Det rör på sig på kontoret i Kungl. Tennishallen. Ny generalsekreterare sedan årsskiftet är Ulrika Saxon. I intervjun pratar Ulrika bland annat om hållbarhet, medlemskap och anläggning i ett tennisperspektiv.

Det är en del nya ansikten i den administrativa korridoren hos KLTK. På de ledande positionerna har till exempel Micaela Hjelm lämnat koordinatorsjobbet och är ny klubbchef. Samtidigt har Ulrika Saxon tagit över som generalsekreterare efter Mats Låftman.

Även om Ulrika är ny i rollen så är hon hemtam i Kungl. Tennishallen som är känd tennismiljö för henne redan som barn.
– Jag är uppväxt i Stockholm och spelade på TSK Malmen som liten. ”Kungliga” var alltid den fina klubben där man ibland blev inbjuden att spela och det kändes så roligt varje gång man kom hit. Sen jobbade jag som funktionär under Stockholm Open, först som bollkalle och sedan i garderoben i många år. Det var härligt! säger Ulrika och fortsätter:
– Jag har många vänner som spelar här och mina bröder, svägerskor och syskonbarn är medlemmar. Jag har själv spelat ganska mycket här som gäst.

Just det… hur går det med din tennis?
– Jag hade själv ett uppehåll med min tennis i cirka 20 år innan jag tog tag i det och började spela igen för tio år sedan. Därför har jag inte blivit medlem, utan stått i kö.

Innan vi kommer in på hennes syn på klubben och framtiden vill vi veta mer om Ulrika Saxon – hennes bakgrund före det att hon tog sig an uppdraget som generalsekreterare i klubben. Det visar sig att hon har runt 25 år i näringslivet med sig i bagaget.
– Jag kommer närmast från Bonniers där jag jobbat i över 20 år i olika ledande befattningar. På senare tid har det varit inom media och investeringar i startups-företag. Jag har bland annat varit vd för Bonnier Tidskrifter i sju år och för ett affärsområde som heter Bonnier Growth Media. De senaste tio åren har jag varit på Bonnier Ventures som investerat i techbolag, så jag har jobbat mycket med entreprenörer, tillväxtbolag och digitala verksamheter. Jag har alltid varit road av affärsutveckling, entreprenörsskap och människor.

Ulrika spelade mycket tennis när hon var yngre och har tagit upp racketen igen och spelar nu motionstennis frekvent. Foto: Torbjörn Dencker

Vilken nytta tror du att du har av de erfarenheterna här?
– Jag är nyfiken på utveckling och jag gillar att jobba i nära team med människor som gillar kvalitet och som strävar efter förbättring där man har blicken mot trender och vad som händer på utvecklingsområdet i vår omvärld. Det ser jag som en spännande utmaning här med den anrika och kvalitetsfyllda klubben och anläggningen. Hur man tar den vidare i den omvärldsutveckling vi förhåller oss till. Det handlar både gentemot sponsorer som tennisförbundet nationellt och internationellt. Vad gäller till exempel juniortennisen handlar det om att förstå den unga generationen, vad som driver och triggar dem och hur vi kan vi hjälpa till, säger Ulrika och kommer in på ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat.
– Hållbarhetsfrågor! Vi har som i alla företag teknikutvecklingen som både är en möjlighet och en utmaning. Att välja rätt och förstå vad man ska investera i och hur hållbart det är. Att förstår hur tennisen kommer utvecklas i ett tekniksammanhang. Vi sitter till exempel just nu och investerar i ny led-belysning som både ska vara hållbar och matcha Stockholm Opens och ATP:s krav. Vi har kravställare på oss som gör att vi verkligen behöver ligga i frontlinjen.

Vad är din bild av ett hållbart ”Kungliga”?
– När jag tänker på mina erfarenheter från andra branscher där jag också har styrelseuppdrag så har man kommit längre än vad jag tycker man har gjort i idrottsvärlden många gånger. Det har förstås också att göra med ekonomi, vad har man möjlighet och råd med. Det är ju investeringar det är frågan om för att så småningom om få tillbaka det kanske både ekonomiskt och i ett samhällsperspektiv. Jag skulle ändå säga att KLTK länge haft fokus på till exempel källsortering och att försöka optimera elförbrukningen. Det man kanske inte gjort är att formulera sig kring målsättningar och ambitionsnivåer. Det kommer att bli en mer tydlighet och det är ett initiativ vi redan satt igång. Tillsammans med styrelsen ska vi utarbeta en rimlig ambitionsnivå utifrån vårt perspektiv.

Ulrika är två månader gammal som generalsekreterare i KLTK när vi träffas under Kungens Kanna & Drottningens Pris – ett av klubbens flaggskepp. Även om hon var väl bekant med klubben sedan tidigare har hon gjort upptäckter.
– Klubbens verksamhetsområden är mycket mer mångfacetterade än jag trodde, eller i alla fall som jag hade inblick i. Klubben är så aktiv på juniorsidan och tävlingssidan och har höga ambitioner för svensk tennis. Att man vill vara med och stötta och bygga svensk tennis till vad Sverige var på storhetstiden är tydligt.

