Visste du att Sverige var världsledande inom minitennis på 1970- och 80-talen? Leif Dahlgren och Roland Hansson med flera var stora förespråkare för detta spel.
– De åkte runt i världen och missionerade minitennis. Nu måste vi ta tillbaka minitennisen igen, för annars kanske det poppar upp ytterligare en helt ny ”hybridvariant” av tennis. Helt onödigt, så leve minitennisen, säger Ola Mårtensson, Barn- och ungdomsansvarig på Svenska Tennisförbundet. 

Det var Ola tillsammans med Håkan Jonsson som ansvarade för den stora minitennisturneringen ”Lilla Davis Cup” i samband med Davis Cup-mötet Sverige-Chile i Kungl. Tennishallen i Stockholm i början av mars.
– Det var väldigt positivt. Att det skulle bli så okomplicerat och energifyllt trodde jag faktiskt inte. Nu måste man berömma alla deltagarna, föräldrarna och ideella ledare att de gjorde det till en sådan festlig aktivitet. Kul också att RS nappade på grejen, säger Ola Mårtensson.

Cirka 30 lag från företrädelsevis stockholmsklubbar kom till start i tävlingen där varje lag bestod av tre spelare i olika åldrar och i mixade konstellationer.
I finalen, som samlade många intresserade, turades de tre spelarna i lagen om att spela fem poäng vardera – först till 21 vann.
– Lagstämningen har varit jättebra, alla har peppat varandra. Nu har vi vunnit tolv matcher och nu är det bara seger som räknas, sa Astrid Skarke inför finalspelet.

Båda finallagen kom från KLTK. Turneringen lockade många klubbar från stockholmsområdet. Foto: Johanna Jonsson

Så blev det och det var faktiskt två KLTK-lag som möttes i finalen. Astrid och lagkompisarna Sven-Filip Låftman och Theodor Hagström i ”Royals White” vann till slut finalen med 21-8 mot Jonas Engström, Vaida Matuseviciute och Eric Bergman i ”Royals Red”.
Lyckan gick inte att ta miste på efteråt.
– Jag tror vi kommer påminna våra finalmotståndare om detta efter träningarna ett tag framöver, skrattar Astrid.

Astrids mamma, Anna Skarke, säger:
– Det är så kul när en massa klubbar samlas så här. Vilket härligt initiativ. Alla ville vara med. Det var så många barn i KLTK som ville vara med så vi har fått lotta ut vilka som skulle få vara med. Det är roligt med blandade åldrar i lagen där alla peppar varandra. 

Se ett sammandrag från ”Lilla Davis Cup” här:

Ola Mårtensson är glad över att initiativet togs emot så positivt och responsen var omedelbar.
– Deltagande klubbar var snabba med att tacka för en trevlig tillställning. Några klubbar har fått påstötningar från deltagarna att nu måste vi köra en öppen klass i Minitennis under KM, säger han och fortsätter:
– Här anser jag att vi som förbund per automatik alltid skall försöka arrangera en Kids Zone/Family Ground när vi har stora landslagsevent på hemmaplan. Detta är något för växande SvTF:s klubbutvecklingsblock att jobba på. Då blir minitennis en självklar aktivitet, säger Ola Mårtensson.

Han ser framför sig större renodlade och fristående minitennisevent.
– Det bubblar hela tiden ute i Tennissverige att vi borde köra igång en återkommande och rikstäckande minitennistunering. Då talar vi om ett riktigt stort format som i så fall genomförs i större mäss-, bandy- eller ishallar. Naturligtvis på några strategiska platser som är väl fördelade över landet och detta är något som vi har propagerat för under vår resa med workshopen “Tennis för barn.”  Vilken manifestation för tennis detta skulle bli. 

Det finns redan ett lysande exempel i Tennissverige. Landets största minitennistävling spelas i Arena Vänersborg med spel på över 40 minitennisbanor, med SvTF Väst:s Peter Lindgren som den drivande kraften.
– Visst är verksamheten etablerad ute i landet, men kanske något för mycket kopplad till de yngre åldersgruppen kan jag tycka. Alla kan eller rättare sagt alla borde då och då lockas till att spela minitennis i klubben. En viktig framgångsnyckel kan vara att man kör med en bra, lite hårdare, skumboll för att det skall bli ett gott flyt i spelet. Det har under sista åren målats fler och fler minitennisbanor på befintliga inomhustennisbanor, något som säkert kommer popularisera spelet än mer. För det är helt klart att tejpade minitennisbanor är bättre än ingenting, men en riktig minitennisbana är en helt annan grej. Leve minitennisen, avslutar Ola Mårtensson.