I en intervju med tennis.se berättar förre världsettan och DC-kaptenen Mats Wilander om hederspriset på Idrottsgalan, om höjdpunkterna i karriären och om Australian Open som står för dörren. 

Det har gått ett dygn sedan Mats Wilander fick Idrottsakademins hederspris på länk under den tv-sända Idrottsgalan.
Beskedet att han skulle få priset fick han redan för ett par månader sedan. 
– Det är så klart jättekul. Jag måste erkänna att jag inte varit på Idrottsgalan någon gång och jag har inte sett den heller eftersom den brukar sändas under Australian Open. Man vet egentligen inte hur mycket priset betyder förrän man ser vilka som vunnit priset tidigare. Då tänker man att det är helt sanslöst, säger Mats och nämner bland andra Ingemar Stenmark.
– Det betyder inte att man är i samma klass som dem, men att man är i ungefär samma situation där man gjort avtryck, säger han. 

Mats Wilander är en av våra största stjärnor genom tiderna och vann sju Grand Slam-titlar i singel och en i dubbel. Han var världsetta i 20 veckor under 1988-1989.
På Idrottsgalan tackade han sin familj, flera spelare och de tränare han haft genom åren.
– Det finns många som ska känna stolthet över att jag fått det här priset. Jag delar det med hela Tennissverige. Det är alltid bra för tennissporten när den blir uppmärksammad. Det jag känner är väl att Stefan Edberg borde få priset framöver.

Vilka är dina tre höjdare i karriären?
– US Open 1988, Franska Öppna 1982 och Davis Cup-segern mot USA i Göteborg 1984.

De flesta inbitna kan detaljerna bakom de tre höjdpunkterna. 1988 mötte han trefaldige US Open-segraren Ivan Lendl och vann med 6–4, 4–6, 6–3, 5–7, 6–4.

1982 blev han den yngste segraren någonsin på Roland Garros när han som 17-åring vann finalen mot världens starkaste grusspelare Guillermo Vilas.
På vägen fram till finalen slog han ut stjärnor som Ivan Lendl, Vitas Gerulaitis och Jose Luis Clerk.

4-1-segern mot USA i Davis Cup 1984 är Sveriges största någonsin. John McEnroe var världsetta, Jimmy Connors världstvåa och Peter Fleming och John McEnroe var världens bästa dubbelpar.
Sverige hade lastat in grus i Scandinavium. ”Fegt av er att lägga in grus i en inomhushall”, sa en klart missnöjd John McEnroe till tennisexperten Björn Hellberg. 

Mats Wilander – här med Roger Federer och kommentatorskollegan Barbara Schett-Eagle. Foto: GEPA pictures Matthias Hauer / Bildbyrån

Det är tre veckor kvar till Australian Open startar – en turnering som Mats Wilander besökt flitigt även efter spelarkarriären. Den här gången får han kommentera matcherna i Eurosport från en studio i London.
Han förstår att tävlingen måste spelas trots att pandemin pågår för fullt.
– Hade det bara varit så att spelarna hade tjänat på tv-pengarna som Grand Slam-turneringarna drar in så hade jag inte tyckt att det skulle spelats. Det är trots allt bara 17 procent av intäkterna som går till prispengar till spelarna, resten går till den inhemska tennisen men även till projekt i exempelvis Afrika där man på många ställen inte har råd med tennisracketar. Det samma gäller US Open och Franska Öppna. Med Wimbledon är det annorlunda, för det är ju en privat klubb som inte underhåller det brittiska tennissystemet, säger Mats och skyndar sig att lägga till:
– Blir det en fortsatt stor smittspridning, så ska man inte bry sig om pengarna utan ställa in. Om man lyckas hålla tävlingen utan spridning så tycker jag att de gör rätt som spelar. 

På grund av de rådande omständigheterna aktar han sig för att utse en favorit på dam- och herrsidan i Australian Open.
– Vissa av de bästa kommer inte att klara av att spela på topp eftersom de inte har kunnat förbereda sig. Det betyder att det säkert kan bli en del sensationer. I slutändan kommer det nog handla om Dominic Thiem, Novak Djokovic eller Rafael Nadal. På damsidan kan det nog gynna Serena Williams att de andra inte spelat så mycket tennis. I en normal situation hade hon nog inte hängt med. Detta kan vara sista chansen för henne.