Är det en ambition hos dig också, att jobba för svensk tennis och inte bara den dagliga klubbverksamheten?
– Ja det är det i det större perspektivet. Vi vill självklart vara en fantastisk klubb att vara medlem i enligt det medlemskoncept vi har och fortsätter att utveckla. Vi vill att det ska vara världsklass, men vi vill mer än så. Vi vill vara viktiga för samhället och för juniortennisen specifikt, att fostra framtida duktiga stjärnor. Sedan är ju tennis mycket mer än bara elittennis. Tennis är hälsosamt för alla motionärer och det är rolig idrottsform, för den är social och trevlig och något vi kan utöva när man till exempel besöker andra länder. Tennis liksom många andra sporter bygger också broar mellan sociala grupper och mellan olika nationer och det är något som är väldigt positivt.

Bild av Kungl. Tennishallen under senaste upplagan av Stockholm Open. Foto: Bildbyrån

Juniorsatsningen, medlemskonceptet, hallen och de internationella tävlingarna (Stockholm Open och Kungens Kanna & Drottningens Pris) är de främsta byggstenarna klubben står på enligt Ulrika Saxon.
När det gäller hallen stod Kungl. Tennishallen klar mitt under det brinnande världskriget 1943, ritat av arkitekt Sture Frölén.
– När jag stod och tittade på en av matcherna i Kungens Kanna & Drottningens Pris träffade jag en arkitekt som också var här och tittade. Han sa att dagsljuset som Kungl. Tennishallen släpper in, med den här välvda formen av taket, är världsunikt. Han har tittat på just tennisanläggningar runt om i världen och pratade om att denna påminner om en gotisk katedral med en nedsänkt centercourt. Hallen har utvecklats enormt de senaste tio-femton åren med den fina parkanläggningen där vi även byggt ut antalet banor utomhus. Ambitionen är ju att alla som kommer hit, besökare som medlemmar, ska känna att det är något speciellt man är med om här och får vara en del av.

Exploatering har funnits på styrelsens bord en längre tid. Hur ser Ulrika Saxon på framtiden och planerna på tennisområdet runt Kungl. Tennishallen?
– Stockholms Stad utvecklas och rör på sig väldig mycket. Vi har ju förmånen att ligga centralt i Stockholm och det händer väldigt mycket här borta med norra Djurgårdsstan, Värtahamnen, Frihamnen och Hjorthagen. Det kommer att påverka oss, men vi vet inte exakt hur. Det är långa processer där staden behöver planera, prioritera och finansiera stora satsningar. Där vill vi vara med och försöka förstå hur det kommer påverka oss och värna våra intressen och förhoppningsvis också kunna utveckla vår verksamhet.

Är ni i behov av att växa?
– Vi har idag 15 innebanor och sex utebanor, så det är inte så att vi har ett akut behov av att växa. Skulle vi till exempel behöva inskränka vårt område därför att staden vill utveckla på baksidan, då behöver vi eventuellt anlägga fler banor åt ett annat håll. Det finns olika scenarion. Vi är inte i skriande behov av att bygga fler banor, men ett scenario är att vi växer som klubb och då behöver fler banor. Sen är det ju precis som för många andra klubbar, att trycket på banorna ökar vissa veckor på året då det är ganska fullbelagt.

Ulrika Saxon är ny på posten men känns väldigt insatt i nya arbetsplatsen. En sista fråga blir hur det känns att ta över efter en ”institution” som Mats Låftman (som på deltid kommer fortsätta stötta klubben i olika frågor)?
– Det är ju bara en förmån att få ta vid efter Mats som ju varit med och byggt upp detta till den fantastiska nivå som KLTK är på. Jag ser också ju mer jag lär känna medarbetarna att det i allra högsta grad är ett lagarbete, och det känns jättespännande att få jobba tillsammans med de som sitter på så mycket kunskap och stort engagemang och brinner för att vidareutveckla KLTK.

FAKTA: Ulrika Saxon
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm (och i Skärgården)
Civilt: Pojkvän, dotter 27 år, son 22 år.
Tennisbakgrund: Spelat tennis sedan barnsben, motionär i dag. Spelar helst dubbel.
Häftigaste tennisminnet: Ett fantastiskt minne är när jag fick vara bollkalle i matchen mellan Björn Borg och John McEnroe här 1978. Jag tänkte på det när jag såg bollkallarna under Davis Cup.
Näringsliv: VD senaste 20 åren i olika delar av Bonnierkoncernen.
Drivkraft: Jag drivs av ständig förbättring tillsammans med ett team av engagerade människor.

Tidigare delar i serien: