En dryg vecka har gått efter Davis Cup-matchen i Helsingborg. Efter 3-2-segern mot Japan är Sverige klart för gruppspelet i Davis Cup i höst. 

1 375 biljetter såldes till fredagens matcher och 1 780 biljetter till lördagen.
– Vi har haft två år av covid så det var lite svårt hur mycket publik vi skulle förvänta oss till matcherna. Det är klart att man hade önskat tusen personer till per dag för att det ska vara riktigt bra, men det är nog vad vi kan uppbringa just nu i dessa tider. De som kom och hejade lyckades ändå sätta rätt stämning och inramning kring matcherna, säger tävlingsansvarige Bengt Helmersson.

Det ekonomiska utfallet är för tidigt att uttala sig om. 
– Man ska komma ihåg att lottningen gjordes i mitten av december, vilket gör startsträckan och planeringstiden väldigt kort inpå match. Det är nackdelen med den här typen av evenemang. 

Elias Ymer blev stor matchvinnare med sina tre vinster. Foto: Johan Lilja

Matchen mot Japan blev en gastkramande historia för de som bänkade sig i Helsingborg Arena. Vid ställningen 2-2 lyckades Elias Ymer ta sin tredje vinst på lika många matcher.
– Elias är ju smått historisk i och med denna match. Det är inte så många som vunnit tre delmatcher i en DC-match, säger landslagsansvarige Niklas Fjeldstad och fortsätter:
– Davis Cup är en speciell lagtävling. Det var festligt att vara med i världsfinalen förra året, men för mig är det dessa hemma-borta-matcher som är Davis Cup, säger Fjeldstad och utvecklar i inslaget.

Totalt 3 155 biljetter såldes till de två dagarna i Helsingborg. Foto: Johan Lilja

När står Sverige värd för en liknande tävling nästa gång? Frågan går till Bengt Helmersson.
– Om vi tar Billie Jean King Cup och Davis Cup Qualifiers så är det väl det senare som är mest aktuellt. Då blir det i så fall om ett år igen, givet att vi får hemmabana i lottningen. Skulle Sverige gå till final i Davis Cup Finals är vi direktkvalificerade, men det är kanske för mycket begärt, säger Bengt Helmersson med ett leende.

Är Helsingborg en trolig spelplats även nästa gång?
– Ja det är absolut en tänkbar spelplats, för det funkade väldigt bra i Helsingborg. Arenan och Helsingborgs stad gjorde ett fantastiskt jobb och de var lätta att samarbeta med. Arenan i sig är väldigt lättarbetad. Det finns andra alternativ också och vi vet som sagt inte förrän en lottning huruvida det blir hemma- eller bortaplan.

Först gäller dock gruppspel för Sverige och övriga elva kvalvinnare någonstans i Europa i september, där det väntar tre matcher, innan en eventuell kvartsfinal i månadsskiftet november/december. I gruppspelet återfinns också Kroatien (finalist 2021), Serbien, Storbritannien (wildcard) och ytterligare en wildcardnation. 

Ryssland och Belarus har kastats ut från tennisens lagtävlingar med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Ryssland, som är regerande mästare i både Billie Jean King Cup och Davis Cup, kommer att ersättas i båda tennisturneringarna. I Billie Jean King Cup får Australien direktplatsen till höstens gruppspel. I Davis Cup får Serbien Rysslands plats. Eftersom Serbien redan hade ett wildcard till gruppspelet kommer det gå till något av de tolv länderna som förlorade i Davis Cup-kvalet förra veckan.

Fler kommentarer från Bengt Helmersson och Niklas Fjeldstad i inslagen nedan: