Golf har präglat hela hennes liv. Nu kommer tennisen ta allt större plats i Marie Hedbergs redan späckade kalender. 

Marie Hedberg är en av de ny ledamöterna i en historisk styrelse i Svenska Tennisförbundet. Historisk därför att det är första gången på 114 år som den domineras av kvinnor och att det är en styrelse med en kvinnlig ordförande. Marie har redan rutin av styrelsearbete. Hon är sedan några  år ordförande i hemmaklubben Växjö Golfklubb och är styrelseledamot i RF-SISU Småland.
– Det var väldigt oväntat när jag fick frågan, men jag blev så klart väldigt smickrad. Det känns inspirerande måste jag säga. Vi har presenterat oss för varandra vid vårt styrelsemöte i fredags, men det blir ju ännu mer sedan när vi kan överge de digitala sammanträdena, säger Marie som fått ”klubbutveckling” och ”utbildning” som sina områden i styrelsearbetet.
– Det känns rimligt utifrån min bakgrund. På universitetet har vi jobbat tillsammans med idrottsrörelsen i olika projekt när det gäller att utveckla verksamheter och organisationer och jag kan säkert bidra med det forskningsmässiga och vetenskapliga i det här sammanhanget. Det tennisspecifika får andra bidra med, för jag har min bakgrund i golfen.

Under hela uppväxten handlade det framför allt om fyra sporter. Marie spelade handboll, golf och fotboll fram till 15-årsåldern.
– Och skidåkning faktiskt. Jag var med i skidklubben hemma i Falköping och det höll jag på med upp till årskurs nio. Jag har nog hållit på med det mesta, som till exempel brottning, bordtennis, volleyboll, gymnastik…, säger Marie.

Somrarna som ung har ägnats i sommarhuset i Torekov och lika mycket på golfbanan och på klubben på orten. I Skåne fanns också golfgymnasiet Klippan-Perstorp och där kom Marie Hedberg in när det var dags för gymnasiet.
– Hur bra jag var? Jag är inte den som skryter, men jag var bland de bästa i landet i min ålder och vann en hel del, som till exempel svenska ungdomstouren två gånger.

Efter en sportsligt mycket framgångsrik termin på golfcollege i USA (hon trivdes aldrig där), vände hon hemåt. Hon spelade VM 1998 och var sedan proffs i Sverige ett år och ytterligare tre år på Europatouren med en topp 10-placering som bäst.
Hon skulle dock stanna inom idrotten och en önskan fanns sedan tidigare att läsa på GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan), vilket hon gjorde i Stockholm.
– Där blev det en hel del tennissnack eftersom jag läste tillsammans med både Christer Sjöö (Generalsekreterare på SvTF) och Johan Hedsberg (tidigare Davis Cup-kapten). Annars har det inte varit så mycket tennis i mitt liv, mer än att pappa spelar tennis. Jag har alltid varit intresserad och sett de stora matcherna, men inte spelat. Det har jag börjat med nu på äldre dagar, säger Marie.

2002 gick flyttlasset till Växjö. Tränarlinjen på GIH byttes ny till mer inriktning på ledare och coachning på universitetet i den småländska tennismetropolen. Och här har hon stannat.
– Här började jag samtidigt jobba på Växjö Golfklubb som tränare för juniorer, seniorer och elitspelare. Det startades ett framgångsrikt golfgymnasium här i samarbete med Procivitas. Jag har jobbat på distriktsnivå och även som coach och ledare på pojksidan i golflandslaget.

Vilka är roligast att jobba med – vuxna eller unga?
– Det är roligt på olika sätt. När man själv har varit på elitnivå så är det oerhört motiverande att hjälpa andra som vill satsa och bli bättre. Samtidigt är det häftigt att ta hand om småttingar. Det är olika dimensioner olika åldersgrupper.

Apropå ”småttingar”. I Maries kalender ryms också en del ideellt arbete. Hon är ledare för båda sönernas respektive innebandylag.
– Det är klart att det tar mycket tid mycket tid, men det ger samtidig oerhört mycket tillbaka. Det är ett pusslande, det ska erkännas, säger Marie och fortsätter:
– När man själv fått uppleva hur det är att lyckas, så drivs jag av att fler ska få uppleva den känslan. Det är därför jag engagerar mig som ledare för barnen.  Det handlar om alla idrotter, unga som vuxna. Det som driver mig är att skapa förutsättningar för att folk ska lyckas med sina mål.

Marie Hedberg är lektor i idrottsvetenskap. Hon är idag administrativ chef för det samhällsvetenskapliga fakultetet (där idrottsvetenskap ingår) som är en av fem fakulteter på Linnéuniversitetet i Växjö.
Även i det dagliga arbetet jobbar hon efter devisen att sätta upp tydliga mål.
Det genomsyrar allt hon håller på med.
– Det är något av det viktigaste för mig. När det gäller ledarskapet så har man sin egen bild av hur de ska utföras, men det gäller att anpassa det efter gruppen och individen. Målet är att så många som möjligt i gruppen ska nå de mål som man satt upp. För vissa tar de lång tid, för andra går det lite snabbare. Det är olika ansträngningar för att nå dit, men min erfarenhet är att de allra flesta kan nå dit om de själva vill. 

Vad är din bild av Tennissverige? 
– Vad jag förstått innan jag tog mig an uppdraget så känns det som att det finns en positiv anda i svensk tennis och det är därför en spännande tid att engagera sig i sporten. Det börjar vända och det känns som att tennisen är på uppgång både vad gäller elit och framtiden. Det är ett positivt läge, men som med så många idrotter går det upp och ner. Man behöver ta tag i och utveckla saker hela tiden. 

Vilka utmaningar ser du att svensk tennis står inför?
– Jag måste sätta mig in i verksamheten ännu mer för att ha ett bra svar på det. Ett klart mål måste vara att fler ska kunna ta del av den verksamhet som erbjuds, att fler hittar till tennisen.

Tennis + golf = sant? Ja, om man frågar Marie Hedberg.
– Sporterna liknar varandra en hel del, inte minst när det gäller de olika målgrupperna i föreningarna. Vi har liknande utmaningar där man ska jämka mellan de olika grupperna i föreningarna. I slutändan går det ut på att få så många som möjligt så nöjda som möjligt. 

Marie Hedberg 
Ålder: 43 år
Bor: i Växjö
Familj: Sambo (jobbar för norska golfförbundet) och två söner, 8 och 12 år gamla.

Fotnot: Svenska Tennisförbundets styrelse består av; Åsa Hedin (ordförande), Kenneth Bergbom, Henrik Mitelman, Johanna Larsson (ny), Marie Hedberg (ny), Odd Swarting (ny) och Sophie Lindvall (ny).