TÄVLING

TÄVLING

Regionen ska, tillsammans med Svenska Tennisförbundet, arbeta med att se över utbudet av tävlingar och utveckla befintliga tävlingar samt säkerställa att arrangörerna följer de fastställda reglerna för sanktionerade tävlingar.

Vi ska dessutom arbeta för att öka antalet tävlingar, antalet lag och framförallt fler tjejlag i seriespelet.

SERIESPEL

Allt seriespel administreras av Svenska Tennisförbundet. För att komma till seriespelsavsnittet på Svenska Tennisförbundets hemsida klicka här.

TÄVLINGAR

Alla tävlingar, utöver de som beskrivs nedan, administreras av Svenska Tennisförbundet. För att komma till tävlingssidorna klicka här.

REGIONENS TÄVLINGAR

Regionsmästerskap

Regionsmästerskap arrangeras årligen utomhus på Båstad Sportcenter i följande åldersklasser; 12, 14, 16, 18, Senior och Veteran.


Elite Hotels Next Gen Cup – Zonspel och Regionslutspel

Tävlingen är en av Sveriges mest traditionsbundna och prestigefyllda juniortävlingar och har spelats sedan 1970. Tävlingen spelas i tre delar. Först ett inledande zonspel på åtta platser i regionen. Därefter en regionfinal i Jönköping och slutligen en Sverigefinal i Båstad. Som spelare anmäler du dig till den zon som din klubb tillhör.

15-årsklassen spelas med frilottning, spelform Play4More. Matcherna spelas i bäst av fem korta set (till 4 game) med tiebreak vid 3-3. No Ad där mottagaren väljer serveruta tillämpas.

13-åringarna har tre alternativa klasser – A, B och C – där A-klassen är kvalificerande till regionfinalen. B-klassen spelas som en “vanlig tävling” medan C-klassen, som också spelas som en “vanlig tävling”, spelas med grön boll. Alla matcher spelas Play4More.

11-åringarna har två alternativa klasser – A och B. Klasserna spelas med poolspel, matcherna spelas Play4More i bäst av tre korta set till 4. A klassen spelas med gul boll och B klassen spelas med grön boll (maxiboll). A-klassen är kvalificerande till regionfinal.

9-årsklassen spelas i poolspel med matchtiebreak till 10. Tävlingen spelas under ca tre timmar. Anmälan görs via e-post till respektive zonarrangör. För mer information tala med tränaren i klubben.

De deltagare som kvalificerar sig till regionfinalen informeras av respektive zons tävlingsledare om vad som gäller. I 15-årsklassen går en deltagare vidare från respektive zon medan åtta deltagare är direktkvalificerade. Från 13 A och 11 A går två deltagare vidare från varje zon.

Tre deltagare i respektive klass går därefter vidare från regionfinalen till Sverigefinalen i Båstad.

Affisch EH Next Gen Cup Zon 2024 i SvTF Syd

SO Touren

SO Tourens tävlingar syftar till att på ett enkelt och anpassat sätt introducera tävlandet för våra yngsta spelare. Spelarna anmäler sig direkt till respektive tävling. Några dagar innan tävlingsstart presenterar arrangören vilka spelare som kommit med. På speldagen lottas tävlingen och spelarna placeras i pooler. Matcherna spelas på anpassade banor med mjukare bollar och varje spelare är garanterad minst fyra matcher.

Efter tävlingens slut blir det gemensam prisutdelning där alla blir vinnare och får medalj.

Touren är indelad i tre nivåer där spelaren själv utifrån sin ålder och spelnivå väljer vilken nivå som han/hon skall delta i.

Röd
Alla deltagare får spela minst fyra matcher med ”Pingisräkning”. Matcherna startar vid 5–5 och spelas först till 15. Minitouren spelas på en 11 x 6 meters bana med en skumboll som är 75 % mjukare än en vanlig boll. Ålder 6 – 8 år.

Orange och Grön
Alla deltagare får spela minst fyra matcher med ”Pingisräkning“. Matcherna spelas som ett supertiebreak och spelas först till 10.

Miditouren spelas på en 18 x 8 meters bana med en miditennisboll som är 50 % mjukare än en vanlig tennisboll. Ålder 8 – 9 år.

Maxitouren spelas på en fullstor bana med en maxitennisboll som är 25 % mjukare än en vanlig tennisboll. Ålder 9 – 12 år.

Tennispokalen

Tennispokalen är en tävling för spelare som spelat SO Tour och är ett mellansteg till spel i sanktionerade tävlingar. Matchlängden är 30 minuter och alla deltagare garanteras minst tre matcher. Först spelas ett poolspel och därefter cupspel. Total tävlingstid är 3 – 4 timmar inkl. fika. Samtliga spelare får en pokal. Under dagen lär sig deltagarna vad det innebär att vara bollkalle och vad en domare gör. I samband med tävlingen genomförs också ett informationsmöte för föräldrar. Anmälan sker via Tävling Online.

Tävlingspennan i SVTF Syd ( så börjar ditt tävlande i instegs tävlingarna )

Juniorcupen

Juniorcupen är en lagtävling för alla klubbar i regionen. Den spelas inomhus i slutet av april och utomhus i slutet av augusti. Respektive lag består av sex spelare i åldrarna F10, P10, F12, P12, F14 och P14.

Lagmatcherna består av 6 singelmatcher i bäst av tre korta set från 2 – 2 där ett eventuellt tredje set avgörs som matchtiebreak till 10. 10-årsklasserna spela med maxiboll (grön). Det är endast tillåtet att spela med spelare som är licensierade för klubben. Spelformen är poolspel med 3 – 4 lag i varje pool och därefter cupspel. Cupspelet anpassas efter antalet deltagande lag

Sanktions möten

För ytterligare information gällande området tävling kontakta Magnus Hansson, magnus@tennissyd.se, eller Johan Sjögren, johan@tennissyd.se.