Foto: Bildbyrån

På fredagen inleds Paralympics-rullstolstennisen i Tokyo med svenskhoppet Stefan Olsson på startlinjen. 34-åringen vill kröna sin paralympiska karriär med en singelmedalj.
– Jag vet att jag kan få till det om jag spelar riktigt bra, säger Olsson, som ställs mot 20-rankade brasilianaren Daniel Rodrigues i första omgången.

Det är 18 år sedan Stefan Olsson tog sin första internationella turneringsseger. Sedan dess har Falu TK-spelaren fyllt på prisskåpet med bland annat två Wimbledon-titlar i singel, fyra Grand Slam-titlar i dubbel och ett Paralympicsguld i dubbel. Totalt 91 (!) internationella turneringssegrar under en lång och framgångsrik elitkarriär.

Nu gör han sig redo att inleda nästa titeljakt. Den 34-åriga världstian är en erfaren paralympier: han har deltagit i samtliga fyra sommarspel sedan 2004 och i ett vinterspel (2014) där han tävlade för Sverige i kälkhockey. I år fick han äran att tillsammans med kanotisten Helene Ripa vara Sveriges fanbärare på invigningen.
– Det känns självklart jättekul att vara här och göra ännu ett Paralympics. Det kommer att bli mitt sista också och det är lite speciellt. Jag känner mig lite extra glad och försöker ta in hela tillvaron, säger Stefan Olsson.

Stefan Olsson var fanbärare på tisdagens invigning. Foto: Bildbyrån

Det är fortfarande en merit som saknas i prisskåpet: en singelmedalj i Paralympics. Han har redan två i dubbel tillsammans med Peter Vikström: guldet i London 2012 och silvret i Peking 2008.
– Jag hoppas såklart på medalj. Jag vet att jag kan få till det om jag spelar riktigt bra. Självfallet kommer det bli jättetufft, alla som är här är såpass taggade. Det återstår att se om jag kan komma upp i nivån som krävs, säger Olsson och lyfter fram topp tre på världsrankingen (Shingo Kunieda, Japan, Alfie Hewett, Storbritannien och Joachim Gerard, Belgien) som tuffaste konkurrenterna.
– Kan jag gå in med inställningen att ha kul så tror jag att jag kan prestera bra och ha en chans. Att ha roligt är fortfarande a och o, även på den här nivån.

Laddat upp i värmekammare

Rutin har han gott om, men det finns frågetecken kring matchformen efter den höftskada som tvingade honom till ett långt uppehåll från tennisen. I juni gjorde han sin första turnering på över ett år och har bara hunnit med tre tävlingsstarter i sommar.
– Fysiskt ser det bra ut. Jag är fortfarande väldigt snabb, explosiv och slår bra. Tennismässigt har tävlingarna varit lite upp och ner. Men ser man på det positivt har jag gått från det sämre till det bättre och i min sista match känner jag att jag är med, jag har massa chanser men lyckas inte ta vara på nyckelpoängen, säger han.

Under sommarens olympiska spel blev värmen och den höga luftfuktigheten en utmaning för atleterna. Stefan Olsson känner sig trygg med sina förberedelser.
– Det kändes faktiskt inte så farligt när vi landade här. Innan vi åkte hit var jag på Bosön och tränade i värmekammare i tre dagar och jag klarade det ganska bra, säger han.

Värmekammaren som Stefan Olsson pratar om är ett klimatrum där temperatur, luftfuktighet och höjdmeter kan justeras. Ungefär som att resa till Tokyos klimat, men fortfarande vara kvar på hemmaplan – allt för att underlätta acklimatiseringen på plats.

Jag har också läst att du laddat upp med bastu hemma i Djurås?
– Nja, jag är ju gift med en finne, så då är det bara att basta på! skrattar han. Hon bastar varje dag medan jag bastar ungefär en gång i veckan, men det kanske har blivit lite mer nu på slutet.

“Banorna passar mig – ju snabbare desto bättre”

Förberedelserna är gjorda och på fredag startar turneringen. I första omgången, tidigt på fredagsmorgonen svensk tid, väntar 20-rankade Daniel Rodrigues från Brasilien som har nått flest framgångar på grus. Stefan Olsson ser underlaget i Tokyo som en fördel. När han senast (2019) tävlade på Ariake Tennis Parks snabba hardcourtbanor gick han till final där det blev förlust mot världsettan Shingo Kunieda.
– Banorna passar mig jättebra – ju snabbare desto bättre. Jag spelade riktigt bra här för två år sedan och ser fram emot att spela här igen. Det är något tar jag med mig till den här tävlingen.

SVT sänder från årets Paralympics.