.

Beatrice Cedermark under en match i Båstad 2012. Foto: Bildbyrån

Bea var 21 år när hon la ner satsningen på elitkarriären, dels på grund av höftskadan som gjort sig påmind under ett års tid, dels var det en ekonomisk fråga.
– Jag var beroende av mina föräldrar för att kunna spela. Jag ville stå på egna ben, klara mig själv. Det är sådant man känner när man hållit på ett tag. När jag kom in på en bra skola, så kände jag att det var dags att avsluta elitsatsningen.

Idag bor och jobbar hon i Stockholm med anställning hos Nordea där hon jobbar med börsnoteringar samt resa kapital till noterade bolag.
– Under 2020 och 2021 jobbade jag nästan varje vaken timme. Det var extremt mycket att göra då. Därför var det perfekt tajming när styrelseuppdraget kom nu, när det är mer ett normalläge i jobbaktiviteterna.

Det var i Norrtälje Tennisklubb det startade för en då fyraårig tjej. Mamma och pappa tyckte att Bea skulle testa på olika idrotter, men då storebror redan spelade tennis, fastnade även hon för det.
– Jag höll på med ballonger och tennisbollar allt sedan jag kunde stå på benen. Jag spelade mycket mot garageporten hemma. Gud, det låter ju som Björn Borg, säger hon och skrattar.
– Vissa minnen lever kvar, som när jag lyckades träffa bollen två gånger i rad. Jag fastnade för tennisen tidigt.

Artikel i Helsingborgs Dagblad 2007.

I Norrtälje TK (där hon tränades av bland andra engagerade tränaren Björn Eurén), stannade hon upp i tolvårsåldern. Därefter blev det träning i Näsbyparks TK någon gång i veckan för att kunna spela med andra tjejer i samma ålder.
Hon hade inte hunnit fylla 13 när familjen flyttade till Båstad och Bea började spela för Helsingborgs TK.
– HTK är den klubb jag tävlat för mest. Vi var ett stort gäng tjejer med bland andra Sofia Arvidsson, Johanna Larsson, Evelina Virtanen, Julia Ripa, Louise Brunskog och Denisa Aradean.

Bea var 18 år när hon nådde sin högsta singelranking (612). Det har blivit en ITF-titel i dubbel och ett par singelfinaler.
Hon fick chansen i singelkvalet i WTA-tävlingen i Båstad ett par gånger.
– Jag minns att jag och Rebecca Peterson pressade det andraseedade dubbelparet i första omgången, men förlorade.

Så vilka är höjdpunkterna skulle du säga?
– Jag borde säga Båstad och kopplingen till Nordea Open, men jag spelade aldrig bra där tyvärr. Mina stoltaste minnen är när man kämpat ute på futuretouren och gått till en final där man fått klara sig helt själv. Det är en tuff miljö. Jag vann Kalle Anka Cup (nuvarande Elite Hotels Next Gen Cup) ett år ung när jag var 14 år. Jag vann också Salk Open ett år ung. Jag spelade inte bra där och var nästan alltid sjuk när det var dags för Salk Open. Däremot spelade jag alltid bra när det var Junior-SM och annat som ung i Båstad.

Kuriosa är att Beatrice Cedermark vann finalen för flickor födda 1992-93 mot Ebba Undén, Stockholm 6-2, 6-2. De andra vinnarna det året; Tobias Blomgren (Stockholm), André Göransson (Skåne), Elias Ymer (Stockholm), Ellen Allgurin (Småland) och Jacqueline Cabaj Awad (Sörmland). Året efter vann bland andra Rebecca Peterson och Mikael Ymer.

Efter högstadiet tog Bea ett break och gick ett år i high school i USA.
– De hade ett väldigt bra upplägg för oss som spelade tennis. Om jag tävlade kunde jag läsa på distans och ta igen skolarbetet på kvällarna. När jag kom hem till Sverige och Skåne igen så fanns det ett liknande upplägg på Stockholms Idrottsgymnasium. Jag kunde bo kvar i Skåne och spela tennis och åka upp och tenta av hela kurser, så det var ett perfekt upplägg för mig. I 20-årsåldern flyttade jag till Stockholm och då blev jag Salkare men tränade på GTG (Good to Great)  när de precis startat verksamheten.

Bea under en match tredje året (2013) hon fick chansen i WTA-tävlingen i Båstad. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Hon har egentligen aldrig lagt av med tennisen helt även om det inte blivit någon regelbunden träning de senaste nio åren. Hon har dock spelat för Salk i elitserien fram till för ett par år sedan och har spelat i den tyska serien och på sommartouren.
Hon var även med i Student-OS i Taiwan 2017.
– Det här får du inte skriva, men jag tänkte ställa upp i Senior-VM. Det kommer säkert inte hända, men det hade varit kul. Okej, du får skriva det då, säger hon med ett skratt.
– Det är förresten väldigt positivt att man sänkt veteranklasserna till 30. Det har varit ett glapp och inte funnits något för oss som lagt av tidigt men vill fortsätta i någon form.

Tennisen just nu är mest kundrelaterad. Tennisen har också varit vägen in när det gäller den civila karriären.
– Tennisen har hjälpt mig så mycket jobbmässigt. Jag har fått mina jobb genom tennisen. Jag lärde känna min mentor Gabriella på Nordea via tennisen och sedan jobbade jag i hennes team. Jag har spelat med personer som jobbat på andra avdelningar och spelar mycket med kunder. Jag jobbar i en ganska så mansdominerad bransch. Jag kan känna att jag som ung tjej vunnit respekt när de fick se att jag kunde spela tennis. Jag har haft utbyte med några där de lärde sig tennis och jag fick lära mig mer om jobbet. Det är givande och tagande, säger hon och fortsätter:
– Bankvärlden är lite som att tävla i tennis. Det är en tävlingsinriktad bransch med lite samma känslor och mentalitet som när man spelar match. Det är ingen slump att bolagen ofta söker före detta elitidrottare.

Beatrice Cedermark var med under två av de tre förbundsdagarna i Sundsvall i april.
– Det var väldigt bra energi de dagarna. Det finns ett gemensamt mål som alla jobbar efter. Det finns en tydlig riktning. Jag känner till målen i Game Change 2030 och ska nu sätta mig in i hur långt vi kommit med de olika målen.

Nästa vecka är det dags för första mötet med kollegorna i Svenska Tennisförbundets styrelse. 
Då får hon möta ordföranden Åsa Hedin och ledamöterna Johan Kristiansson, Mattias Ottermark, Emil Holmgren, Marie Hedberg och Odd Swarting.
– Jag känner Åsa sedan tidigare. Hon är väldigt kompetent och kan sporten. Det är också viktigt med en kvinna som ordförande. Odd känner jag då vi satt i Salks styrelse tillsammans under något år.

Vilka områden kommer du jobba med? 

– Det blir det som Johanna Larsson jobbade med, de sportsliga målen med fokus på spelarutveckling, säger Bea och avslutar:
– Det var så kul att träffa ledare och andra jag kände igen i Sundsvall. Det känns väldigt kul att ingå i tennisfamiljen igen.

FAKTA: Beatrice Cedermark
Ålder: 30 år
Bor: Stockholm
Familj: Singel. Mamma, pappa, storebror
Yrke: Investment banker
Ett speciellt tennisminne: Kalle Anka cup-vinsten
Drivkraft: Utveckling

Tidigare delar i serien:

Av |2023-05-05T07:42:19+02:005 maj, 2023|Tennis.se|
Till toppen