SPORTSLIG VERKSAMHET

SPELARUTVECKLING

Syftet med de aktiviteter som regionen arrangerar inom området Spelarutveckling är att inspirera spelare till att spela fler matcher och till vidare satsning på tävlingstennis.

AKTIVITETSKALENDER 2024

Bland de aktiviteter som redovisas återfinns tre tävlingar – Sofias Cup, Pirres Pokal och Elite Hotels Next Gen finalspel. Dessa skiljer sig från övriga tävlingar genom att spelarna ingår i en grupp som representerar Regionen och att vi i de perioder som tävlingarna pågår har möjlighet att arbeta med utveckling av spelarna.

ROG – SPELUTVECKLING RÖD ORAGE GRÖN

Svenska Tennisförbundets tränarplattform Spelutveckling röd orange grön är ett verktyg som ger dagligt stöd för klubbens tränare när de tränar målgruppen nybörjare och fortsättningsspelare. Detta säkerställer att det alltid erbjuds ett spelbaserat tennislärande som är speciellt utvecklat och anpassat för barn men också fungerar som ett bra insteg för alla åldrar. För kännedom så bygger allt innehåll i plattformen på samma intentioner som lärs ut på nya tränarutbildningen.

I stora drag fokuseras spelbaserat lärande på en harmonisk kombination mellan taktik, teknik och mycket rörelse på tennisbanan.

Första fyra stegen sker på röd bana med smarta bollval. Därefter följer nya steg på orange och grön bana. All metodik är noga beprövat i plattformen samtidigt som den är ett levande verktyg och hela tiden utvecklas i nära samråd med klubbar, regioner och tennisförbundet. En sak är säker: i klubbar som följer Spelutveckling röd orange grön lyckas alla utövare spela tennis från dag ett!

Läs mer här om projektet mellan Sv.Tennisförbundet Mitt och Sv.TF

NEXT GEN SAMLINGAR

Svenska Tennisförbundet Mitt genomför årligen samlingar för spelare från 9 år till och med 14 år (se Regionens aktivitetsplan). Dessa aktiviteter är Regionens kärnverksamhet.

Huvudsyftet med Regionens läger/samlingar är att utbilda och inspirera spelare för vidare satsning. Fokus ligger på spelförståelse, taktik och att ge spelarna olika tips i samband med poängspel i både singel och dubbel samt att lära känna varandra på och utanför banan.

* På aktiviteter för åldrar 9-12 år sker inbjudningar till spelare baserat på intresse, tränings & tävlingsflit isamråd med regionens klubbar.

* På aktiviteter från 13 år sker uttagningar baserat på en samlad bild av ambition, tävlingsflit samt resultat. Deltagande på Regionsmästerskapen och Next Gen cup väger också in. Eventuella synpunkter på uttagningar sker genom spelarens klubbtränare.

SOFIAS CUP

Sofias Cup är en regional tävling för flickor 13-14 år (motsvarigheten till Pirres Pokal som är pojkarnas regionala lagtävling). Varje lag består av sex spelare som representerar regionen i ett gruppspel som spelas i september varje år.

Spelas i Norrköping 20 -22 September. Uttagning mailas till berörda spelare, mailas ut under v.34

PIRRES POKAL

Pirres Pokal är en regional tävling för pojkar 13-14 år (motsvarigheten till Sofias Cup som är flickornas regionala lagtävling). Varje lag består av sex spelare som representerar regionen i ett gruppspel som spelas i September varje år.

Spelas i Norrköping 20 -22 September. Uttagning mailas till berörda spelare, mailas ut under v.34

VÄNSKAPSMATCHER

Vänskapsmatcher mot andra regioner 1-2 gånger per år för 13-åringar. I respektive lag ingår 6-8 flickor och 6-8pojkar, som alla får spela 2 singlar och 2 dubblar. En nyttig erfarenhet för spelarna och ett tillfälle för Regionen att bidra till spelarnas utveckling. Spelare blir uttagna och inbjudna av regionen.

Planerad vänskapsmatch: 6 april mot Tennis Öst i Eskilstuna.

ELITE HOTELS NEXT GEN CUP – FINALSPEL

Sverigefinalen i Elite Hotels Next Gen Cup spelas årligen i Båstad. Från Regionen kvalificerar sig 12 deltagare via regionskval. Tävlingsklasserna är 11, 13 och 15 år. 2024 spelas regionskvalet i Uppsala 6-9 juni.

FYSTESTER

I samarbete med med AIMX och regionens klubbar erbjuds regionens spelare i åldern 14-16 år möjlighet att testa sin fysiska förmånga 3 gånger per år. Syftet är att varje individ ska vidareutbildas i vad som krävs fysiskt för att fortsätta utvecklas med sin tennis. AIMX kan vidare skräddarsy träningsupplägg för varje individ.

KONTAKT

För ytterligare information gällande området Spelarutveckling kontakta Åsa Svensson sport@tennismitt.se