Mästerskapen duggar tätt. Veteran-SM startade i Växjö och Gustavsberg häromdagen och i dag drar Junior-SM hos GLTK i Göteborg igång med full fart. Vi har pratat med Carl Ackered i Salk och John Björksund i KLTK om förväntningar, resultat och vad SM innebär både för spelare och ledare. 

I det här svepet möter ni ett par av alla ledare som stöttar spelarna under Junior-SM för 14- och 16-åringar. Först ett konstaterande av Ulf Börjesson, klubbchef i arrangerande GLTK.
– Påsken i Göteborg är lika med Junior-SM och har så varit i många många år. Det är härligt att ordningen är återställd och att vi våren 2022 återigen kan ta emot hela Sveriges ungdomselit nu i påskveckan. Många väntar med spänning på att få se alla spännande och högkvalitativa matcher under veckan. Vi ser framemot dessa bataljer som vi hoppas skall präglas av kämpaglöd och sportslighet. Vi är redo, nu kör vi!

Sammanhållning bra för utvecklingen

John Björksund, KLTK.

Under det här veckoslutet rullar minibussar och bilar från hela Sverige. En del tar tåget till landets näst största stad för en av årets största höjdpunkter.
Vi når John Björksund – ansvarig för tävlingsgruppen i KLTK – när han och några av spelarna parkerat minibussen på GLTK.
– Det här med att åka iväg tillsammans betyder mycket för barnen. Det ger bra sammanhållning och det är också bra för utvecklingen. Sedan hoppas man på bra matcher också, att det vi tränat på under en längre period ska göra nytta under ett SM. Spelarna får lära sig skapa rutin kring tävlingar och för oss tränare är det en chans att lära ut i skarpt läge, säger John Björksund.

De som kom på fredagen gjorde ett första träningspass redan på kvällen där KLTK-gänget fick sällskap på banan av spelare från Näsbyparks TK och Sollentuna TK.
– För egen del är det väldigt roligt att som tränare träffa kollegor från andra klubbar för att utbyta tankar. Det är också kul för oss från Stockholm att träffa ledare från andra regioner. Vi bygger ju svensk tennis tillsammans även om vi spelar i olika klubbar.

Spelarna får ta mer ansvar

Carl Ackered, ansvarig för utvecklingsgruppen i Salk, märker hur förväntan inför mästerskapet har stigit den senaste tiden.
– Vi är väldigt förväntansfulla, inte minst för att SM i Göteborg är tillbaka i påskveckan igen. Man förknippar ju påsken med SM. När vi bollade in tidigare så märkte jag på både spelare och tränarna i de andra lagen att det är mycket glädje inför tävlingen, säger Carl Ackered.

Några av Salk-spelarna bollar in.

Salk kommer med runt 20 spelare till SM och ytterligare ett tiotal till 12-årsklassen veckan efter. Precis som John Björksund så tycker Carl Ackered att Junior-SM ger något mer även för ledarna.
– Utbytet med andra tränare ger mig mycket. Det är alltid kul att träffas och diskutera olika saker. Det är samma för spelarna. De är hemtama i sina klubbar, men det är viktigt för dem att komma ut och se en större värld, som nu under SM. Några av spelarna åker utan föräldrar för första gången och får klara sig mycket på egen hand där de vågar lämna över ansvaret till oss tränare. Det handlar också om att spelarna får ta mer ansvar och det är utvecklande som individ, inte bara som spelare.

Ett gäng KLTK-spelare kom redan på fredagen och körde ett pass.

KLTK kommer med knappt 40 spelare och fyra ledare (även Magnus Ennerberg, Jonathan Backman och Rene Lindberg) till Göteborg för spel i de olika klasserna. 19 spelare är med i pågående SM och 18 spelare ställer upp i 12-åringarnas Åkes Äkta Hönökaka Cup.
Tittar man på lottningarna så återfinns flera KLTK-spelare bland de toppseedade namnen. John Björksund vill dock tona ner resultaten.
– Bra resultat är en rolig sak, men det är inte allt. Det finns en motståndare också som kan ha en bättre dag. Vi fokuserar på vår process och påverkar det vi kan påverka. Vi förbereder oss så gott vi kan. Det är viktigt att vara med på tävlingar och jag hoppas att många tränare känner så. Vi tränar för att få bra förutsättningar när vi tävlar och vi tränare måste vara med på tävlingarna för att tillsammans med spelaren analysera för att veta vad vi ska träna på i vardagen. Tennis är en öppen sport. Under coronan tränade vi på utan att ta avstamp på tävlingar. Som ledare är det viktigt att se hur en spelare reagerar på olika saker under en match så man kan prata om det tillsammans.

Resultaten som styr

Ett svenskt mästerskap för juniorer innebär en kamp om medaljer. Carl Ackered sticker inte under stol med att resultaten är viktiga, för det är det som träningen i slutändan leder till.
Med resultat får man lite av ett facit.
– När våra 18-åringar gick till final både på tjej- och killsidan, så var det ett kvitto på att vi har ett träningsprogram som är bra. Att det är resultaten som styr är svårt att komma ifrån. När man kommer uppåt i åldrarna så är det här en resultatsport. Här under SM är det lite likadant även om alla inte är här för att vinna hela tävlingen, säger Carl och utvecklar:

Carl Ackered, Salk.

– De allra flesta spelare är gladare när de vunnit trots att de gjort en mindre bra match. Som ledare ser man kanske hellre att de ska göra en bra insats. Men det är svårt, för det är roligare att ha en spelare som vinner några omgångar, för du utvecklas genom att vinna också.

Så uttrycket ”man lär sig mer av en förlust” är en klyscha?
– Det skulle jag säga. Jag tar hellre en vinst.

En snabb titt på lottningarna skvallrar bland annat om stockholmsdominans i till exempel Flickor 14 där det finns ett koppel spelare som hör till favoriterna. Som Salk:arna Lea Nilsson, Tiana Tian Deng och Sonja Wedenski och KLTK-trion Rebecca Malmström, Fredrika Nicander och Lykke Lindorff.
Rebecca Malmström, som är ett år ung i klassen, kommer närmast från spel i en superkategori-tävling på grus i Portugal och har visat toppform kryddat med framgångar på Tennis Europe-touren.
Bland 16-åringarna är Isabella Svahn en av favoriterna medan en spelare som Vaida Matuseviciute varit skadad och siktar på comeback under våren. Konkurrensen i Flickor 16 är för övrigt tuff där Helsingborg (HTK) dominerar i toppen. Här finns hemmaspelaren Nellie Taraba Wallberg (GLTK) HTK-arna Bella Bergkvist Larsson, Linea Bajraliu och Tilda Hessleryd, Tilda Larsson (Fair Play TK) och Anastasia Pettersson (Jönköpings TK).
– Dubbel är också en stor sak för oss i KLTK. Vi som klubb hoppas att kunna göra spelarna så bra som möjligt. Om det sedan betyder resultat får vi se. De ska kunna göra sitt yttersta. Det är spelare på olika nivåer där vissa spelare har större chans, medan det finns andra som är med första gången och kanske kan vinna sin första match i SM. Vi är här som ett lag där vi hjälper varandra. Vi ledare är med för att hjälpa alla spelare då vi jobbar med spelarutveckling, säger John Björksund.

Tona ner förväntningarna

Tillbaka till Salk där Carl Ackered och hans tränarkollegor Milos Sekulic och Henrik Nordquist är med och stöttar spelarna, håller ihop programmet, är chaufförer och ja, allt som spelarna behöver hjälp med.
När det kommer till coachningen inför och efter matcherna handlar mycket om att tona ner förväntningarna för att lätta lite på trycket som många spelare känner inför ett SM.
– Man vill inte sätta några förväntningar på dem, det gör de själva. Min roll blir mer att förminska det lite. Vi har spelare som är högt seedade och favoriter som känner press av att alltid vara jagade för alla vill slå dem. En del spelare tvivlar på sig själva och där handlar det om att övertyga hur bra de faktiskt är. Vi har spelare födda 2009 som är med på SM för första gången och för dem är det här väldigt stort. 

Hur mycket fokus har ni på motståndarna?
– För de spelare som går långt så är det klart att man efter några omgångar pratar med spelaren om hur man kan trycka på motståndarens svagheter. Det är en utveckling i sig att sitta och prata och lägga upp taktiken tillsammans. Spelarna är vana vid att någon berättar för dem hur de ska spela, men vi ställer frågor så spelaren själv får berätta hur de tänker inför eller efter matcherna, säger Carl Ackered.

Spelet kan börja – i mästerskapet där hela Tennissverige är engagerat. Noterbart är att en klubb som skånska Svedala TK har rekordmånga 19 spelare med.