Uppdaterad 6 april 2021 kl 14:50
INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONAVIRUSET
Här samlar Svenska Tennisförbundet information, råd och beslut gällande coronaviruset som berör föreningar och utövare. Sidan uppdateras löpande.
Senaste uppdatering (6 april 2021) innehåller följande information:
• Kommande ansökningsperiod för kompensationsstöd senareläggs. Idrottsföreningar kommer att kunna ansöka om stöd från 7 maj till 19 maj. Därtill utökas perioden som som stödet avser: 1 januari till och med 30 april. Läs mer.
Föregående uppdatering (1 april 2021) innehåller följande information:
• Restriktionerna för idrotten förlängs åtminstone till den 3 maj. Det innebär att idrottsrörelsen fortsatt ska avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar – oavsett ålder. Enda undantaget är yrkesmässigt utövande på elitnivå. Läs mer om de allmänna råd som gäller.
• Regeringens rekommendation om att stänga offentlig verksamhet som är ”icke nödvändig” förlängs till och med 18 april. Idrottsaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare undantas rekommendationen. Läs mer.
Ny pandemilag från 10 januari
Riksdagen har beslutat att anta en tillfällig pandemilag som gäller från den 10 januari. I anslutning till lagen har regeringen beslutat om en förordning och Folkhälsomyndigheten om föreskrifter och allmänna råd, som förtydligar hur lagen ska efterföljas.
Fortsatt ska tills vidare också de nationella allmänna råden följas. Därtill gäller också regeringens skärpta rekommendationer t.o.m. 1 april. Information finns längre ned på denna sida.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Enligt pandemilagens förordning tillåts max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottsevenemang med publik.
Idrottsevenemang med upp till 300 personer i publiken tillåts – dock endast för evenemang som har anvisade sittplatser med minst en meters avstånd mellan åskådarna. Länsstyrelsen kan dock besluta om att antalet personer i publiken ska vara lägre inom länet eller del av det och arrangörer ska hålla sig uppdaterad om dessa begränsningar. I dagsläget har samtliga länsstyrelser begränsat sittande publik till max åtta.
Begränsningar för idrottsanläggningar/lokaler
I lagen finns också särskilda begränsningar för bl.a. gym och idrottsanläggningar. Idrottsanläggningar där föreningar bedriver verksamhet för sina medlemmar omfattas som utgångspunkt av lagen.
Den som bedriver verksamhet ska utforma lokalerna inomhus – inklusive in- och utpassage samt områden/utrymmen utomhus – så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett säkert avstånd från varandra.
Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd måste den som bedriver verksamheten beräkna och ange maxantalet besökare, vilket görs utifrån att alla besökare ska kunna disponera 10 kvadratmeter var, samt säkerställa att maxantalet inte överskrids. Maxantalet får aldrig överstiga 500 personer, oavsett lokalens storlek.
Verksamhet i förening
Rekommendationer gällande offentlig ”icke nödvändig” verksamhet – t.o.m. 18 april
Regeringen uppmanar ”icke nödvändiga verksamheter” som drivs av stat, region eller kommun att hålla fortsatt stängda åtminstone till och med den 18 april. Kommunala gym, idrottsanläggningar och badhus omfattas inte av uppmaningen att hålla stängt då de redan omfattas av pandemilagen. Det är dock upp till varje kommun eller region att avgöra vad som är icke-nödvändig verksamhet. Likt tidigare undantas idrottsaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare. Tennisklubbar som själva äger sina anläggningar ansvarar för beslut avseende öppethållande och verksamhet.
Läget ser olika ut i olika delar av landet och SvTF uppmanar samtliga föreningar att hålla sig uppdaterade om vad som gäller i respektive kommun.
Motion är viktigt för folkhälsan och träning är en prioriterad verksamhet även under pandemin. Idrottsutövande kan dock endast ske under förutsättning att det bedrivs ur smittskyddssynpunkt säkert sätt för samtliga inblandade.
Nationella allmänna råd
Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd gäller sedan 14 december i hela landet.
Var och en har ett ansvar för att skydda sig själv och andra mot smittspridning, och verksamheter ska vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning.
De allmänna råden tillåter smittsäker träning för alla. Däremot ska hela idrottsrörelsen avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar – oavsett ålder. Enda undantaget är yrkesmässigt utövande på elitnivå. Andra tävlingar, seriespel och läger ska ej arrangeras. Dessa begränsningar ändras tidigast 3 maj.
Vad innebär nationella allmänna råden för tennisen?
Varje tennisklubb äger rätten att fatta sina egna beslut avseende träningsverksamheten. Klubbarnas beslut ska fattas mot bakgrunden av föreningens ansvar att vidta lämpliga åtgärder för att minska smittspridningen samt att underlätta för den enskilde utövaren att kunna följa Folkhälsomyndighetens råd samt Svenska Tennisförbundets anvisningar för tävlingsverksamhet med anledning av covid-19-pandemin.
