Två tävlingsarrangörer om passionen att arrangera tävlingar och vilka effekter det har på klubben – och på svensk tennis. 

De internationella juniortävlingarna i Sverige avlöser varandra. Året inleddes med ITF-tävlingarna PACE SALK Open i Bromma (J100) och Ström & Gulliksson i Malmö (J60) och när det gäller Tennis Europe arrangerade Vänersborgs TK årets första tävling i januari följt av Ullevi TK förra veckan. Den här veckan är det Svedala TK som är värdar för en stor tävling med spelare från hela Europa.
I den här artikeln möter vi Lars Jönsson i Ullevi TK och Magnus Grahn i Svedala TK som vurmar för tävlingar på hemmaplan. 

Vi börjar i Göteborg. Det är måndag och dagen efter det svenska F16-landslagets EM-guld där Ullevi TK:s Iva Marinkovic var en av spelarna. Det är något man gläds över i klubben, även om Lars Jönsson ser fler viktiga komponenter än bara framgång på banan.

Bild från 2023. Lars Jönsson tillsammans med referee Mathias Ångström Duarte och spelaren Anabelle Teikari (Helsingborgs TK).

– Vi är så klart stolta när det går bra för våra spelare, men det viktigaste för oss som klubb är att våra spelare beter sig bra både på och utanför banan, säger ”Lasse” som kan blicka tillbaka på en lyckad tävling i hemmahallen.
– Det har varit en superbra vecka med många engagerade i tävlingen. Dels har vi spelarna på banan och alla runt omkring med matchledare och föräldrar och coacher så det blir mycket folk runt en tävling. Det jag spontant känner är att det hade underlättat att få använda PlayReplay precis som vi gjorde under elitserien. Nu får vi inte det i de internationella tävlingarna. Säkerheten för spelarna under 14 år med föräldrar hade varit en helt annan då det inte går att fuska med det systemet. Vi hoppas få använda det när vi har nästa ITF-tävling i höst.

Lars Jönsson gör en annan reflektion efter förra veckan. Han lyfter upp de italienska gästerna som goda förebilder.
– Vi hade bland annat en kille som kvalade in och vann pojkklassen. Ledarna som var med spelarna uppförde sig väldigt bra, de var lugna och skickade rätt signaler. En kvinnlig ledare gick till och med in och rättade sin egna spelare som dömde ut en boll.

Grace Bernstein efter vinsten i flickklassen.

Där tycker jag vi har mycket att lära i svensk tennis. Nu har de positiva vindar i italiensk tennis med Jannik Sinner som sin stora förebild. Det underlättar nog när man har en sådan spelare som föregår med bra exempel, att ”vi spelar tennis och är schyssta”, säger Lars Jönsson.

Om kvaliteten på spelet under tävlingen säger han:
– Den var hög! Grace (Bernstein) var fullständigt överlägsen och håller hög internationell nivå. På killsidan var det tajtare, men det var hög nivå även där. Det blev en välspelad final med Melker Andersson och italienaren.

I Svedala arrangerar klubben sin första Tennis Europe-tävling, utöver Winter Cups. För bara två veckor sedan var Svedala TK en av värdarna för Winter Cups där Sveriges 14-årslag tävlade.
– Det var fantastiskt kul att få hit åtta landslag från hela Europa till lilla Svedala. Jag har har varit här i snart 20 år och för bara några år sedan var vi en liten klubb med runt 400 medlemmar. Nu har vi byggt ut hallen och växt till över 1 500 medlemmar på en ort med mellan 10 000 och 15 000 invånare. Det visar att alla kan lyckas i svensk tennis. Det gäller att man har rätt driv och engagemang och att man har medarbetare och medlemmar som också har det. Det är kul att kunna sätta Svedala på kartan som arrangör och att visa hur stor tennisen kan vara på mindre orter, säger verksamhetschef Magnus Grahn och tillägger:
– Någon av tjejerna i 16-årslaget som vann EM-guld nu var med och vann här i Svedala förra året då de blev trea till slut. Nu hade vi 14-åringarna här och de gjorde det också bra. Jag känner att svensk juniortopp börjar bli bredare, det är inte bara något enstaka lag som levererar och det är ett gott tecken.

Med Winter Cups har Svedala TK skaffat sig erfarenhet av europeiska tävlingar. Den här veckan ställs man inför nya utmaningar. När vi når Magnus Grahn på måndagen är det lite med andan i halsen.
– Plötsligt tog luncherna slut och man måste bara lösa problemet. Maten ska räcka till alla och helst vara varm också vilket kan vara en utmaning när man inte har eget kök, säger han med ett skratt.
– Men det är kul med nya utmaningar. Första gången man håller i något så finns det en osäkerhet för man vet inte riktigt vad som kan hända. Man tycker att man läst sönder manualen vi fått från förbundet, men när man är mitt i det får man en annan uppfattning hur det fungerar. Jag har sagt till all personal som hjälper till att komma med feedback, bra som dålig, så att vi kan höja ribban inför nästa tävling om vi får tävlingar igen. Många i klubben är engagerade och det är nyttigt för alla att se hur man bedriver en internationell tävling, men även för möjligheten att se tennis på hög nivå live på hemmaplan.

