Två omgångar kvar – då är det fördel Enskede LTK och Fair Play TK i kampen om finalplatserna i damernas elitserie.
Upsala TK:s chanser minskade efter onsdagens 3–3-resultat.

Oavgjort för Enskede efter förlorade matchbollar

Enskede LTK (arkivbild).

Obesegrade Enskede LTK var en poäng från fjärde raka segern i årets elitserie när laget gästades av Helsingborgs TK.

Slutresultatet: 3–3 – efter tre HTK-vinster i matchtiebreak.
– Det svider just nu. Det var små marginaler och viktiga bollar i singlarna, både matchbollar och setbollar, som vi inte fick med oss i dag, säger Enskedecoachen Jasmin Galijasevic efter matchen.

Ställningen var 1–1 efter dubblarna. Hemmalagets Rebecca Gustafson och Ana Vrljic tog en komfortabel seger mot Olivia Malm/Agnes Gustafsson, medan HTK:s Johanna Larsson/Martha Matoula var starkast i avgörande matchtiebreak mot Pemra Özgen/Iva Primorac.

Martha Matoula hade en lyckad säsongsdebut i HTK-dressen – hon vann även i singel efter att ha förlorat första set mot Iva Primorac. Även på fjärdesingeln vände Helsingborg setunderläge till seger genom Olivia Malm (mot Fanny Norin).
– Helsingborg hade ett riktigt bra lag i dag. Vi hade lite oflyt när vi inte fick med oss något matchtiebreak. Det var små marginaler som inte var på vår sida i dag, säger Enskedespelaren Fanny Norin.

Liksom i dubbeln kom hemmalagets singelvinster i raka set: Pemra Özgen vann i förstasingeln mot Johanna Larsson och Ana Vrljic besegrade Märta-Louise Söderberg i fjärdesingeln.

Laget är tvåa i tabellen på samma poäng (7) som Fair Play TK. Lagen möts i den sista omgången (tisdag), men först väntar bortamatch för Enskede mot GLTK på lördag.
– Nu riktar vi blicken mot Göteborg. Vi försöker vinna alla matcher, men allt är fortfarande öppet. Det viktigaste nu är att tjejerna håller sig friska och kan prestera. Och framför allt njuta och ha roligt på banan för då blir resultaten bra, säger Jasmin Galijasevic.

Helsingborg behåller fjärdeplatsen i tabellen och laddar om för Skånederby mot Fair Play TK i Malmö.

Fair Play TK övertygade mot GLTK

Cornelia Lister (arkivbild). Foto: Bildbyrån.

Liksom Enskede är Fair Play TK fortsatt obesegrat efter onsdagens omgång med tre segrar och ett kryss.

Säsongens tredje vinst kom borta mot GLTK. Gästerna inledde starkt: 2–0 i dubblarna efter insatser av Cornelia Lister/Conny Perrin (mot Jacquline Nylander Altelius/Marina Yudanov) och Kajsa Rinaldo Persson/Valentyna Ivakhnenko (mot Frida Weijerman/Nellie Taraba Wallberg).

Fair Play TK släppte inte greppet. Seger i samtliga singlar innebar slutresultatet 6–0. I singlarna vann Valentyna Ivakhnenko i matchtiebreak (mot Marina Yudanov), Conny Perrin (mot Jacquline Nylander Altelius), Cornelia Lister (mot Viktoria Saldh) och Sofia Nami Samavati (mot Frida Weijerman).

Fair Play-spelaren Cornelia Lister var mycket nöjd med lagets insats, men påpekade att matchen var jämnare än vad slutresultatet visade:
– GLTK spelade väldigt bra i dag. Jag är stolt över tjejerna, att vi spelade så pass bra mot starkt motstånd och fick med oss 6–0. Båda dubblarna var tuffa. Jag och Conny (Perrin) känner varandra bra utanför banan men det var första gången vi spelade ihop och det är alltid svårt. När jag hade vunnit min singel coachade jag Valentina (Ivakhnenko) som till slut lyckades vända och vinna i en jämn match, säger Lister.

Laget kliver nu upp i serieledning, på samma poäng (7) som Enskede LTK. Nu väntar Skånederby hemma mot Helsingborgs TK. Därefter toppmötet med Enskede.
– Det är så kul att serien är spännande in i det sista – det är så det ska vara. Vi har två väldigt tuffa matcher kvar. Vi har ju en rivalitet med Helsingborg som ju verkligen kan steppa upp mot oss och sen möter vi Enskede som jag tycker har varit starkast genom serien. Vi får verkligen ge allt vi har, säger Cornelia Lister.

Tabellfemman GLTK har Enskede och Helsingborg i de avslutande omgångarna.

Upsala TK kryssade: ”Chanserna är nog borta”

Julia Lövqvist (arkivbild). Foto: iMagineStudio AB

Efter oavgjort i finalreprisen mot Fair Play TK fortsatte Upsala TK jakten på en finalplats på onsdagen. Lidköpings TK, utan poäng efter fyra omgångar, stod för motståndet i UTK-hallen.

Lagen delade på vinsterna i både singlarna och dubblarna vilket innebar slutresultatet 3–3. För hemmalaget vann Julia Terziyska och Julita Saner både i singlarna (mot Rebecca Ehn respektive Sandra Erlandsson) och i förstadubbeln (mot Rebecca Ehn/Donika Bashota).

För bortalaget stod Hilda Lundstedt och Emilia Roslund för segern på andradubbeln mot Julia Lövqvist/Lisa Lundström. I andra- och fjärdesingeln vann LTK genom Donika Bashota och Linn Svärd (mot Julia Lövqvist respektive Lisa Lundström).

Efter delad poäng minskade finalchanserna för Upsala TK. Tabelltrean är visserligen bara en poäng bakom Enskede och Fair Play (båda 7 poäng), men med en match mer spelad.
– Chansen att gå till final är nog tyvärr borta. I år räckte det inte, men vi får vara stolta över våra prestationer. Det kommer nya finaler att sikta på, säger Julia Lövqvist, UTK.
– Vi vill alltid vinna och hoppades såklart på att göra det i dag även om det inte var något vi tog ut i förskott. Alla matcher är tuffa i elitserien och lagmatcherna kan gå hur som helst. Det var tajta matcher i dag och det fanns bollar som vi måste få med oss för att vinna. All kredd till Lidköping, de gjorde det bra i dag.

I Lidköpingslägret var det positivare tongångar efter säsongens första poäng:
– Bra laginsats och väldigt kul med poäng. 3–3 mot ett lag som vi inte hade väntat oss att spela oavgjort mot. En väldigt bra laginsats, både på och utanför banan, säger Donika Bashota.

Upsala TK möter SALK på lördagen vilket blir sista matchen i serien då laget är spelledigt i sjunde omgången. Lidköping är matchledigt i sjätte omgången och möter SALK i säsongsavslutningen.

Elitserien, damer: Omgång 5 av 7

Upsala TK–Lidköpings TK 3–3
GLTK–Fair Play TK 0–6
Enskede LTK–Helsingborgs TK 3–3

Nästa omgång (28/11)

GLTK–Enskede LTK
SALK–Upsala TK
Fair Play TK–Helsingborgs TK