Svenska Tennisförbundet uppmanar utövare och klubbar att ta sitt ansvar och göra kloka val för att minska risken för smittspridning.
Beslut om tävlingar och seriespel
Smittspridningen ligger fortsatt på en hög nivå och inga lättnader har införts i de nationella allmänna råd som sedan den 14 december gäller i hela landet. Tävlingsstopp råder för all idrott i landet undantaget för yrkesmässigt utövande seniorspelare.
Aktuell information och beslut om internationella och nationella tävlingar:
- De fyra internationella dam- och herrturneringarna i maj är inställda. Svenska Tennisförbundet undersöker fortsatt möjligheterna att arrangera resterande internationella tävlingar i Sverige.
- Beslut om genomförande av internationella U18-tävlingarna i Jönköping och Värnamo i maj har ännu inte fattats.
- Årets JSM 14/16 och JSM 18/USM 21 inomhus senareläggs till 30 oktober-7 november.
- Slutspelet i 15-årsserierna senareläggs och genomförs så snart situationen och restriktionerna tillåter detta.
- Veteran-SM inomhus 2021 senareläggs preliminärt till hösten, 30 oktober-5 november. Arrangör är Järfälla TS
Konsekvenser för idrotten
Samhällets åtgärder fokuseras nu på att bekämpa spridningen av coronaviruset men samtidigt finns en stor respekt för att restriktionerna även kan komma att innebära ekonomiska konsekvenser för föreningarna. Idrotten står här samlad genom de olika idrottsförbunden och Riksidrottsförbundet som löpande för samtal med regeringen.
Kompensationsstöd
Idrottsföreningar har möjlighet att ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser med anledning av covid-19-pandemin. Riksidrottsstyrelsen har tidigare beslutat om tilldelning för ansökningarna avseende 2020 i tre omgångar.
Nästa ansökningsomgång avser ekonomiska förluster 1 januari -30 april 2021 och ansökan är öppen 7 maj till 19 maj. Observera att datumen har ändrats.
Regeringen gav den 1 april 2021 besked om ytterligare stöd (totalt 1,35 miljarder kronor) till idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. RF har uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen varav delar av stödet fördelas som kompensationsstöd.
Läs mer om kompensationsstöd på Riksidrottsförbundets (RF) hemsida.
Permitteringar
Arbetsgivaralliansen och Unionen har enats om ett nytt kollektivavtal vilket möjliggör permitteringar inom idrotten.
Förbundsstyrelsen fattade därefter beslut om att permittera all SvTF personal på 20% t.o.m. 3 juli 2020.
Minska smittorisken – råd till utövare
- Om du är sjuk eller förkyld gäller vanligt förhållningssätt – åk inte till tävlingen eller träningen. Stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande.
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten och använd handsprit om tillgängligt.
- Tacka inte för matchen genom att ta i hand. Det räcker att säga ”tack för matchen”.
- Använd bara din egen handduk och din egen vattenflaska.
- Kom ombytt till anläggningen 15 minuter före start och lämna anläggningen snarast möjligt efter spel.
- Undvik dusch och ombyte på anläggningen.
- Håll behörigt avstånd till varandra i tennishallen.
- Vid sidbyte – gå på var sin sida av nätet.
- Använd separata spelarbänkar.
- Vid deltagande i juniortävlingar, tävla i ditt närområde.
Minska smittorisken – råd till föreningar och arrangörer
- God handhygien är en viktig förebyggande åtgärd. Säkerställ möjlighet för era besökare att kunna tvätta händerna. Se till att handtvål, och gärna handsprit, finns tillgängligt.
- Se till att ha tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien. Ladda gärna ner affischen Undvik att bli smittad och att smitta andra (pdf) som kan sättas upp på lämpliga ställen i tennishallen.
- Städa oftare toaletter och ytor som många tar i. Se också till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning.
- Begränsa om möjligt antalet deltagare i aktiviteterna och minska moment med närkontakt.
- Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk.
- Håll behörigt avstånd till varandra i tennishallen och undvik trängsel t.ex. vid försäljning och servering.
- Undvik ”klubbresor” och resor till träningstillfällen som involverar spelare som inte brukar träna med varandra
- Förbudet mot sammankomster och tillställningar med fler än 8 personer ska följas. Polisen är tillsynsmyndighet.
- Vi uppmanar föreningar att löpande följa råd och hänvisningar från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet.
Vanliga frågor och svar
Ytterligare information
Frågor gällande coronavirus, smittspridning, riskbedömning, resor m.m. hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten, ring 113 13
Folkhälsomyndigheten har en samlingssida på myndighetens webbplats med aktuell information om coronaviruset och sjukdomen covid-19. Där finns de senaste uppdateringarna om smittspridning, riskbedömning, resor med mera.
Riksidrottsförbundet har en samlingssida på sin webbplats med aktuell information om coronaviruset och hur det påverkar idrottsrörelsen.
Information och råd riktad till våra föreningar och utövare finns samlat här på Tennis.se. Sidan uppdateras löpande.