I en serie artiklar lyfter tennis.se fram några av alla aktuella ny- och ombyggnationer av tennisanläggningar runt om i landet. Förutsättningarna är skiftande – en del är kommunägda, andra privatägda. Först ut: Näsbyparks TK!

I första delen av vår nya artikelserie blir det en form av en uppföljning på det som hände den 5 augusti förra året. Tennishallen där Näsbyparks TK var hyresgäst totalförstördes i en brand.

Det är nio månader sedan. Verksamheten har rullat på tack vare stöttande grannklubbar.
– I Sollentuna rackethall och på nya RQT i Väsby har vi fått hyra banor på bästa ”sändningstid”, vilket vi är otroligt tacksamma för. Djursholms TK och även Enebybergs TK och Täby TK har också varit generösa. Det är tveksamt om vi överlevt som klubb utan den hjälpen. Det har inneburit att vi har hållit igång hela tävlingsgruppen. Att vi fått behålla dessa spelare betyder också att vi har spelare till serielagen och att vi kan rekrytera tränare till tennisskolan. Man glömmer ofta bort att det är i tävlingsgruppen man också hittar nästa generations tränare, säger Näsbyparks TK:s klubbchef Kenneth Bergbom.

Minitennis i Friskis & Svettis lokaler. Foto: Kent Åkesson

Klubbens veteranlag har tränat kvällstid hos Good to Great och minitennisen flyttade in i Friskis & Svettis lokaler.
– Vi har hela tiden pusslat. Vår prioritet direkt efter branden var att behålla tävlingsgruppen och hålla serielagen igång. Våra tränare har kuskat runt och gjort ett fantastiskt arbete.

Med branden försvann fem inomhusbanor, gym, shop och café. Näsbyparks TK var med sina 1 200 medlemmar trångbodda redan före branden. Därför valde man att se positivt på framtiden med förhoppningen om en ny anläggning med flera banor och större sociala ytor.

Det blev inte riktigt så. Kenneth Bergbom med kollegor har ägnat de senaste månaderna med ett otal möten med politiker och tjänstemän i Täby Kommun.
När det gäller utformningen av en ny hall har klubben dock hållits utanför. Det menar klubbens ordförande Joachim Haas.
– Vi hade önskat att man från kommunens sida hade värdesatt vår verksamhet lite mer och att vi hade fått vara med i dialogen. Vi hade en massa möten, men när det kom till den platsen där det skulle byggas, så var kontakten begränsad, säger Joachim och fortsätter:
– Sedan visade det sig att kommunen förvärvat så lite mark att den nya hallen får 25 procent mindre sociala ytor än tidigare och saknar möjlighet till utbyggnad. Kommunen har hela tiden varit tydlig med att de skulle finansiera fem banor. Därför hade vi kunnat ordna med en extern som skulle hjälpa oss att finansiera ytterligare banor själva. Vi kunde inte drömma om att kommunen inte skulle hjälpa oss med att få köpa ytterligare mark och att vi dessutom skulle få en mindre hall. Särskilt då det står sju banor i detaljplanen. Arkitekten som jobbat på uppdrag av kommunen ritade också hallen utan att ta reda på våra behov.

Audi Danderyd Open. Foto: Kent Åkesson

Vad innebär de minskade ytorna i praktiken? Frågan går till Kenneth Bergbom.
– Att vi får en hall med mindre omklädningsrum och kontorsutrymmen, att det inte blir någon bastu vilket annars är brukligt i anläggningar av den här digniteten. Hallen har också fungerat som ett fritids för ungdomarna efter skoltid. Nu finns det knappt plats för ett pingisbord. En lösning för att frigöra ytor är att minska måtten på tennisbanorna, men då vet vi inte om vi till exempel får arrangera 15 000-dollarstävlingen Stockholm Ladies. Det är en tävling våra medlemmar samlas kring. Tidigare vinnarna Johanna Larsson, Sofia Arvidsson och Rebecca Peterson har inspirerat nästa generations spelare att satsa. Det vill vi inte äventyra.

Kenneth Bergbom.

Den nya tennisanläggningen ska stå färdig 2023. Den kommer ligga vid Viggby ängar, en bit bort på samma sida om motorvägen som den gamla hallen. I området byggs samtidigt ett nytt bostadskvarter med runt 250 bostäder. Kenneth Bergbom berättar att klubben redan före branden var ute efter tomten. Kommunen ansåg då, enligt Bergbom, att tomten blev för dyr den gången och allt lades på is.

När det nu ändå blir av – och kommunen och Aros Bostad, som äger tomten, kommit överens – hade Kenneth gärna sett att man köpte loss lite mer av marken.
– Vi överlever, men många utvecklingsplaner läggs mer eller mindre på is. Redan idag har vi exempelvis flera hundra barn och vuxna som står i kö till vår verksamhet, och samtidigt är inflyttningen till Täby kolossal. Med tanke på att det hyrs banor som aldrig förr i norra Stockholm så finns det inte något risktagande som vi ser på det.

Foto: Kent Åkesson

Näsbyparks TK fyller 75 år i år. Hur firandet blir återstår att se. Klart är dock att man snart kan erbjuda alla sina aktiva medlemmar en ny temporär hall på ”brandplatsen”.
– Tack vare ett fantastiskt medlemsengagemang fick vi igång våra utomhusbanor redan 2 april, så den närmaste tiden löser sig självt. I månadsskiftet augusti-september kommer vi ha en stor tälthall med fem banor. Den lösningen har varit helt avgörande för oss i väntan på den nya hallen, avslutar Kenneth Bergbom.