SPELARUTVECKLING

SPELARUTVECKLING

Syftet med de aktiviteter som regionen arrangerar inom området Spelarutveckling är att inspirera spelare till att spela fler matcher och till vidare satsning på tävlingstennis.

Bland de aktiviteter som redovisas återfinns tre tävlingar – Sofias Cup, Pirres Pokal och Elite Hotels Next Gen finalspel. Dessa skiljer sig från övriga tävlingar genom att spelarna ingår i en grupp som representerar Regionen och att vi i de perioder som tävlingarna pågår har möjlighet att arbeta med utveckling av spelarna.

NEXT GEN-LÄGER OCH SAMLINGAR

Svenska Tennisförbundet Syd genomför årligen läger och samlingar för spelare från 10 till och med 15 år (se Regionens aktivitetsplan). Dessa aktiviteter är Regionens kärnverksamhet.

För 10-åringar arrangeras Lokala Next Gen-samlingar och för 11- till 15-åringar Regionala Next Gen-läger.  Under 2022 genomfördes 16 läger/samlingar.

Huvudsyftet med Regionens läger/samlingar är att utbilda och inspirera spelare för vidare satsning. Fokus ligger på spelförståelse, taktik och att ge spelarna olika tips i samband med poängspel i både singel och dubbel samt att lära känna varandra på och utanför banan.

Uttagningskriterierna är förmåga, ansträngning och attityd för spelare 12 – 15 år, medan klubbarnas egna rekommendationer utifrån vissa kriterier gäller för spelare 10 – 11 år.

SOFIAS CUP

Sofias Cup är en regional tävling för flickor 14 år (motsvarigheten till Pirres Pokal som är pojkarnas regionala lagtävling). Varje lag består av sex spelare som representerar regionen i ett gruppspel och sedan förhoppningsvis i det efterföljande finalspelet.

Svenska Tennisförbundet Syds placeringar

2022: Final
2021: Vinst
2020: Vinst
2019: Vinst
2018: Vinst

PIRRES POKAL

Pirres Pokal är en regional tävling för pojkar 14 år (motsvarigheten till Sofias Cup som är flickornas regionala lagtävling). Varje lag består av sex spelare som representerar regionen i ett gruppspel och sedan förhoppningsvis i det efterföljande finalspelet.

Svenska Tennisförbundet Syds placeringar

2022: Vinst
2021: Vinst
2020: Vinst
2019: Final
2018: Förlorade i gruppspelet

ELITE HOTELS NEXT GEN CUP – FINALSPEL

Sverigefinalen i Elite Hotels Next Gen Cup spelas årligen i Båstad. Från Regionen kvalificerar sig 18 deltagare via zonspel och därefter regionslutspel. Tävlingsklasserna är 11, 13 och 15 år.

VÄNSKAPSMATCHER

Under de senaste åren har Regionen spelat vänskapsmatcher med Svenska Tennisförbundet Stockholm för 13-åringar och med Svenska Tennisförbundet Göteborg för 12-åringar, med fokus på spelövningar, matchspel och taktik.

I respektive lag ingår 4 flickor och 4 pojkar, som alla får spela 4 singlar och 1 dubbel.

En nyttig erfarenhet för spelarna och ett tillfälle för Regionen att bidra till spelarnas utveckling.

17-ÅRSSTIPENDIUM FÖR INTERNATIONELL SATSNING

Regionen delar varje år ut stipendium på 25 000 kronor per stipendiat till två unga tennisspelare, som fyller 17 år under det år som stipendiet delas ut. Stödet ges som ett individuellt tävlings- och träningsstipendium och syftar till inspirera tävlandet och uppmärksamma goda resultat och därigenom bidra till spelarnas utveckling.

KONTAKT

För ytterligare information gällande området Spelarutveckling kontakta Lars-Anders Wahlgren, lars-anders@tennissyd.se, eller Johan Sjögren, johan@tennissyd.se.