Mika Testart är en av de egna spelarna som får chansen.

Svedala TK är en klubb både med bredd och spets. Här finns juniorer som håller hög nationell klass.
– Vi försöker ta på oss rollen att erbjuda den träning som krävs för att matcha deras krav. Det är kul att vi kunde ge två av våra tjejer, Mika Testart och Filippa Eckersten, wild card till huvudlottningen och att de också vann sina första matcher. De är duktiga och har ett härligt eget driv och vill verkligen bli bra. Då gäller det att försöka ge dem det de behöver.

I Svedala är Victoria Lacki (Helsingborgs TK) och William Repakis (Upsala TK) förstaseedade. Magnus Grahn ser ett starkt startfält framför sig när han blickar ut över de fem banorna.
– Om man tittar på motsvarande ålder och tävlingarna i början av året så var det mest spelare från de nordiska länderna. Nu är fler spelare i Europa med och vi har fått till ett internationellt startfält vilket är kul. Kanske har det att göra med att vissa åker vidare till Kungens Kanna & Drottningens Pris nästa vecka. Svedala ligger strategiskt bra till med 45 minuter med tåget från Kastrup i Köpenhamn. Med tanke på det renommé och vitsord vi fått om vår organisation och anläggning från bland annat kaptenerna under Winter Cups, så hoppas vi kunna få ett ännu starkare startfält nästa gång om vi får chansen att arrangera igen. 

Även om det pågår ett visst stresspåslag berättar Magnus Grahn tålmodigt vidare. Han säger att Svedala TK arrangerar två regionala grustävlingar (Svedala Outdoor) i juni och i september och att man är värd för vintertourtävlingen Svedala Indoor i oktober.
– Vi vill ha ett brett utbud av alla kategorier av tävlingar. Därför är det kul att nu få hit de bästa i Sverige kryddat med utländska spelare. Det ger våra juniorer en chans att vara med, men även möjligheten att titta på tennis på hög nivå. Det är viktigt att få en koppling till vad man redan gör bra och vad som man kan förbättra. Att se tennis live är viktigt för utvecklingen.

Det är andra gången Ullevi TK arrangerar Tennis Europe-tävlingen i februari. I oktober höll man för första gången i en ITF-tävling. Lars Jönsson är inne på samma spår som Magnus Grahn, att det är viktigt att de egna spelarna får en chans att spela på hög nivå.
– Dels handlar det om att ge våra egna spelare chansen att spela i en så pass stor tävling. De här spelarna tränar mycket för att spela matcher och tävla, men problemet är att för många tränar alldeles för mycket i förhållande till tävlandet. Jag tror vi måste ändra fokus till att träna och tävla lika mycket. Det roligaste med tävlingar på hemmaplan är att se våra egna spelare tävla, men också att se hur bra de bästa internationella spelarna är. Italienarna som är här tränar både före och efter matcherna, där är väldigt proffsiga och sticker ut.

Magnus Grahn i Svedala TK får slutordet.
– Jag brinner för att arrangera bra tävlingar och det är viktigt att det finns bra organiserade tävlingar, för annars kanske tävlingsgnistan försvinner lite hos spelarna. Det är inte bara den enskilda matchen som är viktig, utan det handlar också om att skapa minnen för livet för spelarna. Då måste man få till alla smågrejer som kan göra skillnad. Att få mycket beröm som vi fått nu under Winter Cups gör det ännu mer inspirerande att fortsätta och skapa en bra upplevelse runt tävlingen. Någon kapten berättade om dåligt organiserade arrangemang utomlands och tyckte att vi höll så hög klass att vi till och med borde kunna arrangera slutspel här. Då blir man ju glad, men det är också lite skrämmande för vi har ju just börjat arrangera större tävlingar. 

Matcherna i Svedala går att ses live via matchi.tv på länken nedan eller live score i appen SvTF Turnering.

Internationella tävlingar i Sverige
ITF Juniors
PACE SALK Open ITF J100
Malmö ITF J60
Kramfors ITF J30
Sundsvall ITF J30
Jönköping ITF J60
Värnamo ITF J100
Båstad ITF J60

Tennis Europe
Vänersborg cat 3
Ullevi cat 3
Svedala cat 3
Kungens Kanna & Drottningens Pris Super category