Mattias Ottermark och Johan Kristiansson valdes in i Svenska Tennisförbundets styrelse vid årsmötet i lördags. Nu är det dags att stifta närmare bekantskap med de nya styrelseledamöterna som valdes in för två år framåt.
Mattias Ottermark är göteborgaren som spelade tennis i IS Gothia tills det var dags att åka på college i USA (Northern Illinois University). Därefter har det varit civilt arbete och nästan ingen tennis alls tills han fyllde 40 år.
– Som junior var jag lite svajjig i mitt spel, men servade bra och dunkade på bra med min forehand. Det är roligt att ha tagit upp tennisen igen och nu spelar jag två gånger i veckan. Det är ju så mycket tuffare och fysiskt än padeln som jag också spelat. Min 13-åriga dotter spelar också och vi båda är medlemmar i GLTK.
Företaget ISP Sport & Marketing AB, md runt 30 anställda, driver han tillsammans med sin bror där de hjälper förbund och föreningar med att dra in intäkter via sponsoraffärer. Sedan tidigare är han ledamot i Fiskebäckskil Tennisklubbs styrelse och nu alltså även i förbundsstyrelsen.
På måndagskvällen träffade han sina nya kollegor i SvTF:s styrelse.
– Det var ett bra möte även om jag gärna träffats på riktigt. Det verkar vara ett härligt gäng, alla känns taggade. Jag har jobbat mycket med sponsring och marknadsfrågor så det är den rollen hoppas jag kunna bidra med i styrelsen.
Johan Kristiansson är också göteborgare, men har bott i Stockholm de senaste 20 åren. Som ung blev det tennisträning en gång i veckan, men något tävlande blev det aldrig. Tennisintresset är dock stort. På somrarna blir det till exempel mycket tennisspelande med döttrarna på sommarstället på Orust.
Nu ser han fram emot att para sina kompetensområden med sin favoritsport i och med nya uppdraget i förbundsstyrelsen.
– Jag har alltid varit tennisbiten, bland annat eftersom det är en sport där man känner utvecklingstrappan så tydligt: spelar man ofta går det genast bättre och när det blir längre mellan tillfällena tappar man direkt. Tennis är även givande eftersom det kombinerar så många olika områden: det fysiska, det mentala och det sociala, säger Johan och fortsätter:
– Mitt tennisintresse har faktiskt fått ett uppsving på senare år tack vare sociala medier. I mitt flöde på Facebook och Instagram dyker det hela tiden upp intressanta klipp från aktuella matcher. Jag gillar också nostalgikänslan från klassiska matcher som dyker upp ibland. Och det blir ofta en bra communitykänsla i kommentarsfältet. Det känns som en trevlig liten lägereld där på sociala medier.
Ni kanske redan börjar ana vilken roll Johan Kristiansson tar i styrelsen. Just det: Kommunikation!
– Jag har jobbat med kommunikation i hela mitt yrkessamma liv och i synnerhet digital kommunikation. Det är mitt expertisområde och där har jag många tankar och idéer som jag hoppas bidra med till Svenska Tennisförbundet.
Johan är ansvarig för avdelningen Digital Marketing Development på Ericsson i Stockholm. Han har bland annat varit marknadschef på konsert- och festivalarrangören Live Nation och har arbetat på flygbolaget SAS som ansvarig för Global Digital Marketing. Under sju år var han VD på dataspelsbolaget Starbreeze och även styrelseordförande i svenska branschföreningen för dataspelsutveckling. Han har även varit ledamot i en rad andra styrelser som till exempel ett filmproduktionsbolag.
Han var också med vid mötet med nya SvTF-styrelsen i måndags.
– Det var ett väldigt trevligt gäng att komma in i. Det känns som en positiv och energisk grupp med många tankar och idéer.
Tillbaka till Mattias Ottermark som deltog på lördagens förbundsmöte där han fick en bild av svensk tennis framtidsplan.
– Jag lyssnade och konstaterar att det är jättefint arbete som gjorts med Game Change. Utmaningen nu blir att gå från en plan till handling och verkställa detta. Det jag kommer fokusera på i planen blir ju att hitta värdeskapande innehåll för de som ska sponsra oss. Det kan handla om exponering, events eller sociala sammanhang och annat. Det gäller att paketera rätt så det skapar intresse för företagen. Det finns en jättepotential här och jag är som sagt imponerad av arbetet som gjorts hittills, men nu ska jobbet göras, säger Mattias och påpekar en sak:
– Vi behöver också starka namn, tennisspelare, som driver intresset för tennissporten. Framgång föder framgång. Intresset är redan stort och det finns många medlemmar och i storstäderna är det hårt tryck på banorna. Det gäller att utnyttja dragningskraften.
Johan Kristiansson har också sett framtidsplanen.
– Den känns väldigt solid. Det är många stora frågor med långa tidsrymder. Det här är ingen quick fix utan det handlar om att systematiskt jobba med grundläggande faktorer. Alla punkter i planen känns relevanta och för egen del handlar det mycket om hur vi skapar engagemang och intresse för tennissporten. Där får vi alla hjälpa till samtidigt som vi ska rekrytera in ännu mer talang i svensk tennis.
Innan vi släpper Johan och Mattias undrar vi om största tennisminnet.
– Jag minns inte mycket av det men jag säger ändå Wimbledonfinalen den 5 juli 1980 när Björn Borg slog John McEnroe och tog femte raka titeln. Jag föddes just den dagen. När jag såg filmen om Björn Borg så reflekterade jag hur fascinerad och nervös man kan vara över en match även om man vet hur den slutar, säger Mattias Ottermark.
När frågan ställs till Johan blir svaret faktiskt identiskt.
– Jag får fortfarande gåshud av den där sista sista Wimbledonfinalen mellan John McEnroe och Björn Borg. Det finns en sådan tjusning i att se de där gamla klippen. Och det är intressant att se förändringarna som skett i tennisteknik över tiden.
Fakta: Mattias Ottermark
Ålder: 40 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Fru och två barn.
Yrke: Ekonom.
Tennisbakgrund: IS Gothia.
Aktuell: Ny ledamot i SvTF:s styrelse.
Drivkraft: Testa och upptäcka nya saker.
Fakta: Johan Kristiansson
Ålder: 51 år.
Bor: Stockholm/Södermalm.
Familj: Två döttrar och flickvän (från Båstad!).
Yrke: Digital marknadsföring på Ericsson.
Tennisbakgrund: Har motionsspelat hela livet.
Aktuell: Ny ledamot i SvTF:s styrelse.
Drivkraft: Vill hjälpa till att sprida inspiration och entusiasm kring tennis.