I vår miniserie om de mindre tennisklubbarna landar vi den här gången intill Kyrkviken i Värmland. Det är där Arvika TK håller till i en fantastisk miljö och med ”Sveriges finaste tennishall”.

Det där sista i ingressen är Lars Månssons egna ord. Han är ordförande i Arvika TK sedan sex år tillbaka och förstås part i målet, men vid en närmare titt så är han nog inte långt ifrån sanningen.
– Jag tycker att den är det. Hallen är byggd helt i trä. Här inne har vi två banor i plexipave, utanför har vi tre grusbanor och snart är padelbanan färdig. Dessutom har vi en minitennisarena med två banor med läktare för 150 personer och minidomarstol som en US Open-centercourt i miniatyr, säger Lars Månsson.

2012 arrangerade Arvika TK ett tennisevent. Överskottet skulle gå till att skapa minitennisanläggningen. Eventet blev inte riktigt som planerat, men arenan blev ändå av.
– Vi jobbade jättemycket med eventet 2012 och bjöd hit Magnus Norman, Mikael Tillström, Niklas Kulti och Jonathan Mridha för uppvisningsmatch. Ingvar Oldsberg var konferencier. Det kom inte alls så mycket folk som vi hoppats på, så besvikelsen var rätt stor. Jag sa till Oldsberg att jag skulle fixa en minitennisarena ändå. 

Och så blev det. 2014 stod den färdig med hjälp av stöd från Riksidrottsförbundet och sponsorer. Invigningen lockade 150 barn som tävlade på de två banorna.
Frågan är om minitennisarenan fortfarande är i bruk?
– Den används mycket och det är är jättekul. Det ligger en skola bredvid och eleverna är där på nästan varje rast. Vi hade gärna sett att eleverna börjat i organiserad tennisträning men vi har ingen möjlighet att ta emot alla. Vi är en liten ideell förening och ingen anställd personal förutom vissa timtränare. Vår utmaning nu ligger i att få fler att ta ansvar, säger Lars Månsson och utvecklar:
– Jag hoppas att det kan bli som på 1980- och 1990-talet när föräldrarna engagerade sig i sporten och ställde upp som ledare. Då hade vi också mycket tävlingar och tennisförbundet hade olika läger här. Många flyttade härifrån och jag är nästan den enda som är kvar från den tiden. Arvika TK är fortfarande en väldigt social och härlig klubb, men vi har inte så mycket tävlingar här längre, även om vissa av juniorerna tävlar, säger Lars Månsson.

När han kom med i styrelsen var hans vision att bygga upp föreningen igen. Då – för sex år sedan – var medlemsantalet 110. I dag är det drygt 260, enligt Lars Månsson.
– Det har tillkommit många senaste åren. Nu ska vi försöka få in mer bra folk i föreningen som brinner för sporten. 

Ett annat mål är att locka folk till Arvika på lägerverksamhet. På loftet ovanför omklädningsrummen finns upp emot 30 sovplatser.
– Vi erbjuder även paket med boende på hotell för de som önskar det. Vi hoppas att man upptäcker oss i Oslo och Stockholm. Avståndet hit är inte jättelångt och den kringliggande miljön med badplatser och camping är fantastisk. 

Lars Månsson och vännen Magnus Norman. De har förresten tillsammans med hockeyprofilen Jörgen Jönsson ett nytt spännande projekt på gång i Arvika – en ny sportanläggning med utrymme för många idrotter.

Nog med reklam. Vem är denne Lars Månsson då? 46-åringen lägger ner en stor del av sin lediga tid i Arvika TK. Tennisklubben bildades för övrigt redan 1924 av ett gäng kända konstnärer. På den tiden låg ortens enda tennisbana i stadsparken. Mer historia finns att läsa i den jubileumsbok som Lars skrev vid 70-årsfirandet.

Lars och sonen Oliwer Ingemarsson i träning.

Lars är född i Örebro och spelade tennis under många år. Han tillhörde toppen i Värmland tillsammans med spelare som Mikael Wiliamsson och Joakim Andreasson.
– Jag var väl tvåa eller trea bland 73:orna. Sen hade vi Fredrik Berg och Magnus Norman i distriktet som vi ofta mötte. Som ledare har han varit med på bland annat Kalle Anka Cup och Pirres Pokal. Han har varit tennistränare i en rad värmländska klubbar och varit engagerad i Värmlands Tennisförbund. I Örebro hade han tränarkollegor som Ronnie Båthman och Peter Hjort och tränade bland andra talangen Hanna Noomi.
En dag får han kanske träna en stortalang i lilla Arvika TK också. Ett tiotal träningsgrupper med unga och gamla är igång. Framför allt finns det flertalet grupper med tjejer i 30-40-årsåldern som tränar kontinuerligt.
– Vi har fantastiska pensionärer som hjälper till mycket och är ledare på vuxenkurserna. Där är det otroligt bra snurr just nu.

Det är bara några månader sedan det bara gick att spela tennis på bara en bana inne i hallen. I augusti förra året utsattes tennishallen för en mordbrand och Lars Månsson ser tillbaka på händelsen både med fasa och med viss lättnad.
– Det höll på att gå riktigt illa, men vi hade en himla tur. Det var sekunder ifrån att hela hallen brann upp. Jag fick telefonsamtalet klockan 02.00 på natten och åkte direkt dit. Då stod hela långsidan i lågor. 

Arvika Tennishall fick omfattande skador vid branden i augusti förra året.

Branden orsakade så klart stora skador. Hela taket över ena banan – en yta på närmare 400 kvadratmeter – fick bytas ut. Bortsett från ett par veckor har man haft en bana öppen under hela renoveringsarbetet.
– Westra Wermlands Sparbank gick in och täckte självrisken så för oss kostade ombyggnaden ingenting. 

Arvika Tennishall har några år på nacken. 1984-1985 gick lokala företag samman och skänkte allt material till bygget. Vid invigningen närvarade bland andra tennislegendaren Percy Rosberg.

Arvika TK äger hela sin anläggning, ekonomin är god och något lån på hallen finns inte.
Här kostar det 90 kronor i timmen för medlemmar att spela (en femtiolapp på lördagar).
– Det är hårt tryck på banorna just nu. I söndags var det fullbokat 08.00-22.00, berättar Lars.

Tennissverige går så sakteliga in i sommarsäsongen. Snart starar grussäsongen även i Arvika. När vi pratar med Lars så laddar han och de andra engagerade i klubben för en kväll där grusbanorna ska iordningsställas.
Planen är att de ska vara spelbara nästa vecka.