Svenska Tennispodden gjorde ett besök under sista dagen på Veteran-SM. SALK-spelaren Edith Rocha De Nordin hade precis slagit in matchbollen mot klubbkompisen Maria Låftman. Under mästerskapen fick Edith ta emot Kenneth Johanssons hederspris – något hon värdera högre än alla tidigare vunna medaljer tillsammans.
– Jag har aldrig fått ett så fint pris, det betyder att jag har gjort något mer än bara spelet på tennisbanan. Jag känner mig väldigt hedrad. 

Edith har samlat på sig en mängd SM- och RM-medaljer och spelat för Sverige i VM och i EM. För Edith är dock tennis mycket mer än träning och tävling – det är en livsstil, som hon själv uttrycker det. Allt runt om kring och utanför tennisbanorna är lika viktigt för henne. På SALK träffas ett gäng kvinnor varje onsdag och hon engagerar sig också i andra klubbar runt Nacka som Gustavsbergs TK, Saltsjö-Duvnäs TK, Älta TK och Hellas.
– Jag älskar att ge allt på banan och springer på alla bollar. Jag älskar känslan att ha kämpat och bli trött, även om jag förlorat. Tennisen har hjälpt mig genom hela livet och jag har aldrig känt mig utanför i de länder jag rest till. Man hittar alltid nya tenniskamrater. Tennisen har också hjälpt mig att orka mer på jobbet. Det rensar huvudet.

Edith kom till Sverige för 23 år sedan. Hon är född och uppväxt i Bolivia där hon spelade tennis som 13-åring och varit i topp både som junior och senior i hemlandet. Hon gick på tenniscollege i USA och jobbade sedan i flera år som lärarinna i matematik och fysisk på gymnasienivå.
Därefter blev det åtta år som anställd i ett bolivianskt flygbolag och under den tiden träffade hon sin nuvarande man. De bodde fem år i Venezuela och lika längre i Belgien.
Sen blev det Sverige.
– Min man trodde inte att jag och  döttrarna skulle gilla Sverige på grund av klimatet, men jag har älskat det här landet från första dagen. 

Edith gick i pension för ett år sedan. Hur skulle hon använda tiden på bästa sätt? Hon startade flera projekt. Det stora är tennisprojektet i hemlandet Bolivia som går ut på att ge barn mellan åtta och tolv år att börja spela tennis. Det är en befolkningsgrupp på cirka 200 000 personer.
– I Bolivia finns bara en handfull tennisklubbar med totalt 200 barn och det är bara de rika som kan ha sina barn i tennisskola. Mitt mål är att tusen barn –  utan att de ska behöva vara medlem i en klubb – ska spela tennis om ett år. Vi ska sprida tennisen till skolor och byar och se till att de får det de behöver för att själva bedriva tennisträningar. På vissa skolor kommer de ha tennisundervisning på schemat. Jag har fått ett fantastiskt gensvar från de sponsorer jag vänt mig till och även från de svenska och bolivianska tennisförbunden. 

Se eller lyssna på avsnittet med Edith där hon berättar mer: