Sveriges herrlag slutade trea i VM-kvalet efter dagens seger mot Italien. Quadlaget blev till slut femma – denna ”sista landslagsresan med gänget” för Stefan Olsson.

Sveriges herrlag gjorde det bra i poolspelet, men vad hjälpte det? Det var nog känslan också inför avresan till VM-kvalet i Antalya i Turkiet. Anledningen var förstås att stornationen i paratennisen Storbritannien var ett av de kvalande lagen.

Det var just Storbritannien som stod i vägen för Sverige i semifinalen på söndagen. Sverige föll med 0-3.
– England var tuffa. De hade världsettan i laget och de har fler spelare i världstoppen i laget. Det var inte mycket att göra, med tanke på den form jag har just nu också. Det känns som att jag är tre-fyra nivåer efter topp 10-spelarna, säger Stefan Olsson.

Sveriges genom tiderna mest framgångsrike rullstolstennisspelare Stefan Olsson har inte tävlingsspelat sedan OS i Tokyo.
– Jag har inte heller tränat jättemycket om jag ska vara ärlig. Man tappar fort om man inte håller igång och det hjälper ju inte att man är lite äldre…

Blev 3-0-vinsten mot Italien Stefan Olssons sista framträdande i blågult? Mycket talar för det.

Mot Tyskland i måndagens avslutande match om tredjepriset blev det vinst med 2-0 efter singelvinster av Falu TK-spelaren Stefan Olsson och Hampus Linder-Olofsson, Växjö TS. Quadlaget – med Anders Hård och Petter Edström – vann matchen om femteplatsen mot Tyskland med 2-1.
– Det gick som det förväntades av oss. Vi vann singlarna och vi spelade aldrig dubbeln. Men vi kan inte vara nöjda med detta, även om England som sagt är ett för bra motstånd i semifinalen, säger Stefan.

För två månader sedan kom frågan från förbundskapten Toni Gustavsson: ”Vill du vara med och försöka ta Sverige till VM-slutspel?”.
– När han frågade om jag ville hänga med så svarade ja, för det är en kul grej. Det kändes självklart för mig att hjälpa till att få upp Sverige på den högsta nivån. Jag älskar tennis över allt annat. Den chansen ville jag inte missa.

Var det frustation när ni föll England med tanke på hur lite du tränat? 

– Både och faktiskt. Jag hade ingen press, det var bara att gå in och spela. Å andra sidan skulle jag vilja vara i bättre form och ge England en rejäl match.

Hampus Linder-Olofsson och Stefan Olsson efter sista matchen i Turkiet.

Stefan Olsson bor utanför Falun och tränar spelare både på hemmaorten och i Uppsala – något han tänker fortsätta med.
– För egen del blir det inget mer Paralympics eller satsning på elitkarriären som det känns nu. Den tiden är nog över. Jag får istället satsa på att coacha framtidens tennisspelare.
I Falun är han tränare för klubbens spelare från juniorer upp till seniorer, medan han i Uppsala mestadels tränar de som spelar rullstolstennis.
– Det är egentligen ingen större skillnad för det är samma taktik inom tennisen, säger Stefan och fortsätter:
– I Falun har vi inga rullstolstennisspelare, men jag skulle gärna vilja ha ett gäng att träna där. Utbudet är inte lika stort som med stående ”vanliga” spelare. Rullstolstennis är svårt med tanke på att det tar med tid. Du har en rullstol och du ska få över bollen, men för att ta det vidare till att bli hyfsad på det så tar det åtminstone två år och det är inte så många som har det tålamodet.

Stefan Olsson har en bra bild av parasporten inom tennis i Sverige. Han saknar det tennistekniska i den inledande utbildningen.
– Från början måste vi få upp antalet spelare. Vi måste få fler juniorer i sporten. Jag ser en tydlig bild som jag inte gillar. De lär sig inte rätt teknik från början. Jag tycker man gör för stor skillnad på stående och de som sitter i rullstol. De som sitter behöver lära sig mer tennisteknik, precis som de stående. Jag kan se hos de yngre att de saknar den biten, säger Stefan.
– Det jag framför allt kommer lära ut på lektioner och läger den närmaste tiden är rullstolstekniken, det är inte många som kan den. Min förhoppning är att fler ska våga ta för sig mer.

Till sist: Var det här sista resan med landslaget?

– Det är väl säkrast att säga nej, säger han och sen kommer det:
– Sen vet man aldrig.

Resultat BNP World Team Cup 16-21/3

Herrar

Gruppspel:
Sverige-Rumänien 3-0
Stefan Olsson-Stancu Ianut Flisan 6-0, 6-0
Hampus Linder Olofsson-Mihai Gaita 6-3, 7-5
Olsson/Linder Olofsson-Flisan/Gaita 6-0, 6-2

Sverige-Schweiz 2-0 
Stefan Olsson-Herbert Keller 6-0, 6-0
Hampus Linder Olofsson-Jean Bernard Veuthey 6-1, 6-0
Dubbel ej spelad 

Semifinal: Sverige-England 0-2
Stefan Olsson-Alfie Hewett 1-6, 0-6
Hampus Linder Olofsson-Dermot Bailey 0-6, 3-6
Dubbel ej spelad 

Placering 3-4: Sverige-Italien 2-0
Stefan Olsson-Luca Arca 6-0, 6-1
Hampus Linder Olofsson-Geovanni Zeni 6-2, 6-3
Dubbel ej spelad 

Quad

Gruppspel:
Sverige-Ecuador 2-1
Petter Edström-Edison Molina 6-2, 4-6, 1-6
Anders Hård-Angel Moreano Ruiz 6-0, 6-0
Edström/Hård-Molina/Ruiz 6-2, 6-4 

Sverige-Korea 0-3
Petter Edström-Kyu Sueng Kim 2-6, 3-6
Anders Hård-Mjung Je Kim 4-6, 6-7
Edström/Hård-Kim/Kim 1-6, 1-6 

Sverige-Israel 1-2
Petter Edström-Shraga Weinberg 1-6, 0-6
Anders Hård-Noam Gershony 2-6, 3-6
Edström/Hård-Weinberg/Gershony WO

Placering 5-8: Sverige-Peru 2-1
Petter Edström-Martin Jesus Ordonez Flores 1-6, 5-7
Anders Hård-Juana Hurrado Lopez 6-0, 6-0
Edström/Hård-Flores/Edwind Erik Garcia Flores 6-0, 6-0

Placering 5-6: Sverige-Tyskland 2-1
Petter Edström-Marcus Laudan 1-6, 0-6
Anders Hård-Nick Nobbe 6-1, 6-0
Edström/Hård-Laudan/Nobbe 1-6, 7-5, 10-4