Tennisen tar plats på den pågående Bokmässan i Göteborg. På torsdagen delades nämligen Läsliganpriset ut och vinnaren är Viktor Agnarsson, till vardags barn- och ungdomstränare i Skellefteå Tennisklubb.
– Juryn hade flera goda kandidater att ta ställning till. Att valet i slutändan föll på Viktor beror dels på hans engagemang för att skapa något utöver själva idrotten i de idrottsmiljöer för barn och ungdomar som han verkar i, dels på att Viktor är skicklig på att utmana normer om vad och vem en läsande ung idrottare är, säger Mikke Ejrevi, bibliotekschef i Skellefteå kommun och ordförande i Läsliganprisets jury.

Det här väcker förstås nyfikenhet och Tennis.se ringde upp Viktor Agnarsson, som varit engagerad i Skellefteå Tennisklubb senaste sju åren, för att höra mer om det spännande projektet.

Viktor Agnarsson brinner för barns lärande och är också engagerad i Tennis på Gatan i Skellefteå. Foto: Paulina Holmgren

– Rent praktiskt så erbjuder biblioteket idrottsföreningar möjligheten att låna en trunk med böcker och sedan är det upp till oss hur vi använder böckerna. Under de här 1,5 åren vi hållit på så kan jag konstatera att den fantasi, koncentration och kreativitet man får genom bokläsandet går att överföra på tennisen, säger Viktor Agnarsson och fortsätter:
– Det blir så många positiva effekter av att barnen läser mer i anslutning till idrotten. Läsningen fungerar som avslappning och den föder kreativitet och fantasi som är nyttigt även i idrottsutövandet. Med hjälp av ett utökat ordförråd, som läsning ger, kan barnen samtidigt bli bättre på att kommunicera med varandra och att uttrycka sig på justare sätt i samvaron kring idrotten, säger Viktor.

I början av 2018 initierade Viktor läsutmaningen för barn och unga i åldrarna 9 till 14 år i tennisskolan i Skellefteå Tennisklubb. Det handlade inte om att tvinga eleverna, utan snarare om uppmuntran till att läsa.
– Jag var tydlig med vilka egenskaper bokläsning kan ha kopplat till tennis. Under vecka 11 körde vi en utmaning om hur många sidor barnen kunde få ihop tillsammans. Allt man läste räknades, i skolan och hemma. Veckan därpå hade jag ett anslag där de fick skriva in hur många sidor de läst. 20 elever var med och fick tillsammans ihop drygt 1 100 sidor.

Under det stundande höstlovet är det dags igen. Kanske kan rekordet slås.
– Idrotten är större än bara själva träningen. Det handlar om att skapa trygga miljöer och det finns också uppfostran i det här. Kan vi stötta skolan och få barn att lära sig mer än bara tennis så har vi lyckats. Det är så lätt att säga att allt är skolans ansvar, men inte minst i besparingstider så är det svårt att lägga allt ansvar där.

Viktor Agnarsson var tennistränare i två norska klubbar under åren 2006-2011. Därefter var han tillbaka i moderklubben igen. Idag går 95 barn och ungdomar i Tennisskolan i Skellefteå TK.
– Vi har bara två banor, så det börjar bli fullt. Vi ser ett ökat intresse för tennisen, även i vuxentennisen. Tennisen ska vara ett fullgott alternativ till andra sporter och jag brinner särskilt för de minsta, hur vi jobbar med barnen, säger Viktor som bland annat även infört högläsning i Tennisskolan.

I dag tog han alltså emot Läsliganpriset av Skellefteå Kommun på Bokmässan i Göteborg. Prissumman är på 20 000 kronor.

– Jag har redan några idéer för vad jag skulle kunna hitta på med pengarna. Det kanske kan ge utrymme för fler läsfrämjande insatser eller så författar jag en bok som rör det här området, säger Viktor.